Gry na konsole przenośne

17 lutego 2025 15:06 / 1 osobie podoba się ten post
Kochane Opiekunkowo  , zimno się nam na powrót zrobiło, w oczekiwaniu na wiosnę pomyślałam, że odświeżę przyjemny temat wolnego czasu i wrzucę swoją konsolę . Może ktoś jeszcze grywa?
Pamiętam jak jako dziecko dostałam pod choinkę GameBoy , a rok temu już sama sprezentowałam sobie na stare lata wymarzoną konsolę Nintendo Switch z ekranem OLED . Nie jestem jakąś wielką fanką gier, taką co by nic innego nie robiła, ale przyjemnie jest raz na kiedyś oderwać się trochę od rzeczywistości, no i wraca magia dzieciństwa , gdzie najpierw grywało się na starym Family Game, potem był Game Boy przenośny, potem Play Station.
Wersja Switch z ekranem OLED ma ładniejsze kolory niż na zwykłym ekranie LCD, wyświetlacz też jest troszkę większy, a bateria po roku użytkowania (gram średnio raz w tygodniu) trzyma prawie tyle samo czasu, co na początku, czyli średnio około 5 godzin gry non-stop. Konsola ma 60 GB pamięci i zmieściło się na tym kilka dobrych gier .
Konsola Nintendo Switch miała premierę w 2017 roku i ponoć w tym roku ma wyjść następca, czyli Nintendo Switch 2. To dobra wiadomość jak szukacie w miarę przystępnego cenowo podarunku dla dzieci/ wnuków, bo przy premierze nowej konsoli cena starej powinna pójść dość znacząco w dół.
Gry można kupić w formie takich malutkich katridży, albo pobrać online ze sklepu Nintendo. Ja polecam Wszystkim serdecznie grę "Melodia z doliny Muminków", gdzie chodzimy postacią Włóczykija i gramy na różnych instrumentach dla różnych stworzonek, oprawa graficzna i muzyczna bardzo odstresowuje . Nic nie zastąpi spaceru po parku, ale kiedy chłodek mocno trzyma, można zagrać w Włóczykija ;-).

18 lutego 2025 07:35 / 2 osobom podoba się ten post
Też mam sentyment do starych konsol! Switch OLED to super wybór, a ta gra o Włóczykiju brzmi mega relaksująco. Jak lubisz coś bardziej dynamicznego, to polecam "Mario Kart 8 Deluxe"  świetna zabawa, a przy tym niezły ubaw A jeśli szukasz czegoś na długie godziny, "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" to prawdziwa perełka. Zdecydowanie odpłyniesz na długie godziny
18 lutego 2025 07:39 / 2 osobom podoba się ten post
Dwójka to będzie taka trochę podrasowana wersjia OLEDA, które jezeli chodzi o jakies znaczące różnice od pierwowzoru czyli LEDA, róznią się pamięcią systemową. LED ma 32 GB, OLED ma 64. Tak w skrócie. Nie pisze z perspektywy graczki, bo nią nie jestem, ale testera. W dodatkowej pracy testujemy oprogramowanie też i do gierek :). 
18 lutego 2025 08:37 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dwójka to będzie taka trochę podrasowana wersjia OLEDA, które jezeli chodzi o jakies znaczące różnice od pierwowzoru czyli LEDA, róznią się pamięcią systemową. LED ma 32 GB, OLED ma 64. Tak w skrócie. Nie pisze z perspektywy graczki, bo nią nie jestem, ale testera. W dodatkowej pracy testujemy oprogramowanie też i do gierek :). 

