Witajcie dziewczyny, mam pojechac do nowej rodziny jako pierwsza i nie wiem jak mam zalozyc niemiecka dzialalnosc gospodarcza i co do tego potrzebuje? Czy ktos z Was jes na takiej zasadzie i co pokolei musze zalatwic?
Witajcie dziewczyny, mam pojechac do nowej rodziny jako pierwsza i nie wiem jak mam zalozyc niemiecka dzialalnosc gospodarcza i co do tego potrzebuje? Czy ktos z Was jes na takiej zasadzie i co pokolei musze zalatwic?
Becia,to jest bardzo prosta sprawa,pod warunkiem,że trochę=czytasz i piszesz po niemiecku...Najpierw musisz być zameldowana,a potem otwierasz Gewerbe.Zameldowanie=musi,ktoś podpisać się pod wnioskiem z rodziny niemieckiej,gdzie będziesz pracować i taki wniosek dostajesz z Urzedu miasta i tam wypełniony odnosisz...W tym samym urzędzie rejestrujesz Gewerbe,tylko pamiętaj aby nie wpisać Betrouung=bo będziesz płacić od razu wysokie zaliczki na podatek,a wpisz Haushilfe...Ceny-rejestracja około 25 € i zamknięcie około 25 €...Dokumenty jakich potrzebujesz to twój dowód osobisty,kopia najlepiej,bo musisz dołączyć do jednego dokumentu.
ja jeszcze raz, w temacie jestem:
dziewczyny, które mają gewerbę powiedzcie mi czy wiecie jakie są progi podatkowe?
wiem, że jeżeli w danym roku podatkowym nie osiągnie się dochodu 17500€ i w następnym 50000€ to nie jest się "vatowcem", ale to jest vat a jak jest z podatkiem od dochodu?
Czy wiecie może ile kosztuje prowadzenie takiej gewerby w sensie dla biura rachunkowego i jak jest z ubezpieczeniem zdrowotnym?
ja jeszcze raz, w temacie jestem:
dziewczyny, które mają gewerbę powiedzcie mi czy wiecie jakie są progi podatkowe?
wiem, że jeżeli w danym roku podatkowym nie osiągnie się dochodu 17500€ i w następnym 50000€ to nie jest się "vatowcem", ale to jest vat a jak jest z podatkiem od dochodu?
Czy wiecie może ile kosztuje prowadzenie takiej gewerby w sensie dla biura rachunkowego i jak jest z ubezpieczeniem zdrowotnym?
A jest ktoś, kto ma działalność w Pl (zawieszoną) i obecnie pracuje na Gewerbie?