Mam takie pytanie czy w okresie wypowiedzenia można wyjechać z inna firmą?
Mam takie pytanie czy w okresie wypowiedzenia można wyjechać z inna firmą?
Nie, Meryjko składki nie mogą sie dublować. Zadzwoń do księgowości i poproś o szybsze rozwiązanie umowy-im to mna rękę bo i tak wypowiadasz umowę, to sie zgodzą. Oszczędza
dublować , zwierać kilka umów zleceń ?? poczytajcie dokładnie ten dokument a wszystko będzie jasne . http://www.zus.pl/pliki/poradniki/Poradnik_umowy_cywiloprawne_01.01.2016.pdf
Nie, Meryjko składki nie mogą sie dublować. Zadzwoń do księgowości i poproś o szybsze rozwiązanie umowy-im to mna rękę bo i tak wypowiadasz umowę, to sie zgodzą. Oszczędza
Ja miałam na myśli kiedy jest sie na postojowym w Polsce.
Wszystko jasne można za porozumieniem stron dogadać termin wypowiedzenia.
Co do dublowania to chyba ostatnio weszła ustawa, że chociaż jedna umowa musi być obzusowana od najniższej krajowej. A składki muszą chyba być placone od każdej.
Też mnie to interesuje.
Nie wiem, czy chodzi nam o to samo.
Ot taki przykład:
Mam umowę podpisaną z agencją X na dłuższy okres- rok, czy dłużej nawet. Na konkretny wyjazd otrzymuję zlecenie wyjazdu (daty od-do).
Wracam ze zlecenia i zapowiada mi się np. dwumiesięczne siedzenie w domu, a akurat zauważyłam,że agencja Y ma fajną ofertę na 3 tygodnie.
Co wtedy? Mogę wyjechać z agencją Y bez problemu?
Rozwiązać umowę z agencją X? Ale za 2 miesiące będę chciała z nimi znów wyjechać...nową umowę podpisać?
Też mnie to interesuje.
Nie wiem, czy chodzi nam o to samo.
Ot taki przykład:
Mam umowę podpisaną z agencją X na dłuższy okres- rok, czy dłużej nawet. Na konkretny wyjazd otrzymuję zlecenie wyjazdu (daty od-do).
Wracam ze zlecenia i zapowiada mi się np. dwumiesięczne siedzenie w domu, a akurat zauważyłam,że agencja Y ma fajną ofertę na 3 tygodnie.
Co wtedy? Mogę wyjechać z agencją Y bez problemu?
Rozwiązać umowę z agencją X? Ale za 2 miesiące będę chciała z nimi znów wyjechać...nową umowę podpisać?
Jeżeli juz byłaś zarejestrowana w PUP, to musisz im przedstawić od wyrejestrowania do dnia dziesiejszego, gdzie byłaś zatrudniona, czyli te wszystkie umowy zlecenia + rozwiązanie ostatniej umowy i tyle. Z tymi dniami, to kiedyś było 7 dni, a rok temu przysłał mi urząd, ze nie pozniej niż 14 dni po zakończeniu umowy trzeba sie zarejestrować ( lepiej 7) - składka zdrowotna jest opłacana do przodu, a wiec po zakończeniu umowy masz przez kolejnych 30 dni jeszcze ubezpieczenie zdrowotne.
Chyba nic nie trzeba przedstawiać. Bo wszystkie formalności dokonuje firma. Tylko trzeba się zgłosić w UP.
Meryjko, firma rozwiąże z Tobą umowę, ale nie wyślę do urzedu za Ciebie umów-owy, to musisz zabrać z sobą. Tak jest przynajmniej u mnie, ale znając polska arystokracje urzędowa, to pewnie wszędzie tak samo.
Nie bede cytować jeszcze Ewy bo zamula mi strasznie opiekunowi i tu napisze: Ewunia ja ostatnio załatwiałam sprawę z Zusem ( nie chodziło o umowy, prywatna sprawa ) i wyobraź sobie, ze jeden ZUS mowil: trzeba zrobić tak, a inny ZUS nie! trzeba inaczej! Oczywiście jak spytasz o podstawy prawne, to ciężko cokolwiek uslyszec na ten temat - bo tak jest ( odpowiedz), a wiec niby jeden ZUS, a jak przyjdzie cos załatwiać, to idzie zwariowac.