Przepisy kulinarne

18 marca 2022 13:30 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Tina, no co Ty? Nie bądź taka Mariolka ???
Ja poważnie siem pytam 

Zara, zara...Czego Gusia chce od Mariolki? Bo lekutko kanciasta i ma trzydniowy zarost? Co nieładna? 
Na poważnie, to niedobór żelaza się ukazuje jak juz jest spory. Trzeba być czujnym i mięsko jeść :)
Nigdy nie miałam, to po sobie nie napiszę jak to jest :) 
18 marca 2022 13:36 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Zara, zara...Czego Gusia chce od Mariolki? Bo lekutko kanciasta i ma trzydniowy zarost? Co nieładna? :lol1:
Na poważnie, to niedobór żelaza się ukazuje jak juz jest spory. Trzeba być czujnym i mięsko jeść :)
Nigdy nie miałam, to po sobie nie napiszę jak to jest :) 

No ja też nie miałam, ale pomyślałam że może mam tylko znaków rozpoznawczych nie rozpoznaję
18 marca 2022 13:38 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

No ja też nie miałam, ale pomyślałam że może mam tylko znaków rozpoznawczych nie rozpoznaję:lol1:

Badanie na krew utajoną trzeba wtedy zrobic-tzn oddac krew w tajny sposób 
18 marca 2022 13:52 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Badanie na krew utajoną trzeba wtedy zrobic-tzn oddac krew w tajny sposób :lol3:

Aaa to, to robiłam, tak po cichaczu 
Nic nie znaleźli ?
12 kwietnia 2022 08:27 / 1 osobie podoba się ten post
Trochę inny przepis że staropolskiej kuchni... 

https://www.staregary.pl/2020/06/szparagi-po-polsku-z-biaym-sosem.html?m=1
12 kwietnia 2022 10:05 / 1 osobie podoba się ten post
Matko święta! Test i to na co w przepisach kulinarnych ???
20 kwietnia 2022 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
20 kwietnia 2022 23:38 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Coś nietypowego...

https://www.o2.pl/kuchnia/obiad-za-2-zlote-bosacka-pokazala-przepis-ze-lwowa-6760256355191584a

Proste w wykonaniu a jakie pyszne
22 czerwca 2022 08:10 / 1 osobie podoba się ten post
A tak sobie ten wątek wyciągnęłam, z nadzieją na przepis na tadżin od Mleczko ?
10 września 2022 11:04 / 3 osobom podoba się ten post
Warto chyba odświeżyć ten topik. Fajnie by było gdybyście częściej coś tutaj wstawiali, w jednym miejscu można byłoby szukać inspiracji i podpowiedzi, co dzisiaj ugotować. Jest internet, książki, czasopisma kulinarne, ale sprawdzony przez innych przepis to więcej pewności że się uda.
     Smalec z fasoli
----------------------------
-słoik lub puszka odsączonej , bialej     fasoli,jak się komuś chce, to może sobie ugotować suchą, ja leniwa jestem 
-1 cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (U mnie z pestek winogron, bo neutralny i delikatny smak.
Podsmażyć na złoto, posolić 
-1-2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć 
-posolić, popieprzyć (ja sporo pieprzu daję, bo tak lubię),łyżeczkę suszonego  majeranku rozetrzeć w dłoniach, dodać do cebuli, jeszcze chwilę razem podsmażyć. Ja dorzucam jeszcze na patelnię listek laurowy i dodaję trochę słodkiej,czerwonej papryki wędzonej. 
-przestudzoną cebulę (bez listka) dodaję do cebuli i blenduję. Spróbować i ewentualnie dosolić czy popieprzyć,ale można to zrobić już na kromce chleba. 
-schłodzić w lodówce ,żeby się wszystko przegryzło.
    Można do cebuli dodać na patelnię jabłko, pokrojone w drobną kostkę i razem podsmażyć. Można dodać inne przyprawy, np ugotowaną ,uprażoną z oliwą i wędzoną papryką,  kaszę gryczaną i będą oszukane skwarki. 
Ja najczęściej robię tę podstawową wersję, bo tak smakuje mi najbardziej. 
Nie miałam wczoraj kiszonego czy małosolnego ogórka, to posypałam sobie prażoną cebulką i też było smacznie 
10 września 2022 13:57 / 3 osobom podoba się ten post
Pasta (dip?) z dyni do smarowania 
‐--‐‐--------------------------------------------
1. Umytą dynię kroimy na większe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Lekko skrapiamy olejem, trochę solimy i pieczemy w 190stC ok pół godz. Tak do miękkości. Upieczoną trochę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski czy czegoś, w czym będziemy blendować. 
2. Małą cebulę lub pół większej kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę czy olej . Jak się zeszkli dodajemy 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku i sporą szczyptę płatków chilli,może też chyba być ostra papryka jak ktoś nie ma tych płatków. Krótko razem przesmażamy i lekko studzimy. 
3. Kilka suszonych pomidorów w oliwie drobno kroimy. 
4. Wszystko wrzucamy do dyni, dodajemy ok łyżki sosu sojowego (chyba niekoniecznie ),1 łyżeczkę dobrego octu  balsamicznego (może  sok z cytryny ,jak ktoś nie ma?), blendujemy, doprawiamy i gotowe. 
Można posypać posiekaną natką albo kolendrą.
Czasami ,jak  nie mam suszonych pomidorów przyprawiam tak bardziej orientalnie  orientalne-kmin rzymski, imbir kurkuma czy mielona kolendra. 
   Ja miałam małą dynię. Gotowa pasta zmieścila się w dwóch słoiczkach
10 września 2022 19:33 / 2 osobom podoba się ten post
No tak,chciałam się pochwalić pięknym chlebkiem,a zagapiłam się w Ipada, śledząc grę naszych siatkarzy i...chlebuś się trochę przyjarał ?
Co tam,i tak smaczny 
10 września 2022 19:35 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

No tak,chciałam się pochwalić pięknym chlebkiem,a zagapiłam się w Ipada, śledząc grę naszych siatkarzy i...chlebuś się trochę przyjarał ?
Co tam,i tak smaczny 

Taki najsmaczniejszy.Az zazdroszczę 

10 września 2022 19:45 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Taki najsmaczniejszy.Az zazdroszczę :mniam:

Jest czego 
Posmaruję masełkiem i zrobię sobie kakałko 
Albo swoimi smarowidłami obłożę i białym winkiem popiję ?
10 września 2022 19:51 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Jest czego :lol1:
Posmaruję masełkiem i zrobię sobie kakałko :-)
Albo swoimi smarowidłami obłożę i białym winkiem popiję ?

Ja taki to wciągam grubo posmarowanym masłem i  solą .