Umowa zlecenie

10 lipca 2014 10:11 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

Nie chce sie sprzeczac,bo przepisy czesto sie zmieniaja.Jak pamietam to zaswiadczenie,czy historia zatrudnienia bez swiadect pracy nie sa wazne wedlug prawa.Poza tym zlecenia nie licza sie do lat pracy

Teraz do stażu pracy zaliczają się okresy składkowe,a z jakiego tytułu jest nieważne.
10 lipca 2014 11:00 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Teraz do stażu pracy zaliczają się okresy składkowe,a z jakiego tytułu jest nieważne.

Umowa o dzieło i zlecenia są umowami regulowanymi KC, nie KP. W umowie zlecenia chodzi o to, że zleceniobiorca ma wykonać jakieś zlecenie zleceniodawcy. Ma wykonać zlecenie: nikogo nie obchodzi jak on wykona te zlecenie, gdzie, i w jakim czasie. Oznacza to, że zleceniobiorca nie ma regularnych godzin czasu pracy, po prostu kiedy zrobi swoje ma wolne. Nie da się takiego czasu pracy wliczyć do stażu pracy, ten czas pracy w umowie zlecenie (i o dzieło) jest zbyt... chwiejny, niepewny, nieregularnyNiezależnie od tego czy i jakie składki były odprowadzane w umowach cywilnoprawnych nie są one umowami o pracę (chyba, że sądownie to udowodnimy) i tych umów nie wlicza się do stażu pracy. Warto też dodać, że w umowach zlecenia nie zawsze są płacone wszystkie składki. Składki o których mówisz nie są płacone w przypadku studentów i osób pracujących na podstawie umowy o pracę. A składka zdrowotna to już w ogóle...
10 lipca 2014 11:06 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Umowa o dzieło i zlecenia są umowami regulowanymi KC, nie KP. W umowie zlecenia chodzi o to, że zleceniobiorca ma wykonać jakieś zlecenie zleceniodawcy. Ma wykonać zlecenie: nikogo nie obchodzi jak on wykona te zlecenie, gdzie, i w jakim czasie. Oznacza to, że zleceniobiorca nie ma regularnych godzin czasu pracy, po prostu kiedy zrobi swoje ma wolne. Nie da się takiego czasu pracy wliczyć do stażu pracy, ten czas pracy w umowie zlecenie (i o dzieło) jest zbyt... chwiejny, niepewny, nieregularnyNiezależnie od tego czy i jakie składki były odprowadzane w umowach cywilnoprawnych nie są one umowami o pracę (chyba, że sądownie to udowodnimy) i tych umów nie wlicza się do stażu pracy. Warto też dodać, że w umowach zlecenia nie zawsze są płacone wszystkie składki. Składki o których mówisz nie są płacone w przypadku studentów i osób pracujących na podstawie umowy o pracę. A składka zdrowotna to już w ogóle...

ja od umowy zlecenia mam płacone wszystkie skladki i to od średniej krajowej i mi sie to wlicza do stazu pracy.
10 lipca 2014 11:57 / 1 osobie podoba się ten post
kacha25

ja od umowy zlecenia mam płacone wszystkie skladki i to od średniej krajowej i mi sie to wlicza do stazu pracy.

Zgadza sie,od jakiegos czasu umowy zlecenia wliczają sie do stażu-np.w PUP wystarczy pokazac taką umowę.
10 lipca 2014 11:58 / 5 osobom podoba się ten post
ORIM

Tu Orim nie masz racji. W tej chwili umowy zlecenia są umowami  "ozusowanymi", czyli masz płacone wszystkie składki na ubezpieczenia społeczne, włącznie ze składką na ubezpieczenie zdrowotne. Jedyną składką, która jest dobrowolna, to składka na ubezpieczenie chorobowe. Od opłacania tej składki zależy wypłacanie zasiłku chorobowego przez ZUS  jeżeli np. po powrocie do kraju zachorujesz i twoje L-4 bedzie trwało nieprzerwanie 30 dni. Róznica miedzy umowa o pracę a umowa zlecenie jest takze taka, ze bedąc zatrudnionym na umowę o prace, mozesz iść na chorobowe po przepracowaniu 30 dni, na umowie zleceniu , po przepracowaniu 90 dni.
Jeżeli chodzi o czas pracy. W zleceniu masz podany czas wykonania od x do y. 
W firmie z która współpracuję składki z umowy zlecenia odprowadzane są od wysokości sredniej krajowej. A na własna prośbę mam tez odprowadzana składkę na ubezpieczenie chorobowe. 

