Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

09 stycznia 2024 19:14 / 2 osobom podoba się ten post
kamisz49

Kuchnia bałkańska kojarzy mi się z oliwkami i oliwą jak w Grecji, dobre i syte. Ty Gusia pamiętaj się kurować, takie epizody przeziębienia powinno się doleczyć więc się kuruj:-)

A mnie Rakija , muzyka i taniec 
09 stycznia 2024 19:59 / 2 osobom podoba się ten post
kamisz49

Czuję zapach, wy tu takie pyszności pichcicie a u nas było klasycznie. Zupa pomidorowa na mięsie, warzywach, makaron. Trochę zagęszczona z dodatkiem smażonej cebuli. Bigosu nie jadła z dobre pół roku albo i dłużej a kiszonki jem. Lubię, babcia też lubi szczególnie ogórki kiszone i surówkę z kiszonej kapusty. Jedźcie na zdrowie, może też zrobię w tym tygodniu do obiadu.

A i ja dziś ugotowałam zupę kapuśniak ale ze śieżej białej kapusty na udach ,podsmarzyłam poczek i kiełbasę z cebulą i dodałam do garnka.Na talerze dopiero wlałam śmietanę,wyszło mi na dwa dni  Jutro mam obiad z głowy.
10 stycznia 2024 14:53 / 2 osobom podoba się ten post
Chodzą za mną żelazne kluski ze skwarkami .Zrobię sobie któregoś popołudnia 
10 stycznia 2024 17:27 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Chodzą za mną żelazne kluski ze skwarkami .Zrobię sobie któregoś popołudnia :mniam:

Żelazne kluski to te w innych regionach szarymi nazywane? Jeśli tak,to moja siostra jest specjalistką od szarych klusek. Ruki-cuki,jak mawia moja pdp,i gotowe.
Czasami,jak wpadnie do mnie,to też proszę żeby je zrobiła.
A u nas dzisiaj ogórkowa,tak,tak,ta sama co w niedzielę,tylko dzisiaj jeszcze lepiej smakuje. I sałatka makaronowa-brokułowa.
10 stycznia 2024 19:47 / 2 osobom podoba się ten post
Nie gotowałyśmy, wzięłyśmy rano przy okazji danie mięsne z sałatką na wynos do odgrzania. Na jutro mam kupiony filet z kurczaka, pokroję w kostkę, zrobię sos, ugotuję makarok rurki. Do tego surówka z czerwonej kapusty ze słoika. Będzie dobre.
10 stycznia 2024 19:48 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Chodzą za mną żelazne kluski ze skwarkami .Zrobię sobie któregoś popołudnia :mniam:

Złap je i na patelnię podopiecznemu też powinny zasmakować.
10 stycznia 2024 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
kamisz49

Złap je i na patelnię :lol2: podopiecznemu też powinny zasmakować.

Zjem je sama w ciszy i z namaszczeniem .Zrobię jak już będę u kresu wytrzymałości . Walczę z apetytem , z wilczym apetytem .
10 stycznia 2024 20:45 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja też znam żelazne kluski że skwarkami i cebulką  jeszcze ich tu nie robiłam bo nie wiem czy pdp będzie smakować ale muszę spróbować,jak jej nie zasmakują to najwyżej na szybciaka zrobię jajecznicę Dzisiaj miałam kapuśniak od wczoraj,dziś był lepszy bo się przegryzł,pdp zjadła cały tależ aż jej brawo biłam aby zachęcić żeby tak zawsze zjadało bo ona często zostawia i mówi że ma już dość. 
10 stycznia 2024 21:30 / 1 osobie podoba się ten post
Tak bywa w starszym wieku z apetytem .Może lubi takie kwaskowate  potrawy .
Wiem jak to jest gotujesz , gotujesz a podopieczny nie je bo nie ma  smaka 
10 stycznia 2024 22:01 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Tak bywa w starszym wieku z apetytem .Może lubi takie kwaskowate :-) potrawy .
Wiem jak to jest gotujesz , gotujesz a podopieczny nie je bo nie ma  smaka :-)

I z tym się z tobą zgodzę, że człowiek ugotuje a pdp nie zjada wszystkiego, Starsi ludzie już tak mają że nie są głodni, bo jak nic nie robią tylko siefzą w fotelu a jeszcze daje im się pod nos to owoca to ciasteczko to jak tu ma być głodnym.No ale my opiekunki chcemy dla nich jak najlepiej choć to nie zawsze wychodzi
11 stycznia 2024 11:00 / 2 osobom podoba się ten post
A u mnie dziś panierowana pierś z kurczaka, ziemniaki plus kalafior.Na deser zmiksowałam jakiś czekoladowy krem i połozyłam na wierzch kawałki ananasa z puszki.Zje,to zje,ja już jestem głodna,bo trochę się już napracowałam.
11 stycznia 2024 15:53 / 1 osobie podoba się ten post
U nas ryba. Nie ma chyba musu czekać z nią na piątek jeśli pdp dzisiaj ma na nią ochotę. Polędwiczki z dorsza z patelni,ziemniaki tłuczone,surówka z kiszonej kapusty.
Seniorka  nie przepada za łososiem bo pytałam czy ma na niego ochotę. Prawdę mówiąc, mnie też dorsz do polskiej surówki bardziej pasuje .
14 stycznia 2024 12:10 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

A mnie Rakija , muzyka i taniec :radosc:

Rakija na zakończenie była,serwowana przez szefa kuchni (zawsze rakija albo śliwowica po kieliszeczku), muzyka była ale tańców nikt . No i jedliśmy oczywiście,każdy coś innego. Ja tylko przystawki,różności i byłam najedzona .
wczoraj były ziemniaki tłuczone,pierś z kurczaka w sosie śmietanowym,z cukinią,na pikantnie i sałata lodowa z mandarynkami z jogurtowym sosem.
 Dzisiaj pomidorowa nie wiem jeszcze z ryżem czy z makaronem i faszerowane mięsem mielonym cukinie,zapiekane z serem w piekarniku.
15 stycznia 2024 14:52
Wczoraj miała być pomidorowa,ale doszliśmy we troje do wniosku,że same cukinie wystarczą . Cukinie wyszły pyszne i piękne,aż żałuję że fotki nie pstryknęłam.
Dzisiaj więc pomidorowa będzie a na orzystawkę sałatka z fasoli i tuńczyka z dużą ilością natki. Pedepcia trochę krzywi się na zupę,mówi że nie ma ostatnio apetytu na zupki ale skoro zaplanowałam,to niech będzie. Pewnie że będzie,sama zjem z orzyjemnością

16 stycznia 2024 09:41 / 1 osobie podoba się ten post
Zupa ogórkowa i placki ziemniaczane  z czym. co  kto  lubi ..