Rozwiązanie umowy zlecenie

17 maja 2014 12:24
emi

nie

Dzięki Emi
17 maja 2014 12:29
alinka1339

Dzięki Emi

Piszesz swoje dane adresowe w lewym górnym rogu, miejscowość i data w prawym, a w treści mniej więcej: 
Proszę o rozwiązanie umowy zlecenia, zawartej w dniu ....... z zachowaniem ........(podać okres) np. 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia.
Podpis. I starczy
17 maja 2014 12:33
emi

Piszesz swoje dane adresowe w lewym górnym rogu, miejscowość i data w prawym, a w treści mniej więcej: 
Proszę o rozwiązanie umowy zlecenia, zawartej w dniu ....... z zachowaniem ........(podać okres) np. 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia.
Podpis. I starczy

Jeszcze raz dzięki śliczne

17 maja 2014 14:14 / 1 osobie podoba się ten post
mozna za porozumieniem stron i wtedy jest to tego samego dnia umowa rozwiazana.
17 maja 2014 16:27
emi

nie

Alinka, sprawdz w umowie, jaki masz czas wypowiedzenia i czy nie ma konieczności wypowiedzenia z końcem miesiąca. Pozdrawiam
17 maja 2014 16:57
ryba

Alinka, sprawdz w umowie, jaki masz czas wypowiedzenia i czy nie ma konieczności wypowiedzenia z końcem miesiąca. Pozdrawiam

przy zleceniu nie powinno być, aczkolwiek w życiu wszystkiego można się spodziewać...

17 maja 2014 17:21
ryba

Mam 2 tygodniowy okres wypowiedzenia w umowie.
17 maja 2014 19:56 / 2 osobom podoba się ten post
Chyba mylicie się kolezanki, jesli chodzi o wypowiedzenie umowy zlecenia. Umowa zlecenie, jak sama nazwa wskazuje to umowa na wykonanie określonych czynnosci w okreslonym terminie. Jesli chcemy taką umowę wypowiedzieć, to musimy bezwzględnie podać powód, w przeciwnym razie grożą nam konsekwencje takie, jak chocby pokrycie kosztów utraconych przez zleceniodawce dochodów, spowodowanych serwaniem tejże umowy, a tym samym wykonywania zlecenia, co w praktyce oznacza brak wynagrodzenia za wykonane zlecenie. Podanie powodu rozwiązania umowy zlecenia przed terminem, ma jeszcze ten dodatkowy plus, że mozna w ten sposób lekko postraszyć firemkę. Na przykład zaniżane składki zus i takie tam inne, nie wspominając o tym, że tak na prawdę praca w opiece ma znamiona stosunku pracy, a nie zlecenia. Brak druku A1 i karty EKUZ może być kolejnym powodem wypowiedzenia umowy zlecenia, tak samo jak nieprawdziwe informacje o warunkach pracy, stanie podopiecznego itd... Nieterminowość wypłacenia wynagrodzenia również jest istotnym powodem do rozwiązania takiej umowy. JEsli kiedykolwiek, ktokolwiek rozwiązywał umowę zlecenie bez podania przyczyny i bez konsekwencji to tylko i wyłącznie polubownie, bądź za zgodą obu stron. Pisząc wymówienie, nie zwracamy się z prośbą o rozwiązanie umowy, tylko informujemy , że z dniem taki a takim rozwiązujemy daną umowę z przyczyn itd....... np: Niniejszym wypowiadam umowę nr ...... zawartą dnia.........pomiędzy ( zleceniodawca)......
a (zleceniobiorca)...........  Przyczyną wypowiedzenia umowy jest............................... Zgodnie z zapisem w zawartej umowie nr ...... dotyczącym zachowania terminu wypowiedzenia, umowa ta traci wazność z dniem.........

Bez podania przyczyny, rozwiązujemy tylko i wyłącznie umowę o pracę!

17 maja 2014 20:04 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mam zapis w umowie- "Umowa może byc wypowiedziana przez każdą ze stron w formie pisemnej, na miesiąc naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego"
17 maja 2014 20:17 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

Ja mam zapis w umowie- "Umowa może byc wypowiedziana przez każdą ze stron w formie pisemnej, na miesiąc naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego"

Ok, więc jesli chciałabyś taką umowę wypowiedzieć na przykład z dniem 30 czerwca to wypowiedzenie musisz złożyć z dniem 1 czerwca, podając przyczynę wypowiedzenia. Wiesz, jak jest dobrze, to jest dobrze, ale jak się zaczyna coś dziać, najczęściej po stronie opiekunki ( pogorszenie stanu podopiecznego, nieterminowość wypłat, brak wolnego, brak wystarczającego jedzenia, złe traktowanie opiekunki, przemoc i takie tam inne ) to wtedy kończy się wersal, a zaczyna się jazda. Bardzo dużo opiekunek ma niewielką wiedzę jesli chodzi o przepisy prawa pracy, o rodzajach umów i konsekwencjach tych umów, o swoich prawach a także o mozliwościach egzekwowania swoich praw. Na ogół wszystkie jesteśmy wystraszone zapisami o karach w umowie, tylko zapominamy, że firmy najczęściej też nie grają fair, nie mówiąc o łamaniu prawa i naciąganiu przepisów. Opiekunka ma pracować, a firma ma jej za te pracę zapłacić, oraz wspierać w sytuacjach konfliktowych z rodziną podopiecznych czy samymi podopiecznymi. Jesli tego wsparcia nie ma, to nie ma co bawić się w sentymenty, tylko trzeba walczyć o swoje.
17 maja 2014 20:20 / 1 osobie podoba się ten post
Alinko, jesli masz problem z napisaniem tego wypowiedzenia w sposób prawidłowy, to daj znać. Pomogę.
17 maja 2014 20:30 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mam umowę zlecenie na czas nieokreślony... W momencie wyjazdu otrzymuję zlecenie wyjazdu... W umowie są ustalone warunki wypowiedzenia i każda umowa cywilna może mieć inne takie warunki - to Firma decyduje co jej sie opłaca. Inaczej wypowiadam umowę gdy jestem oddelegowana i przebywam na terenie de bo wtedy muszę podać przyczyny wypowiedzenia umowy, a inaczej gdy jestem w kraju. W kraju nie podaję przyczyn.
17 maja 2014 20:37 / 1 osobie podoba się ten post
No właśnie, bo będąc w domu, czekasz na konkretne zlecenie wykonania danej usługi. Natomiast jesli już tę usługę w DE wykonujesz, to wypowiedzenie musi zawierać przyczynę.
17 maja 2014 20:51
doda1961

No właśnie, bo będąc w domu, czekasz na konkretne zlecenie wykonania danej usługi. Natomiast jesli już tę usługę w DE wykonujesz, to wypowiedzenie musi zawierać przyczynę.

Doda ja w obecnej chwili jwstem w domu , miałam jechać do PDP 30 maja , ale znalazłam lepszą pracę , lepiej płatną . To mam pisać w wypowiedzeniu powód wypowiedzenia ?

17 maja 2014 20:52
nowadanuta

Ja mam umowę zlecenie na czas nieokreślony... W momencie wyjazdu otrzymuję zlecenie wyjazdu... W umowie są ustalone warunki wypowiedzenia i każda umowa cywilna może mieć inne takie warunki - to Firma decyduje co jej sie opłaca. Inaczej wypowiadam umowę gdy jestem oddelegowana i przebywam na terenie de bo wtedy muszę podać przyczyny wypowiedzenia umowy, a inaczej gdy jestem w kraju. W kraju nie podaję przyczyn.

Tak wlasnie jest jak Danuśka napisala.