Toś mnie zaintrygowała  . Sama bym chętnie testerką została ;-). Przynaj się, że jednak czasem grywasz ;-).
18 lutego 2025 08:41 / 1 osobie podoba się ten post
Jakub02

Też mam sentyment do starych konsol! Switch OLED to super wybór, a ta gra o Włóczykiju brzmi mega relaksująco. Jak lubisz coś bardziej dynamicznego, to polecam "Mario Kart 8 Deluxe"  świetna zabawa, a przy tym niezły ubaw A jeśli szukasz czegoś na długie godziny, "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" to prawdziwa perełka. Zdecydowanie odpłyniesz na długie godziny

Mam Zeldę "Breath of the wild", faktycznie piękna gra na dłuuuugie godziny .
Słyszałam też o kilku fajnych, takich detektywistycznych, gdzie gra polega głównie na dedukcji po dialogach kto jest winny zbrodni, też moje klimaty , bo na stellę zabiorę sobie powieści z detektywem Holmes.
18 lutego 2025 09:08 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Toś mnie zaintrygowała :-) . Sama bym chętnie testerką została ;-). Przynaj się, że jednak czasem grywasz ;-).

Aby sprawdzic to czy tamto , ale lubie XBOXA - stara milość gdy grałam z synami.
A Ty robiłas już rekonesans? Brałas udzial np. w jakichś maratonach Q&A? Sprawdz czy Test Army czasem nie rekrutuje, jesli chcesz w Polsce. 
18 lutego 2025 09:20 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Aby sprawdzic to czy tamto , ale lubie XBOXA - stara milość gdy grałam z synami.
A Ty robiłas już rekonesans? Brałas udzial np. w jakichś maratonach Q&A? Sprawdz czy Test Army czasem nie rekrutuje, jesli chcesz w Polsce. 

Kochana, teraz mnie Twoja wypowiedź natchnęła i moją podróż do dodatkowej pracy testerki zaczęła ;-).
Kilka tygodni temu pamiętam, że obczajałam jedną firmę, ale zniechęciły mnie liczne opinie osób, które twierdziły, że po zarejestrowaniu się i przejściu dość długiego testu wstępnego, czekały po kilka miesięcy na jakieś zlecenie od firmy. Dzięki Topbie obczaję temat raz jeszcze .
18 lutego 2025 09:43 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Kochana, teraz mnie Twoja wypowiedź natchnęła i moją podróż do dodatkowej pracy testerki zaczęła ;-).
Kilka tygodni temu pamiętam, że obczajałam jedną firmę, ale zniechęciły mnie liczne opinie osób, które twierdziły, że po zarejestrowaniu się i przejściu dość długiego testu wstępnego, czekały po kilka miesięcy na jakieś zlecenie od firmy. Dzięki Topbie obczaję temat raz jeszcze :tanczy:.

Są rozmowy kwalifikacyjne - musisz miec CV kompletne i może cos czym sie mozesz pochwalic? Musisz sie nastawic na czekanie i pukanie do wielu drzwi. Mnie Test Army zaproponowalo pracę jakies 3 lata temu, najpierw na okres próbny. Nie byłam zielona w paru zagadnieniach w IT. Ale po rozmowie z moim pierworodnym, który jest bardzo kompetentym doradcą aplikowalam tu juz w CH. Musialam niezle szukac, ale za to niezle zarabiam. Co i jak pozniej napisze, bo widze, ze nie jestes za bardzo zorientowana, a bez tego bedzie ciężko. 
18 lutego 2025 09:48 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Są rozmowy kwalifikacyjne - musisz miec CV kompletne i może cos czym sie mozesz pochwalic? Musisz sie nastawic na czekanie i pukanie do wielu drzwi. Mnie Test Army zaproponowalo pracę jakies 3 lata temu, najpierw na okres próbny. Nie byłam zielona w paru zagadnieniach w IT. Ale po rozmowie z moim pierworodnym, który jest bardzo kompetentym doradcą aplikowalam tu juz w CH. Musialam niezle szukac, ale za to niezle zarabiam. Co i jak pozniej napisze, bo widze, ze nie jestes za bardzo zorientowana, a bez tego bedzie ciężko. 

