Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

18 lutego 2014 16:26 / 10 osobom podoba się ten post
Haneczka47

kochani ja nadal nie rozumiem i nic nie insynuuje ,nie sugeruje.pisalam tylko o moich doswiadzceniach .,z jakimi sie zetknelam podczas mojej pracy w de..przejrzalam to wszytko ponownie i naprawde nie kumam                             dlaczego ten post zostal usuniety

Napisałaś Haneczko, coś w stylu ,że "ona sam może na czarno pracuje" ,dokładnie nie zacytuję,ale w ten deseń,dlatego M. usunął bo to insynuacja.

Swoją drogą to mnie mocno zastanawia,ta pełna uwiebienia , wręcz bałwochwalcza postawa koleżanki wobec państwa niemieckiego..... Dla mnie to jest kraj w którym pracuję,pełen wad i sprzeczności,tak samo jak Polska,wiele rzeczy też mi się tu podoba ,ale żeby piać z zachwytu......Niemcy tak samo oszukuja jak kazdy inny naród:)

Hogata-co powoduje zgryźlwośc Athenki-jak nie wiadomo o co kama to wiadomo,ze chodzi o kasę:)Stawiam na niskie zarobki ....W profili kolezanka podała ze oczekuje 800-1100-nie za dużo.
18 lutego 2014 16:30 / 4 osobom podoba się ten post
to chyba własnie to-chciałabym,a boję się i nie mogę zdzierżyć,że inni się odważają i mają wiecej.
18 lutego 2014 16:36 / 2 osobom podoba się ten post
wiewiorka

to chyba własnie to-chciałabym,a boję się i nie mogę zdzierżyć,że inni się odważają i mają wiecej.

To się odważ,do agencji zawsze można wrócic jak sie nie uda.To nie boli ani nie jest takie skomplikowane :)I jest legalne:):):):)
18 lutego 2014 16:37 / 9 osobom podoba się ten post
Ochłonijmy trochę - czy nie wychodzi z wielu taka typowa polska cecha - ,,kto nie z nami , ten przeciwko nam '' ?
Nie najeżdżałam na osoby pracujace na czarno - przeciwnie , podkreslałam , że jeśli komus tak pasuje to jego wybór . Przyznałam , że płacę podatki w Szwajcarii od kasy którą zarobię a w PL obowiązuje mnie też podatek ( umowy międzynarodowe , podatek proporcjonalny lub z progresją ) Mój wybór - moje zarobione pieniądze . No to dostaję wykład , jakie be jest państwo polskie i czego nie robi dla obywateli a powinno .I uzasadnienie dlaczego ktos musi jechać na czarno i nie płaci podatków itd.
Tyle , że mnie nikt przekonywać nie musi.Musi ktoś pracować na czarno, to jedzie i pracuje - jego prawo .Czy ja kogos przekonuję do płacenia podatków ? Nie . Czy mówię , ze jest nieuczciwy ? Nie . Czy oceniam ? Tez nie.
To po co ten wykład ?I jeszcze jedno - ja się nad państwem i jego podatkami nie rozczulam. Płacę swoje , nie interesuje mnie czy inni to robia i ich nie oceniam .
18 lutego 2014 16:41 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

To się odważ,do agencji zawsze można wrócic jak sie nie uda.To nie boli ani nie jest takie skomplikowane :)I jest legalne:):):):)

Kaska,ja nie o sobie pisałam:))
18 lutego 2014 16:42
kasia, jajk juz tak wszystko wyciagasz (dziecinada totalna ) to Ja nie jednokrotnie pisalam ze ja potrzebuje conajmniej 6-9 dni wolnego w miesiacu ( po 24h wolne) . Aczkolwiek na obecnej sztelli mam o wiele wiecej € ale to juz inna historia nie to co z firmami. Hogata , sprawdz sobie definicje nietolerancji . A Niemcy kocham bo tu mnie doswiadczylo wiele szczescia. O jak juz tak wszystko chcesz wiedziec. (do kaski)
(do wiewiorki) Nigdy , jestem zbyt inteligentna zeby nie poradzic sobie na legalu i musiec na czarno pracowac.  Jak ktos ma w glowie to sobie zawsze na legalu cos znajdzie, nie boj sie.

