Jak minął dzień 14

16 czerwca 2023 08:37 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Przeprosiny  truskawki  przyjęły:-):-):-):buziaki2:

Te tutejsze są smaczne, nie przeczę, ale pamiętasz nasza polska purpuratke? To były truskawki. Teraz i w Polsce ludzie jedynie w ogródkach mają.
16 czerwca 2023 08:44 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

W marketach podobnie... A tu na Starym Mieście, na Viktualsmarkt, wyprzedaże. Piszą Spargel aus Bayern. Faktycznie dużo tego mają i chcą, żeby im to zeszło. Ludziom jednak to się też przejadło, bo nie było tłoku przy straganach. Może też dlatego, że większość odwiedzających targ wczorajszego popołudnia, to byli turyści :-) 

Na Viktualienmarkt chodziłam w soboty popołudniu były wtedy wyprzedaże do 70 % owoce , warzywa , sery niektóre
16 czerwca 2023 11:58
tina 100%

Trzy dni pod rząd jadłam truskawki pod postacią koktajli, zabierałam do pracy, aż mi errora wywaliło z nadmiaru radości i teraz jem borówki i maliny :) 
Są teraz piekne truskawy, take soczyste, ciemnoczerwone, ceny spadają , trzeba jeść. Ale i tak nie są tak słodkie jak te nasze polskie ogrodowe. Nie ma szans. 

To prawda, polskie najlepsze
16 czerwca 2023 12:01 / 4 osobom podoba się ten post
Naoglądałam się tych truskawek, dzisiaj zrobie naleśniki z twarożkiem i truskawkami :) 
16 czerwca 2023 13:44 / 6 osobom podoba się ten post
Zadzwoniła poprzednia firma, że dziś a najpóźniej w poniedziałek wpłacą połowę zaległego wynagrodzenia a drugą dopiero w przyszłym tygodniu,bo w środę wraca ich pani adwokat i będzie wyciągać kasę od rodziny.Powiedziałam,że interesuje mnie tylko cała kwota,bo to prawie 500euro.Corka podopiecznych niby tak mnie oczerniła, że tylko paliłam,robiłam zdjęcia,ale o zdjeciach na zakupach,w kościele czy podczas wizyty brata-nie wspomniała i nie przesłała.W poniedziałek dostaną polecony z żądaniem zapłaty.Nie czuję się w niczym winna,zebym musiała im choć jedno ? podarować.Dzieki znajomosci dostałam telefon do poprzedniczki i rozmawiałam z Nią o pracy Hmm, może być ciekawie...ale nie uprzedzam faktów.Ona tam siedzi od roku,zjezdza na kilka tygodni do domu i wraca.Nie oceniam, nie moja sprawa -gdybym musiała być dłuzej pewnie zacisnełabym zęby i też wytrzymała.Kazdy ma swoje powody, zresztą nie jezdzimy w ramach wolontariatu.Ale to moje zdanie.Czekam na rozwój wydarzeń.
16 czerwca 2023 15:28 / 6 osobom podoba się ten post
Maluda

Zadzwoniła poprzednia firma, że dziś a najpóźniej w poniedziałek wpłacą połowę zaległego wynagrodzenia a drugą dopiero w przyszłym tygodniu,bo w środę wraca ich pani adwokat i będzie wyciągać kasę od rodziny.Powiedziałam,że interesuje mnie tylko cała kwota,bo to prawie 500euro.Corka podopiecznych niby tak mnie oczerniła, że tylko paliłam,robiłam zdjęcia,ale o zdjeciach na zakupach,w kościele czy podczas wizyty brata-nie wspomniała i nie przesłała.W poniedziałek dostaną polecony z żądaniem zapłaty.Nie czuję się w niczym winna,zebym musiała im choć jedno ? podarować.Dzieki znajomosci dostałam telefon do poprzedniczki i rozmawiałam z Nią o pracy Hmm, może być ciekawie...ale nie uprzedzam faktów.Ona tam siedzi od roku,zjezdza na kilka tygodni do domu i wraca.Nie oceniam, nie moja sprawa -gdybym musiała być dłuzej pewnie zacisnełabym zęby i też wytrzymała.Kazdy ma swoje powody, zresztą nie jezdzimy w ramach wolontariatu.Ale to moje zdanie.Czekam na rozwój wydarzeń.