Trochę doświadczenia mam, ale nie stricte w grach.
Jak coś to pisz na priv.
18 lutego 2025 09:51 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Trochę doświadczenia mam, ale nie stricte w grach.
Jak coś to pisz na priv.

Nie piszemy o tych samych testach. Wiem o jakie ci chodzi. To nie to. Sprawdz co to tester manualny, automatyzujący, co to cert. ISTQB, który albo sie robi w trakcie pracy, albo jeszcze przed przyjeciem do firmy. To nie są żadne platformy z rejestracją. No i co jeszcze? Podtstawa - Jira i Python - tez sprawdz co to. Z testami gdzie sie rejestruje i czeka na zlecenie nie mam nic wspólnego. 
A najlepiej wez udzial w maratonie Q&A. Bedziesz wiedziala o co chodzi. 
18 lutego 2025 09:58 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie piszemy o tych samych testach. Wiem o jakie ci chodzi. To nie to. Sprawdz co to tester manualny, automatyzujący, co to cert. ISTQB, który albo sie robi w trakcie pracy, albo jeszcze przed przyjeciem do firmy. To nie są żadne platformy z rejestracją. No i co jeszcze? Podtstawa - Jira i Python - tez sprawdz co to. Z testami gdzie sie rejestruje i czeka na zlecenie nie mam nic wspólnego. 
A najlepiej wez udzial w maratonie Q&A. Bedziesz wiedziala o co chodzi. 

Tak, wiem, chciałam napisać, że temacie IT nie jestem całkiem zielona, wiem, że piszesz o czymś innym.
18 lutego 2025 11:12 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Tak, wiem, chciałam napisać, że temacie IT nie jestem całkiem zielona, wiem, że piszesz o czymś innym.

Jak bedziesz miala pytania, potem sie odezwe na priv. Tu masz linka do strony Testarmy. Przejrzyj , przemysl, rekrutują, jest zakładka- znajdziesz. Nie musisz od razu rezygnowac z tego co aktualnie robisz, mozesz pracowac w niepelnym wymiarze , homme office też. Jak sie sprawdzisz- zdecydujesz czy to to. Ja tak zrobiłam .
https://testarmy.com/

18 lutego 2025 11:33 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Jak bedziesz miala pytania, potem sie odezwe na priv. Tu masz linka do strony Testarmy. Przejrzyj , przemysl, rekrutują, jest zakładka- znajdziesz. Nie musisz od razu rezygnowac z tego co aktualnie robisz, mozesz pracowac w niepelnym wymiarze , homme office też. Jak sie sprawdzisz- zdecydujesz czy to to. Ja tak zrobiłam .
https://testarmy.com/

Dziękuję za łącze :).
Z tego co widzę to obecnie mają otwartą pozycję tylko dla Security Firewall Architect, ale to pewnie praca na pełny etat i z odpowiednim wykształceniem. Tego o czym Ty Tina piszesz, czyli testów gier/ sprzętu do gier, nie widzę.
18 lutego 2025 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
TolaTosia

Dziękuję za łącze :).
Z tego co widzę to obecnie mają otwartą pozycję tylko dla Security Firewall Architect, ale to pewnie praca na pełny etat i z odpowiednim wykształceniem. Tego o czym Ty Tina piszesz, czyli testów gier/ sprzętu do gier, nie widzę.

Oj ToluTosiu :) Spostrzegawczosc to niezbędna cecha testera https://testarmy.com/pl/dolacz-do-nas/talentpool
Całą stronę przejrzyj, nie wybiórczo :)
18 lutego 2025 11:59 / 1 osobie podoba się ten post
Patrzyłam na wersję anglojęzyczną, stąd ta rozbieżność.
Nie wtykaj szpilki Kochana, boś mi moje ego nakłuła i jak teraz z takim pokutym chodzić będę  ? Bystrość i żywość umysłu to moje drugie imię, nadaję się do tej roboty jak mało kto .