18 lutego 2014 16:46 / 2 osobom podoba się ten post
wiewiorka

Kaska,ja nie o sobie pisałam:))

Patrz,no ja jednak nie umiem czytac ze zrozumieniem,o ja głupia ciemna baba....:):):):)
18 lutego 2014 16:46 / 3 osobom podoba się ten post
Athenka

kasia, jajk juz tak wszystko wyciagasz (dziecinada totalna ) to Ja nie jednokrotnie pisalam ze ja potrzebuje conajmniej 6-9 dni wolnego w miesiacu ( po 24h wolne) . Aczkolwiek na obecnej sztelli mam o wiele wiecej € ale to juz inna historia nie to co z firmami. Hogata , sprawdz sobie definicje nietolerancji . A Niemcy kocham bo tu mnie doswiadczylo wiele szczescia. O jak juz tak wszystko chcesz wiedziec. (do kaski)
(do wiewiorki) Nigdy , jestem zbyt inteligentna zeby nie poradzic sobie na legalu i musiec na czarno pracowac.  Jak ktos ma w glowie to sobie zawsze na legalu cos znajdzie, nie boj sie.

Nie musze,bo wiem co to jest nietolerancja:)

Młoda dziewczyna a taka niereformowalna,co to będzie za pare lat?Smutne:(
18 lutego 2014 16:47 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Patrz,no ja jednak nie umiem czytac ze zrozumieniem,o ja głupia ciemna baba....:):):):)

Rozsierdziłas sie troche,ale Ci wybaczam:)))))))))))))))))))))
18 lutego 2014 16:54 / 2 osobom podoba się ten post
ale jak czytam to anthenka athenka nie szuka pracy tylko stancji ,i to od 800 euro prozna nasza dyskusja .nie mowi ze pracuje bo szuka a dyskutuje pusty temat,atj i byla nasza dyskusja czy pracowac na legalu czy na czarno,i po co bylo strzepic klawiature ale moze ktos inny wyciagnie wnioski z naszej dyskusji
18 lutego 2014 16:56 / 2 osobom podoba się ten post
Athenka

o co ci teraz chodzi ???

Kasia , ty czytaj ze zrozumieniem , nawet jedna teraz potwierdzila ze brawa bije .

Nigdy nie bede popierac czy tez usprawiedliwiac kogos kto psuje rynek  i nie placi podatkow.  "Dzieki" taki nieuczciwym pracownikom Ja w oczach potencjalnych pracodawcow wydaje sie "droga" bo musi za mnie Niemiec ponad 2500 brutto placic a i jeszcze za zmiennika ponad 800€ na moje dni wolne. 
A taka "na czarno" przyjdzie za 1200€ i bedzie siedziec 7 dni w tygodniu . Czy wy tego nie pojmujecie ? ze te nieuczciwe polki dzialaja na nasza niekorzysc ? I na dodatek lamna prawo i zasady ? 

Nie chce mi sie juz z wami dyskutowac na ten temat bo nie pojmujecie za duzo.

A co do wspierania i pomagania sobie na forum, to nie zamieszam wspierac poradami osob ktore oszukuja.