Nie wiem czego bardziej nie trawie - podłego cwaniactwa w tym wypadku Niemców , którzy chcą zaoszczędzić ?, czy podszytego interesem oportunizmu firmy w której pracowałaś. Skoro dbają o takich klientów to niech też zatroszczą o pieniądze od rodziny ale już dla siebie. Tobie powinni wypłacić normalnie, a nie wymawiając się ,że pani adwokat.......Dobrze zrobiłaś wysyłając im list " popedzajacy".
16 czerwca 2023 15:42 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie wiem czego bardziej nie trawie - podłego cwaniactwa w tym wypadku Niemców , którzy chcą zaoszczędzić ?, czy podszytego interesem oportunizmu firmy w której pracowałaś. Skoro dbają o takich klientów to niech też zatroszczą o pieniądze od rodziny ale już dla siebie. Tobie powinni wypłacić normalnie, a nie wymawiając się ,że pani adwokat.......Dobrze zrobiłaś wysyłając im list " popedzajacy".

Dzwoniłam do Berlina i rozmawiałam z polskim konsultantem do spraw odzyskiwania niewypłaconych naleznosci.W przyszłym tygodniu skontaktuje mnie ze swoją koleżanką, specjalistką w sprawach cywilnych -bo jest szansa wyegzekwowania od firmy wynagrodzenie za całość zlecenia.Szczerze mówiąc,to nie jestem przekonana-niech tylko odzyska moją drugą część a p.adwokat niech wtedy walczy o zwrot kasy od rodziny dla firmy.Powiedziała,ze bardzo dobrym posunieciem bylo wysłanie listu poleconego z żądaniem wypłaty całego przepracowanego okresu.Dalej zobaczymy.
16 czerwca 2023 17:56 / 5 osobom podoba się ten post
Maluda

Dzwoniłam do Berlina i rozmawiałam z polskim konsultantem do spraw odzyskiwania niewypłaconych naleznosci.W przyszłym tygodniu skontaktuje mnie ze swoją koleżanką, specjalistką w sprawach cywilnych -bo jest szansa wyegzekwowania od firmy wynagrodzenie za całość zlecenia.Szczerze mówiąc,to nie jestem przekonana-niech tylko odzyska moją drugą część a p.adwokat niech wtedy walczy o zwrot kasy od rodziny dla firmy.Powiedziała,ze bardzo dobrym posunieciem bylo wysłanie listu poleconego z żądaniem wypłaty całego przepracowanego okresu.Dalej zobaczymy.

Firmowa pani adwokat niech sobie robi co chce. Bylebyś Ty odzyskała pieniądze a firma miała świadomość, że niepłacenie pracownikowi na podstawie insynuacji nie rozchodzi się po kościach.
16 czerwca 2023 17:58 / 4 osobom podoba się ten post
Zorro dalej kolowaty. Wygląda na to, że jedna nogą za tęczowym mostem. Wet robi co może ale leki prawie nie działają. Nerki słabe 
16 czerwca 2023 18:04 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Zorro dalej kolowaty. Wygląda na to, że jedna nogą za tęczowym mostem. Wet robi co może ale leki prawie nie działają. Nerki słabe :-(

19 czerwca 2023 13:33 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Zorro dalej kolowaty. Wygląda na to, że jedna nogą za tęczowym mostem. Wet robi co może ale leki prawie nie działają. Nerki słabe :-(

Bardzo mi przykro... trzymaj się  ...
19 czerwca 2023 19:23 / 6 osobom podoba się ten post
Mija dzień. Spokojny. Dziś była ta Bośniaczka Mirela, leki poporcjować, Helmuta ogolić. Dwa razy w tygodniu przychodzi. Tak tu jest, że ona się tym zajmuje. Jest fryzjerką, więc i czasami go obetnie.
W pobliżu jest taki lebhaft diakonia, czyli antykwariat. Można sprzedać i kupić tanio wiele ciekawych rzeczy. Ale ja nie jestem kolekcjonerem, więc nawet tam nie zaglądam. 
Gorąco, jutro też tak ma być, może jakiś krótki spacerek sobie zrobię, ale będę musiał opracować trasę z zacienionym terenem To gorące słońce mnie dobija.
Za niedługo nastanie noc. 
19 czerwca 2023 19:32 / 6 osobom podoba się ten post
Zanosi się u mnie na powiększenie kociej rodziny
 U mojej koleżanki urodziło się 5 Anglików 
To naburmuszona  rasa i jest co wziąć na kolana . Już prawie się zdecydowałam 
20 czerwca 2023 13:35 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Zanosi się u mnie na powiększenie kociej rodziny
 U mojej koleżanki urodziło się 5 Anglików 
To naburmuszona :-) rasa i jest co wziąć na kolana . Już prawie się zdecydowałam :kotek:

Wcale mnie to nie dziwi bo małe kocurki są przeurocze 
20 czerwca 2023 16:45 / 2 osobom podoba się ten post
mariakoc

Wcale mnie to nie dziwi bo małe kocurki są przeurocze :serce:

Duże też 
Moje schudły , nie chcą jeść
Lexa w krzakach  cały dzień