Ogrodnictwo

07 maja 2024 13:24
Janka333

Co już macie w swoim ogródku? U mnie pomidorki i widać małe arbuzy...

U mnie niestety arbuzy przemarzły, gdy były przymrozki w nocy 
07 maja 2024 13:30
o rany. ściskam. może jeszcze warto posadzić? sadziłaś kiedyś w maju późno? ja kiedyś posadziłam późno dynie i były tylko w stosunku do koleżanki 2 tygodnie później. 
30 lipca 2024 13:08 / 3 osobom podoba się ten post
pochwalę się

arbuzy rosną

01 sierpnia 2024 10:51 / 4 osobom podoba się ten post
To ja się też pochwalę. Balkonowe pomidory! :) Sadzicie coś na swoich balkochach? 

19 sierpnia 2024 07:46 / 1 osobie podoba się ten post
Z letnich wojaży przywiozłam kilka szt HEBE teraz studiuję  jak je potraktować . Chciałabym mieć je w ogrodzie , wątpię jednak czy przezimuja w naszym klimacie .Ma ktoś, może te rośliny tzn krzewy ? Taka porada z praktyki jest najlepsza 
Gdyby coś to proszę i dziękuję .
19 sierpnia 2024 11:58 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Z letnich wojaży przywiozłam kilka szt HEBE teraz studiuję :-) jak je potraktować . Chciałabym mieć je w ogrodzie , wątpię jednak czy przezimuja w naszym klimacie .Ma ktoś, może te rośliny tzn krzewy ? Taka porada z praktyki jest najlepsza 
Gdyby coś to proszę i dziękuję .

Moja bratowa ma hebe w swoim ogrodzie,ale...w donicach,nie w gruncie. Są piękne ,popytam co i jak robi,żeby były prawdziwą ozdobą.
19 sierpnia 2024 20:17 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Moja bratowa ma hebe w swoim ogrodzie,ale...w donicach,nie w gruncie. Są piękne ,popytam co i jak robi,żeby były prawdziwą ozdobą.

Mój ogród na zachodzie kraju ,myślę, że przezimuja .  Mam Gusiu 2 kamelie,które cudownie kwitną to i hebe wytrzyma 
 ( oby ) .
20 sierpnia 2024 10:57 / 1 osobie podoba się ten post
Pokażcie co wam wyrosło na balkonach. Teraz moda na takie bardzo ukwiecone. Aż człowiekowi miło popatrzeć jak tak kolorowo 
05 września 2024 23:30 / 1 osobie podoba się ten post
Zna ktoś, lub ma ten pięknie kwitnacy krzew? Caliandra sie nazywa . Nie tylko formują tę roślinę w bonsai - żywploty też robią. Ciekawe ile trzeba trudu włożyć, aby móc oczekiwać tak pięknych rezultatów?
06 września 2024 07:36 / 1 osobie podoba się ten post
Chyba przeniose się na laptopa, na tym ustrojstwie  nie potrafię wstawić fotki . Pokazała bym jak rosną pomidory samosiejki pomiędzy kostkami brukowymi , a i moje niecierpki giganty wprowadzają w zachwyt .Kocham ogród i pracę w nim .Nawet przy bardzo dużym zmęczeniu potrafię po chwili pracy w ogrodzie wrócić do normy . Sama się dziwię, że tak szybko mogę się zregenerować bez dopalaczy  
06 września 2024 07:47 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Zna ktoś, lub ma ten pięknie kwitnacy krzew? Caliandra sie nazywa . Nie tylko formują tę roślinę w bonsai - żywploty też robią. Ciekawe ile trzeba trudu włożyć, aby móc oczekiwać tak pięknych rezultatów?

