Fakt, lepiej jest zlozyc podanie o Kindergeld po pierwszym rozliczeniu podatkowym, to podnosi wiarygodnosc w oczach Familienkasse, ze faktycznie jestes, pracujesz i tak dalej.
Jesli nie wynajmujesz mieszkania, no to oczywiscie, ze nie masz umowy. Jesli jestes zameldowana tam, gdzie masz zlecenie, no to potwierdzenie.
Dochody z PL - to jest specjalny druk, ktory wypelnia Twoj polski urzad skarbowy, jesli masz meza w PL - jego dochod rowniez. Nie piszesz, gdzie sa dzieci w PL? Ich europejskie swiadectwa urodzenia, Wasze euro-akt malzenstwa, wiesz co, ja zalatwialam to wszystko przez polskie biuro w DE, tam mi wniosek wypelniali, dostalam jeszcze dodatkowe papierki do wypelnienia i podpisania. Poszlo to do Familienkasse, polskie biuro dostalo potwierdzenie, ze "sie nalezy" i wszystkie dokumenty i tak musialy przejsc przez odpowiedni urzad w PL. Bardzo wazne jest zaswiadczenie o pobieraniu/nie pobieraniu zasilkow rodzinnych w PL.
Nie wiem, jak masz ta Gewerbe zalozona? To jest na Twoj adres, czy na adres tej firmy niemieckiej? Tyle razy juz pisalam, ze najlepiej jest zakladac dzialalnosc w DE na polskie biura. Kwota miesieczna za uslugi nie jest szokujaca, a ile mniej bolu glowy, np. przy zmianie adresu prywatnego, lub rozstaniem sie z firma.