Ja też Bieszczady darzę sentymentem , ale bliższy mi jest Beskid Niski.Uważany za najbardziej ,,dzikie '' góry w Polsce urzeka swoistym czarem .To niezbyt wysokie góry , porośnięte mieszanym lasem a w szczytowych partiach bukami , wyrastającymi pośród głazów i starych obumarłych drzew. Poskręcane konary buków mają niesamowite kształty a o zachodzie słońca tworzą na czerwonym niebie rysunek , obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.Niżej , miejscami gęsty jodłowy lub świerkowy bór - mroczny niczym z baśni braci Grimm , gdzie indziej las mieszany , który porasta też zbocza stromych wąwozów .Spotkać tu można rzadkie gatunki ptaków -orzeł bielik , kania , czarne bociany , częściej spotykane czaple siwe i wiele innych .Spod nóg nie raz umknie zaskroniec czy nawet żmija a raz zdarzyło mi się spotkać węża Eskulapa - to wielka rzadkość. Nie brak dzikiej zwierzyny a widoczna zimą na śniegu wataha wilków też nie jest niczym szczególnym. Górskie łąki są pełne różnobarwnych kwiatów - wśród nich nierzadkie są storczyki a znam miejsce gdzie rosną dzikie mieczyki. W rozleglych dolinach leżą wioski , gdzie często mozna spotkać łemkowskie chyże (dom polączony ze spichlerzem , stajnią a nawet małą stodołą w jeden długi budynek) .Kamienne unickie krzyże w polach - często stawiane w podzięce za odmianę losu czy ratunek - bo życie zawsze bylo tu ciężkie . I piękne cerkwie stanowiące nieodrodną czesć krajobrazu a obok cmentarzyki otoczone kamiennym murem . Takiego spokoju jak tam - nigdzie nie przeżyjesz ,tyle refleksji się tam nasuwa bo widać jak przemijały pokolenia a góry i las trwały i trwać będą. A w gorach , jeszcze dalej miejsca gdzie kiedyś były wioski , po ktorych zostały nazwy , stare cmentarze , studnie i pożółkle fotografie - świat , który przeminął.I stado koni pasące sie na połoninie i cisza , zmącona poszumem wiatru , kwileniem jastrzebia rżeniem koni. Beskid ma w sobie nostalgię i zadumę a zarazem wycisza i uwrażliwia .Częsciej zadajesz tu sobie trudne pytania - może też i łatwiej w beskidzkiej ciszy znaleźć na nie odpowiedzi. Wstawiam fim - kiedyś znaleziony przeze mnie na youtube. Nie ja robiłam te zdjęcia - autorem jest ktos o nicku coshoo2 a zdjęcia pochodzą z lat 1999- 2009. Byłabym dumna , gdybym tak umiała .