Wygląda jak drzewko ale jest uroczy nie miałam nigdy takiego a w domu mam tylko fiołki 3 kolory i anturium.Anturium chciałam wywalić bo nie kwitło i wyobraźcie sobie że jak mu tak powiedziałam to za parę dni zakwitł  i zostawiłam  niech kwitnie. Często rozmawiam z kwiatkami i każdy mówi że mam dobrą rękę do nich  Ogrodu nie mam a na balkonie przestałam chodować kwiatki bo za dużo słońca a często wyjeżdżaliśmy na kilka dni. W pracy dbam o te kwiaty które tu mają,przeważnie storczyki,pelargonie na tarasie i inne.
06 września 2024 13:10 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Wygląda jak drzewko ale jest uroczy nie miałam nigdy takiego a w domu mam tylko fiołki 3 kolory i anturium.Anturium chciałam wywalić bo nie kwitło i wyobraźcie sobie że jak mu tak powiedziałam to za parę dni zakwitł :smiech2: i zostawiłam  niech kwitnie. Często rozmawiam z kwiatkami i każdy mówi że mam dobrą rękę do nich :oklaski: Ogrodu nie mam a na balkonie przestałam chodować kwiatki bo za dużo słońca a często wyjeżdżaliśmy na kilka dni. W pracy dbam o te kwiaty które tu mają,przeważnie storczyki,pelargonie na tarasie i inne.

Widziałam na zywo, zachwyciłam się, szukałam info w necie - nie ma tego niestety zbyt dużo. Jeszcze widzialam dość nietypową odmianę storczyka - te mnie akurat lubią a i inne rośliny też . 
Ninciu- ty pewnie Gruene Finger jesteś - mnie tak nazwali na szteli w Essen, gdzie zreanimowałam suszki rosnące na dwóch parapetach. Wystarczyło regularnie podlewać :) 
Zgadzam się z Tobą, że kwiatki lubią , jak się do nich mówi :)
08 września 2024 09:11 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Chyba przeniose się na laptopa, na tym ustrojstwie  nie potrafię wstawić fotki . Pokazała bym jak rosną pomidory samosiejki pomiędzy kostkami brukowymi , a i moje niecierpki giganty wprowadzają w zachwyt .Kocham ogród i pracę w nim .Nawet przy bardzo dużym zmęczeniu potrafię po chwili pracy w ogrodzie wrócić do normy . Sama się dziwię, że tak szybko mogę się zregenerować bez dopalaczy :lol3::wysmiewa: :-):-):-)

Przenieś się,proszę. Nie tylko ja z przyjemnością obejrzę Twoje oczko w głowie,czyli ogród. Od lat ,co jakiś czas słyszymy tutaj o Mleczko-Ogrodniczce 
08 września 2024 09:28 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Przenieś się,proszę. Nie tylko ja z przyjemnością obejrzę Twoje oczko w głowie,czyli ogród. Od lat ,co jakiś czas słyszymy tutaj o Mleczko-Ogrodniczce :kwiatek dla ciebie2:

Mój ogród jest dla dziwaków nie ma ścieżek ani grządek .Cebulowe rzucam garścią i sądzę tam gdzie upadnie cebulką .W skrzynkach mam zioła a maggi  rośnie w kuble po zaprawie murarskiej .Pachnie i nie zawsze wiem co pachnie .Wiosna zaczyna się zimą, bo Zimowity kwitną potem ogród jest niebieski od niezapominajek, krokusów i całej drobnicy . Nie wyrzucam np.jaskolczego ziela , ani babki .Dziurawiec też pod parkanem jest i to nawet jak widzę zadowolony . Często plewie starym widelcem ,bo z haczką to tylko na słońce  Mogłabym w ogrodzie przebywać cały dzień dlubiąc i skubiąc a w lesie mogłabym spędzać noce . Nasłuchiwała bym pohukiwania sów i szelestu penetrujących jeży .  Tak mogłoby być a jest jak jest .Cywilizacja .
08 września 2024 09:45 / 1 osobie podoba się ten post
Ja wczoraj zrobiłam zdjęcia jak kilka motyli siedzi na kwiatku takim rozłożystem motyle wszystkie takiego samego koloru byłich pięć,przesłałabym zdjęcie ale wciąż się nie nauczyłam.Spróbuję może się uda.