emiliaBenita, fajny temat do dyskusji ! Co wyssalismy:
1/ z czasow wojny - kominowanie i nauka przetrwania
2/ z czasow komuny - jakby nie bylo - to samo.
I to po dzis dzien pokutuje.
Wiem, czego NIE wyssalismy:
1/ pracowitosci,
2/ oszczednosci,
3/ zamilowania do porzadku
4/ wspolpracowania w grupie (sasiedzi, wies, blok, obojetnie).
Pomyslalam sobie, co by to bylo, gdyby zwyczajem niemieckim w polskich sieciowkach wprowadzic automaty za opakowania pet i puszki. Oczywiscie - najpierw wszystkie nalezy oblozyc kuacja - juz slysze ten wrzask ...
Pod tym wzgledem Szwajcaria przebija Niemcy - tu nie ma kaucji, a jednak wszyscy grzecznie odnosza butelki plastikowe do sklepow, gdzie sa odpowiednie dziury na wrzucanie. Jak wygladaloby wyrzucanie w PL opakowan szklanych - w DE i CH sa na ulicach pojemniki.
W mojej wsi tez sa pojemniki, ale o wszelkie plastiki i szklo mozna "sie zabic", a lasy - brak slow, jeden smietnik. To sa niby proste sprawy, ale jako, ze nasza nacja jest, jaka jest, to mamy, tak, jak mamy.
Czasy komuny-pamietam jak przez mgle.Moja mamusia mi duzo opowiadala i kazda opowiesc konczyla sie "jest tak samo,albo gorzej moje dziecko:("
Temat fantow,albo kaucji za plastikowe butelki?Szkoda gadac-tez slysze wielki krzyk,a nawet ryk:(
Podniesli nam czysz za mieszkanie(sortowanie smieci).Hmmmmmmm,woalabym sortowac sama,tylko szkoda ,ze pod moim blokiem nie ma pojemnikow:(Sa,ale trzeba jechac samochodem ,albo ciagnac wozek,na pieszo jakies 20 min.drogi:(
Pobieraja oplate,nie pytajac i koniec.Sprawa zalatwiona.
Bylam akurat w domu jak przyszlo powiadomienie o podwyzce,zdenerwowalam sie .Czynsz i tak jest wysoki,poszlam do sasiadow,chcialam zebrac podpisy i co?Jedno wielkie go....no(przepraszam za wyrazenie).Jednego nie bylo w domu,nastepny powiedzial "jak inni podpisza,to ja tez podpisze",jeszcze inny powiedzial"a poco,wole zaplacic i problem z glowy".Butelki sie walaja,smietnik straszy wygladem.Ehhhhhhhhhhh:(
My nie chcemy nic robic,bo poco?Jakos sie tak zasiedzielismy jak stare panny i narzekamy i tylko narzekamy.
Narzekamy na rzad,bo sa zlodziejami,bo tylko gderaja i nic dla kraju nie robia.My jednak tez nic nie robimy,zeby bylo lepiej.Moze jest paru ludzi,ale co z tego?
Wyskoczy taki Kowalski z Xsinskim-nawrzeszcza i tyle.Moge sie zalozyc,ze nawet nikt nie zauwazy,ze krzycza,albo beda udawac ze nie widza.Usiada w domu przed TV i beda narzekac.To jest Polska rzeczywistosc.Bardzo to smutne.Jak tak dalej bedzie,to za jakies 50 lat my powymieramy,mlodzi powyjezdzaja z kraju i po Polsce zostanie WSPOMNIENIE.:(:(:_(:(Ehhh ale sie rozpisalam.Ta pogoda mnie zawsze tak dziwnie nastraja:(