Te hamulce to chyba ograniczenie szybkosci a nie wolnosci.Fabrycznie sa montowane to kto tu łamie prawo? Producent a nie opiekunka.
Te hamulce to chyba ograniczenie szybkosci a nie wolnosci.Fabrycznie sa montowane to kto tu łamie prawo? Producent a nie opiekunka.
Hamulce sa wylacznie dla osob... ktore moga samodzielnie je odblokowac lub zablokowac...
Sama jestem przeciw tym nowosciom... zobaczymy co z tego wyniknie...
ten temat jest trudny i zalezy od polemizacji,zdecydownie w czasie drzemek poludnowych,i godzinach nacnych njestem za zamykaniem i tego sie trzymam,ale od kazdej z nas i postawy rodziny zlezy jak wprowadzic to w zycie codzienne.
Samowolne podnoszenie barierek jest ZABRONIONE w De ! i nie ważne czy chce tego opiekunka czy rodzina !
Na taką czynność musi wyrazić zgodę lekarz na wniosek os. prawnie op. się.
Można jednak obiec "prawo" przysuwając np. fotel do łóżka (ja tak robiłam). Obecnie jest zgoda lekarza i podnoszę barierki.
Samowolne podnoszenie barierek jest ZABRONIONE w De ! i nie ważne czy chce tego opiekunka czy rodzina !
Można jednak obiec "prawo" przysuwając np. fotel do łóżka (ja tak robiłam). Obecnie jest zgoda lekarza i podnoszę barierki.
bieta dlatego napisalam ze zalezy to od postawy rodziny....niejednokrotnie spotkalam sie z taka postawa ze pomimo braku zalecen lekarza rodzina chetnie zgadzala sie na podnoszenie barierki...,;-
a ja dlatego napisałam ku przestrodze :
- moja kol. podnosiła barierki za zgodą rodziny i została ukarana grzywną chyba 250 e
- to nie była nowicjuszka, w De "siedzi" ok. 16 lat, pracowałai jako Op. "na czarno', ale to nie ma znaczenia
a ja dlatego napisałam ku przestrodze :
- moja kol. podnosiła barierki za zgodą rodziny i została ukarana grzywną chyba 250 e
- to nie była nowicjuszka, w De "siedzi" ok. 16 lat, pracowałai jako Op. "na czarno', ale to nie ma znaczenia
Jak się wydało że podnosi barierki, skoro za zgodą rodziny, pielęgniarka, lekarz, podopieczny? I kto ją ukarał?
Sprawa naruszenia wolnosci osobistej osoby starszej jest bardzo rygorystycznie przestrzegana w domach starcow,szpitalach-bo musi. Lozka z barierkami,odpowiednio umieszczane stoliki przed wozkiem :)))zabezpieczajace przed wstaniem z niego to gl. w dzien. Teren ogolniedostepny.
Człowiek uczy się całe życie. Nie wiedziałam o tym że zamykanie jest zabronione tutaj. Byłam kiedyś u PDP sparaliżowanej lewostronnie. Wychodząc z mieszkania zawsze musiałam podnosić barierki- było dla mnie to oczywiste ze względu na to aby nie wypadła z łóżka.Córka na dzień dobry mi to powiedziała że mogę wychodzić kiedy chcę ale barierki mają być wtedy podniesione. Zresztą na opiekunkowie Wszyscy się ciągle czegoś nowego dowiadujemy i uczymy.Jedna/en umie to, druga/i tamto, inna/y w czymś innym jest dobra/y. Wzajemnie się uczymy i doświadczamy.:)