Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

30 października 2023 18:06 / 4 osobom podoba się ten post
Wczorajszy gulasz , ziemniaki , kapusta czerwona , ogórek kiszony polski
30 października 2023 20:07 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Wczorajszy gulasz , ziemniaki , kapusta czerwona , ogórek kiszony polski:gotowanie:

Dzisiaj zakisilam małosolne .Smalczyk mam tobedxie menu na 1 listopada .
Lubie takie nie dokiszone ,takie co strzelają  jak się je gryzie . .
31 października 2023 09:10 / 1 osobie podoba się ten post
Bigos
31 października 2023 11:51 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Powtórka .Właśnie wyjęłam z zamrażarki wątróbkę wieprzową.Kroje ja poprzecznie w plastry jak najcieńsze .Takie jak ciasto na strudel .Na patelni wątróbka puchnie , jest mięciutka . Kiedyś chodziłam na kurs małej gastronomii i wiele mykow przyswoiła .Ten kurs był mi potrzebny dla poszerzenia horyzontów kulinarnych .Spróbujcie a zobaczycie różnice .:mniam:

Ale mi smaka narobiłaś na tę wątróbkę w cieniutkich plasterkach . Musi być koniecznie z grilla czy może być na patelni grillowej usmażona? I jak,tak minuta-dwie z każdej strony?
31 października 2023 12:16 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Ale mi smaka narobiłaś na tę wątróbkę w cieniutkich plasterkach :mniam:. Musi być koniecznie z grilla czy może być na patelni grillowej usmażona? I jak,tak minuta-dwie z każdej strony?

Tak Gusiu po krótkiej chwilce na każdą stronę .Najlepiej kroi się taka podmrozona bo to kroi się inaczej .Kładziesz ja płasko przciskasz dłonią i kroisz tak żeby dłoni nie uszkodzić, na okrągło  Musi być cieniutka jak gaża . W garnku smażę cebulę i na to kładę plastry wątróbki .Jak juz wszystko usmażone dolewam parę kropli wody przykrywam pokrywką i parę chwil trzymam na palniku .Parę chwil 
Dodaje jabłko, majeranek  pieprz i na końcu sól .

Daj znać jak smakowała .
31 października 2023 12:41 / 1 osobie podoba się ten post
Przycupnelam sobie w obiadowym i tak sobie myśle.Tak w ogóle.Mianowicie jaki ten człowiek - czyli ja ?, może być przewrotny. U mnie właśnie dziś wątróbka - cielęca. O ile z drobiowa nie mam problemu, tak teraz widzę tego cielaka przed oczami ?. Poważnie. No nie zjem .
31 października 2023 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Przycupnelam sobie w obiadowym i tak sobie myśle.Tak w ogóle.Mianowicie jaki ten człowiek - czyli ja ?, może być przewrotny. U mnie właśnie dziś wątróbka - cielęca. O ile z drobiowa nie mam problemu, tak teraz widzę tego cielaka przed oczami ?. Poważnie. No nie zjem .

Wierzę i rozumiem. Cielęcina czy króliki nie dla mnie,też od razu te żywe słodziaki mam przed oczami .
31 października 2023 13:29 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wierzę i rozumiem. Cielęcina czy króliki nie dla mnie,też od razu te żywe słodziaki mam przed oczami :-(.

Uhmmm, mięsko zjem bez pretensyjnej narracji, tylko nad wątróbka się wije. Zła kobieta jestem.
31 października 2023 15:05 / 2 osobom podoba się ten post
Frytki, udko z grilla i sałata z jogurtem. 
01 listopada 2023 09:38 / 3 osobom podoba się ten post
Udka , ziemniaki , kapusta pekińska z sosem jogurtowym 
O 10,30 zupa z marchewki z mleczkiem kokosowym 
01 listopada 2023 11:02 / 3 osobom podoba się ten post
Potrawkę z kurczaka robię, ziemniaki, sałatka z buraczków, mizeria
01 listopada 2023 11:12 / 3 osobom podoba się ten post
Misz masz zupa gołąbkowa że śmietanka.  na dzisiejszą bura i ponura pogodę gorąca zupa jak znalazł. 
02 listopada 2023 07:32 / 2 osobom podoba się ten post
Kurczak faszerowany
02 listopada 2023 09:17 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa szczawiowa z jajkiem i bitą śmietaną .I wystarczy po sutym dniu .Czas wrócić do codziennych posiłków .Podtykali mi jakieś nowoczesne cuda, nie za bardzo rozsmakowuje się w obcych kuchniach .
02 listopada 2023 12:16 / 2 osobom podoba się ten post
Resztki, tylko ugotuje kompot że śliwek