Athenka odrzuć- słowo -nieuczciwe i całą tę otoczke moralno-etyczną-- to  będziesz pisała to co na forum , jak się koleżanki oburzają jak są podmieniane na Bułgarki/ Rumunki? Dlaczego -bo taniej! Zastepowałam koleżankę na czarno pracująco-- mi rodzina--agencji-- płaciła podwójna stawkę--i  było dobrze.
Nie byłoby ofert na czarno wzrosłyby stawki legalnej opieki, tyle.
18 lutego 2014 16:59 / 7 osobom podoba się ten post
Athenka - to my w sumie rownolatki jestesmy, moj blad, ze dopiero sprawdzilam. I tym bardziej jestem w szoku. Wiele szczescia uswiadczylas???chwalic za to i tylko zyczyc 100-kroc wiecej, ale bez przesady, w koncu mlode jestesmy i musisz przyznac ze wielkiego jeszcze doswiadczenia nie posiadasz, bo co niektore nasze kolezanki z Forum Maja wiekszy staz jak my lat, wiec naprawde czasem warto przystanac posluchac, przemyslec, badz przemilczec i zobaczyc co przyniesie zycie. Nie wiesz co Cie w zyciu spotka, a z racji wieku nie dziwne to jak powiem ze jeszcze wiele przed Toba. Przestan tak kurczowo bronic przepisow, gdyz jak mowia "nadgorliwosc gorsza od faszyzmu". Twoje podatki Ida na zwalczanie szarej strefy?? a i owszem tak samo i moje,ale lepiej sie zajma ta naprawde szara strefa i praniem brudnych pieniedzy a nie lapaniem opiekunek czy ludzi w sadach, jednak nie tylko na to, moje podatki tez Ida np na utrzymanie kryminalistow w wiezieniach i to akurat mnie bardzo boli, ale co z tego???moj bol i tyle. Czasem nie warta bic piany, szczegolnie wtedy gdy nie ma sie pelnej wiedzy na Dany temat.
Mimo wszystko pozdrawiam cieplo....
18 lutego 2014 17:05
mozah aM

Ochłonijmy trochę - czy nie wychodzi z wielu taka typowa polska cecha - ,,kto nie z nami , ten przeciwko nam '' ?
Nie najeżdżałam na osoby pracujace na czarno - przeciwnie , podkreslałam , że jeśli komus tak pasuje to jego wybór . Przyznałam , że płacę podatki w Szwajcarii od kasy którą zarobię a w PL obowiązuje mnie też podatek ( umowy międzynarodowe , podatek proporcjonalny lub z progresją ) Mój wybór - moje zarobione pieniądze . No to dostaję wykład , jakie be jest państwo polskie i czego nie robi dla obywateli a powinno .I uzasadnienie dlaczego ktos musi jechać na czarno i nie płaci podatków itd.
Tyle , że mnie nikt przekonywać nie musi.Musi ktoś pracować na czarno, to jedzie i pracuje - jego prawo .Czy ja kogos przekonuję do płacenia podatków ? Nie . Czy mówię , ze jest nieuczciwy ? Nie . Czy oceniam ? Tez nie.
To po co ten wykład ?I jeszcze jedno - ja się nad państwem i jego podatkami nie rozczulam. Płacę swoje , nie interesuje mnie czy inni to robia i ich nie oceniam .

Teoretycznie załóżmy nie ma osób pracujących na czarno? Co się dzieje?
18 lutego 2014 17:12
Esmeralda pozdrawiam ciebie tez i bobasa

*

Haneczka ile razy mam powtarzac ze ja nie pracuje dzien w dzien , potrzebuje min 6-9 dni calych wolnych w miesiacu . ?
800€ to jest z calymi wolnymi weekendami i popoludniami w tygodniu.
Och szkoda nerwow bo wyjmujecie pojedyncze slowka i sobie wypowiadacie. Gee.

*
Dorotee,
placimy miejsze podatki bo im wiecej osob placi tym mniejsza skladka :) Albo placimy tyle samo a ze jest wiecej podatnikow to i mamy coraz ladniej w okolicy bo jest wiecej srodkow :))))))))))))

To taki przykladzik tylko :)))))

18 lutego 2014 17:16 / 5 osobom podoba się ten post
Athenka

Esmeralda pozdrawiam ciebie tez i bobasa

*

Haneczka ile razy mam powtarzac ze ja nie pracuje dzien w dzien , potrzebuje min 6-9 dni calych wolnych w miesiacu . ?
800€ to jest z calymi wolnymi weekendami i popoludniami w tygodniu.
Och szkoda nerwow bo wyjmujecie pojedyncze slowka i sobie wypowiadacie. Gee.

*
Dorotee,
placimy miejsze podatki bo im wiecej osob placi tym mniejsza skladka :) Albo placimy tyle samo a ze jest wiecej podatnikow to i mamy coraz ladniej w okolicy bo jest wiecej srodkow :))))))))))))

To taki przykladzik tylko :)))))

Jak byśmy jeszcze zagonili "alimenciarzy" i więżniów do pracy to żyłoby nam się naprawdę dobrze.Podatki byłyby wtedy minimalne :)