Ryba w panierce , ziemniaki i surówka z pora ,jabłek i marchewki :glodny:
Ryba w panierce , ziemniaki i surówka z pora ,jabłek i marchewki :glodny:
Ulubiona surówka moja u mojej rodziny :mniam:
Dorotee, dodajesz suszoną żurawinę do sałaty? Moczysz ją wcześniej czy jak?
Nie , taka z torebki. Jak jest taka duża to pokroje tylko. Smakuje dobrze .
Ja dodaję taką żurawinę do porannej owsianki :-)
Albo do "herbaty ",której dzbanek sobie zaparzam i popijam po południu
Plasterki cytryny, pomarańczy, imbiru, gałązka rozmarynu, 2 goździki, czasem gwiazdka anyżu, czasem kawałek laski cynamonu albo szczypta kardamonu, trochę owoców żurawiny i zalewam wrzątkiem. Cieszy oko, ładnie pachnie i dobrze smakuje. Nawet dosładzać nie trzeba, chyba że ktoś bardzo chce
Oj pyszna herbata:-) właśnie taką pije pomarańcz, limonka , jabłko , goździk, imbir cynamon laska , żurawiną i ciemne śliwki dla wyraźniejszego koloru:chaplin: w sanatorium były jeszcze gruszki . Muszę spróbować z anyżem, ale chyba niewiele ?
Letnia wersja to lipa , jabłko względnie skórki , agrest mięta , melisa , cytryna .
Jak widać podobne smaki preferujemy :-)
Anyżu jedna gwiazdka
Spróbuj kardamonu, fajny świeży smak
A co to? Strajk głodowy??,nikt nie gotuje?
Wczoraj nie chciało mi się już, więc dzisiaj była zupa serowa z grzankami. Zupka sycąca, gęsta, akurat na tę szarugę za oknem. Dalej wieje i leje. Jeszcze śledzie w śmietanie zrobiłam bo ochota mnie naszła. Zero waste ciąg dalszy. Reszta serka śmietankowego i otwarta puszka ciecierzycy ,rolka ciasta francuskiego którego termin się kończy ☹. Hmm,coś muszę z tym zrobić.
Z serka, szalotki i daktyli suszonych będzie jedno smarowidło, a z cieciorki drugie. Coś jeszcze słodkiego wymyślę z ciastem francuskim i ...będzie podjadanie przed telewizorem :lol1:
Zupa zjedzona, na jutro jeszcze zostało
Na szybko i mali pracy polecam faworki z ciasta francuskiego.. Akurat może do czwartku do leżą jak nie zjesz. ?
Ostatnie dwa tygodnie przede mną ( no chyba że z operacji babci nici i zostanę jeszcze) więc zaczynamy czyszczenie lodówki. Dziś na stół. Wyjeżdża leczo. :gotowanie: więc szybko i bez stresu dziś w kuchni. :-)