Ja dzisiaj z koordynatorką rozmawiałam i mówiła, że to firma wklepuje do systemu a ja nie potrzebuję żadnego dokumentu, że rozwiązałam umowe?
Najlepiej zadzwonie do PUP i zobaczymy?
Ja dzisiaj z koordynatorką rozmawiałam i mówiła, że to firma wklepuje do systemu a ja nie potrzebuję żadnego dokumentu, że rozwiązałam umowe?
Najlepiej zadzwonie do PUP i zobaczymy?
wiem, ale firma mnie karami straszy. nic nie płacą , ja sie po prostu boje,
Trochę już się dowiedziałam.Potrzebne dokumenty,to zaświadczenie o okresie wykonywania zlecenia,przychodach i wysokości odprowadzanych składek do ZUS-u.Musimy tego żądać przy każdej zmianie firmy,czyli przy rozwiązaniu umowy.Firma zawiadamia tylko ZUS i US,bo to jej obowiązek.
Naprawdę UP taki dokument potrzebuje podczas rejestracji? Ja dzisiaj w papierach buszowałam i jeszcze nie dzwoniłam do PUP
Naprawdę UP taki dokument potrzebuje podczas rejestracji? Ja dzisiaj w papierach buszowałam i jeszcze nie dzwoniłam do PUP
Witam. Przy wycofaniu się z umowy w trakcie pracy muszę podać powód?
Jeżeli jesteś w pracy ,to powiedz coś firmie .Chociażby żeby zastępstwo przysłali.Jeśli jesteś w domu wystarczy meil,że kończysz współpracę.Bez powodu.Co to kogo obchodzi.
Jestem w pracy.
Jak ci się nie podoba firma ,czy inne masz powody to informuj firmę ,że chcesz np.15 września zakończyć zlecenie .Wracaj co Polski i w międzyczasie mejlowe zakończ współpracę.To jest zlecenie ,więc żadne terminy nas nie obowiązują.A wypada kulturalnie się rozstać.
Teresko,wprowadzasz w błąd kolegę,niestety.Na zleceniu równiez obowiązują terminy.Twoja umowa zlecenie opiewa na konkretny termin,tj.od /do.Jeśli chcesz zakończyć zlecenie wcześniej,powinienien powiadomić o tym agencję w odpowiednim czasie-czyli wypowiedzieć umowę-zobacz odpowiedni punkt w swoejej dotyczący czasu na wypowiedzenia.Najczęściej to 14 dni kalendarzowych.Wypowiedzenie umowy możesz ,ale nie masz obowiązku argumentować.Wysyłasz meilem i listem poleconym ,oraz oczywiście informujesz firmę telefonicznie,że powziąłeś taki zamiar.Bo wyjechać natychmiast ,bez informowania i zostawić PDP bez opieki nie możesz.
Jeśli chcesz skończyć współpracę z końcem tego zlecenia i zgodnie z ustalonymi terminami,nie musiz robić nic.Koniec danego zlecenia oznacza koniec umowy.