1. Kaju, myslę że to nie Steuermann lecz Steueramt ma sie do ciebie zgłosić (przysłać wniosek o nadanie nr. podatkowego) -są oni automatycznie powiadamiani o zameldowaniu Gewerbe.
2. Ważne: czy skrzynka pocztowa jest oznakowana twoim nazwiskiem (tam, gdzie adres Gewerbe) -jeśli nie to najprawdopodobniej nigdy nie doczekasz się na te druki, są one zwracane do wysyłającego. Zwykle przychodzą w ciągu kilku dni, max. 2-3 tygodnie, w zalezności od Landu.
3. Obowiązkowo musisz się ubezpieczyć zdrowotnie, pozostałe w tym emerytalne są dobrowolne i to niezaleznie od tego czy masz jakieś ubezpieczenia w PL. Jak ktoś zaznaczył warto mieć dodatkowo ubezpieczenie OC Gewerby -bo twoja odpowiedzialność jest nieograniczona, gdybyś komuś/czemuś wyrządziła szkodę, albo ktoś cię o to oskarżył.
4. Rozumiem, że masz spisaną odpowiednią umowę z babcią, albo jej pełnomocnikiem prawnym, albo kimś z rodziny. Na tą osobę będziesz wystawić rachunki i ona będzie ci przelewała pieniądze (przelew, a nie gotówka do ręki). Musisz otworzyć rachunek bankowy (Girokonto).
5. Odnośnie podatków: (na pewno nie będzie "się sam pobierał") powinnaś zasięgnąć porady fachowca, albo doświadczonej osoby i to jeszcze przed złożeniem wniosku do Steueramtu, bo coś mi się niedawno "obiło o oczy", że są chyba przez pierwsze 2 lata jakieś udogodnienia dla małych przedsiębiorców, ale można z nich skorzystać tylko w momecie zakładania firmy/rejestrowania w Steueramcie, jak niewłasciwie zarejestrujesz -nie ma odwołania/korekty.
Napisałam Ci co wiem na 100%. Nie prowadzę Gewerby, więc dalej pomóc nie mogę. Kiedyś, ale to jakieś 2-3 lata temu mocno interesowałam się tematem, ale zrezygnowałam.
Troche ci sie dziwię, że zakladasz działalność bez jakiegokolwiek wsparcia prawnego. Ja chyba mam troche większą wiedzę, ale bym sie na to nie zdecydowała. Niby proste, ale można sie wpakować, albo placić frycowe.
Kaju, mocno poszperaj chociaż w internecie, również na forach opiekunek np. o2, gowork itd. -tam dziwczyny sobie doradzały. Ale każdą info trzeba sprawdzić kilka razy, bo zdarzają się też mylne. Zwracaj też uwagę na daty.
Tutaj masz takie badzo ogólne informacje: http://www.mypolacy.de/serwisy/kategoria/firma,23