10 października 2013 20:52
bonikaJeli uszkodzona jest tzw. macierz paznokcia to jest to problem prawie nieodwracalny. Bruzdy i zlobienia pozostaja. Trzeba koniecznie przy wycinaniu skorek i odsuwaniu ich bardzo uwazac bo mozna te wlasnie macierz uszkodzic. Ja kiedys "sfrezowalam" sobie skorki z lenistwa i pozniej musialam czekac az Cale odrosna bo mialam takie nieciekawe wglebienia. le na uszkodzenie macierzy niewiele mozna pomoc. Zapewne na uszkodzenie ma rowniez wplyw wczesniejszy zly stan zdrowia i oczywiscie tak jak powiedzialam uszkodzenia mechaniczne.
Tak ale ja mialam na mysli tylko dzialanie odzywki na paznokiec nie mechanicznie uszkodzony,ale faktycznie od wycinania glebokiego skorek można sobie spaskudzic paznokcie,ale przewaznie robia to kobiety, ktore nie wiedza jak sie do tego zabrac i masakruja sobie latami plytke juz widzialam tekie przypadki,a wczoraj np bylam z moim dziadkiem u Pedicurzystki i kobietka nawet rekawiczek nie zalozyla,nie zmienila kapturka do frezarki ,a wczesniej miala klienta,ja bylam troche zszokowana,ja wiecej bym nie poszla dziadek chodzi do niej od lat,mimo tego ze sympatyczna kobieta to higiena na zero, a miala czas zeby to zrobic,