Dobranocki 10

01 marca 2023 20:27 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Dobranoc :ide spac:

Pochwalę się, zasypiam z pełną swiadomoscia jutra .. Emerytura wpłynęła na konto i to ze sporym naddatkiem 
Wiem
 że to nie za wiele w porównaniu z rosnącymi nieustająco  cenami ( Papryka 20-24 zł/kg ) no ale zawsze coś  
Emerytki zaglądajcie w swoje konto .

Mnie wpłynęło wynagrodzenie za 14 dni lutego,przyjechałam 15tego. Emerytura wpłynie dopiero 19 marca. A co to za naddatek? Waloryzacja ?
01 marca 2023 22:00 / 4 osobom podoba się ten post
Dobranoc
02 marca 2023 10:21 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Mnie wpłynęło wynagrodzenie za 14 dni lutego,przyjechałam 15tego. Emerytura wpłynie dopiero 19 marca. A co to za naddatek? Waloryzacja ?

Tak Gusiu , niby to związane z podwyżkami cen .Dlatego dość spora .
02 marca 2023 11:54 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Tak Gusiu , niby to związane z podwyżkami cen .Dlatego dość spora .:-)

I znowu ceny pójdą w górę i tak w kółko. ???
02 marca 2023 12:11 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

02 marca 2023 12:22 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ceny idą w górę cały czas .Nie mam na to wpływu .Każdy przypływ gotówki cieszy , bo wydatki też są niebagatelne ...Dzisiaj dostaliśmy rachunek wyrównawczy za gaz , prawie ,2000 zł . Tak , jest wybór, można siedzieć w zimnej chacie i myć się zimna wodą .Ale czy to ma tak być , ?
02 marca 2023 12:54 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Tak Gusiu , niby to związane z podwyżkami cen .Dlatego dość spora .:-)

No to już się cieszę bo na 14tkę się nie łapię  . Ciekawa jestem o ile wyźsza będzie moja emerytura?
02 marca 2023 13:37 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

No to już się cieszę bo na 14tkę się nie łapię :-( :-). Ciekawa jestem o ile wyźsza będzie moja emerytura?

Nie znam przepisów dotyczących kryterium tych szczątkowych trzynastek i czternastek więc oświeć dlaczego się nie łapiesz ,?
02 marca 2023 14:06 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nie znam przepisów dotyczących kryterium tych szczątkowych trzynastek i czternastek więc oświeć dlaczego się nie łapiesz ,?

Nie oświecę Cię,bo dokładnie nie wiem o co chodzi. Coś tam ktoś tam tłumaczył,że jak masz więcej niź 2900 brutto, to odliczają jakoś złotówka za złotówkę,np przy 3200 brutto odejmą 300zł, a jak ktoś ma ponad 4000 brutto ,no to trzeba policzyć,ile od pełnej kwoty 14tki odejmą. Tak na szybko sobie wykalkulowałam,że po tej rewaloryzacji,o której pisałaś,to chyba nic nie dostanę. 
02 marca 2023 14:09 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

O,już doczytałam,kto ma powyżej 4188,44 emerytury brutto,ten  14tki nie dostanie
02 marca 2023 14:11 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

O,już doczytałam,kto ma powyżej 4188,44 emerytury brutto,ten  14tki nie dostanie

Aha 
02 marca 2023 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Nie oświecę Cię,bo dokładnie nie wiem o co chodzi. Coś tam ktoś tam tłumaczył,że jak masz więcej niź 2900 brutto, to odliczają jakoś złotówka za złotówkę,np przy 3200 brutto odejmą 300zł, a jak ktoś ma ponad 4000 brutto ,no to trzeba policzyć,ile od pełnej kwoty 14tki odejmą. Tak na szybko sobie wykalkulowałam,że po tej rewaloryzacji,o której pisałaś,to chyba nic nie dostanę. 

Nie ma nic lepszego Gusiu jak dać i nie stracić 

Nie wiem tylko czy liczą od wysokości emerytury czy od dochodu .Jak od dochodu to też nie dostanę . I mam to w  DE 

02 marca 2023 14:23 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nie ma nic lepszego Gusiu jak dać i nie stracić 

Nie wiem tylko czy liczą od wysokości emerytury czy od dochodu .Jak od dochodu to też nie dostanę . I mam to w  DE :-)

Też nie wiem,od czego liczą i też mam to w DE. Lepiej dostawać co miesiąc tyle,żeby się nie łapać na tę czternastkę,chociaż,wg mnie,to wszyscy emeryci  powinni dostać,nawet gdyby to miała być jednakowa kwota. Wszyscy na tę emeryturę pracowaliśmy,ci co zarabiali więcej,to też więcej na nią odprowadzali i potrącano im więcej podatku. 500 + dostają wszyscy rodzice,bez względu na zarobki,bo "wszystkie dzieci nasze są". I ok,zgadzam się z tym,ale emeryci to co? Sroce spod ogona wyskoczyli czy z gniazda wypadli?
02 marca 2023 14:39 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Też nie wiem,od czego liczą i też mam to w DE:-). Lepiej dostawać co miesiąc tyle,żeby się nie łapać na tę czternastkę,chociaż,wg mnie,to wszyscy emeryci  powinni dostać,nawet gdyby to miała być jednakowa kwota. Wszyscy na tę emeryturę pracowaliśmy,ci co zarabiali więcej,to też więcej na nią odprowadzali i potrącano im więcej podatku. 500 + dostają wszyscy rodzice,bez względu na zarobki,bo "wszystkie dzieci nasze są". I ok,zgadzam się z tym,ale emeryci to co? Sroce spod ogona wyskoczyli czy z gniazda wypadli?

Gusiu to tylko szumna nazwa trzynastka i czternastka .To mniej  niż 1/3 świadczenia emerytalnego ..Dobry chwyt reklamowy .
02 marca 2023 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Gusiu to tylko szumna nazwa trzynastka i czternastka .To mniej  niż 1/3 świadczenia emerytalnego ..Dobry chwyt reklamowy .

I tak,i nie. Zdaję sobie sprawę z tego,że dla kogoś,kto ma minimalną emeryturę,to te 1400 czy,nie wiem ile dokładnie,1500 zł extra,to zawsze jakiś zastrzyk gotówki