10 lipca 2014 11:59 / 1 osobie podoba się ten post
juz jakies 6lat temu wliczały sie jezeli skladki były odprowadzane.bo nie wszyscy pracodawcy skladki w całosci odprowadzali.ci co odprowadzali w całosci licza sie ci co nie nie wlicza sie.
10 lipca 2014 12:03 / 2 osobom podoba się ten post
Sprawdzcie sami czy zostaliscie zgłoszeni do ZUS, w jakiej kwocie macie składki odprowadzane a wówczas co niektórzy baaardzo mocno sie zdziwią.Wiara na słowo jakie dają firmy mówiac o tym, ze odprowadzane sa składki bardzo czesto nijak sie ma do rzeczywistosci.Poniżej tel kontaktowy do ZUS.Pozdrawiam i miłego dnia zyczę

http://www.zus.pl/seminariaprognozy/default.asp?p=2&id=8
10 lipca 2014 12:06
i jeszcze o umowach zlecenie i składkach:

http://www.forbes.pl/skladki-zus-dla-umow-zlecen-jak-od-placy-minimalnej,artykuly,172856,1,1.html
10 lipca 2014 12:09 / 1 osobie podoba się ten post
robert72

Sprawdzcie sami czy zostaliscie zgłoszeni do ZUS, w jakiej kwocie macie składki odprowadzane a wówczas co niektórzy baaardzo mocno sie zdziwią.Wiara na słowo jakie dają firmy mówiac o tym, ze odprowadzane sa składki bardzo czesto nijak sie ma do rzeczywistosci.Poniżej tel kontaktowy do ZUS.Pozdrawiam i miłego dnia zyczę

Z firma współpracuje już drugi rok, najpierw były umowy o pracę , od tego roku umowy zlecenia. W kazdym miesiącu sprawdzam od jakiej wysokości mam opłacane składki. Robie to przez  stronę internetowa Zus, bo tak mam załozone konto z racji tego ,że wczesniej miałam własna działalność mam też tzw. profil zaufany.  Także stwierdzam tutaj, że firma z którą współpracuję uczciwie opłaca składki od średniej krajowej, wszystko zgodnie z umową.
10 lipca 2014 12:10 / 1 osobie podoba się ten post
http://www.mlodyksiegowy.pl/zus/umowa-zlecenie,-a-składki-zus.html
10 lipca 2014 12:53 / 1 osobie podoba się ten post
robert72

i jeszcze o umowach zlecenie i składkach:

http://www.forbes.pl/skladki-zus-dla-umow-zlecen-jak-od-placy-minimalnej,artykuly,172856,1,1.html

zapomniałeś Robert dodać o meldunkach.A to bardzo wazne.
10 lipca 2014 13:02 / 1 osobie podoba się ten post
robert72

To jakie sa odprowadzane skladki jest najczesciej zawierane w tresci umowy . 
10 lipca 2014 13:12 / 5 osobom podoba się ten post
Czas wykonywania umowy zlecenia nie wlicza się do stażu pracy, ale wlicza się do okresu uprawniającego do nabycia emerytury czy renty.
10 lipca 2014 13:40 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Czas wykonywania umowy zlecenia nie wlicza się do stażu pracy, ale wlicza się do okresu uprawniającego do nabycia emerytury czy renty.

Zgadza się :)))
10 lipca 2014 14:08 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Z firma współpracuje już drugi rok, najpierw były umowy o pracę , od tego roku umowy zlecenia. W kazdym miesiącu sprawdzam od jakiej wysokości mam opłacane składki. Robie to przez  stronę internetowa Zus, bo tak mam załozone konto z racji tego ,że wczesniej miałam własna działalność mam też tzw. profil zaufany.  Także stwierdzam tutaj, że firma z którą współpracuję uczciwie opłaca składki od średniej krajowej, wszystko zgodnie z umową.

ja ma dokładnie tak samo.szczerze składki odprowadzaja w całosci