Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

11 marca 2022 10:34 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Putengulasch Toskana 400 g ze słoika, Rote Bete pokrojone w kostkę i tylko z dodatkiem szczypty soli, pieprzu i octu oraz Ben's Original Reis z patelni. 

Babka nie gotuje gulaszu bo za drogo wychodzi... Prąd. 

przyznaję Ci złoty medal i jeszcze specjalne wyróżnienie za cierpliwość 
11 marca 2022 10:48 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś zupa . Kapuśniak,taki mniaaam prawdziwy  Tylko nie wiem czy kapusta kiszona jest taka prawdziwa jak  nasza polska.
Sie gotuje
11 marca 2022 11:39 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Putengulasch Toskana 400 g ze słoika, Rote Bete pokrojone w kostkę i tylko z dodatkiem szczypty soli, pieprzu i octu oraz Ben's Original Reis z patelni. 

Babka nie gotuje gulaszu bo za drogo wychodzi... Prąd. 

Szybkowar jej Aproponuj 
Ja się co prawda boje gotować w tym ustrojstwie
11 marca 2022 11:41 / 4 osobom podoba się ten post
Ryba , ziemniaki , marchew z sosem sojowym plus pietruszka
11 marca 2022 11:47 / 5 osobom podoba się ten post
Omlet z warzywami i łososiem. Sos cytrynowy. Miałam zrobic chrzanowy , ale niech będzie klasycznie. 
11 marca 2022 12:18 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Szybkowar jej Apropo:-)nuj 
Ja się co prawda boje gotować w tym ustrojstwie:chaplin:

Dzięki Ale ona jest na NIE,, na wszystkie nowinki techniczne. Alles kostet. Rozpaczała przez kilka dni, że musiała nowy czajnik kupić za 30 euro, bo tamten, stary, spalił się.
Dzięki za poradę?
11 marca 2022 12:33 / 3 osobom podoba się ten post
Bratkartoffeln, szpinak i jajko sadzone. 
O matko, jak się najadłyśmy. Dawno nie robiłam tego dania, więc od wczoraj już miałam smaka 
11 marca 2022 13:20 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Dzięki:-) Ale ona jest na NIE,, na wszystkie nowinki techniczne. Alles kostet. Rozpaczała przez kilka dni, że musiała nowy czajnik kupić za 30 euro, bo tamten, stary, spalił się.
Dzięki za poradę?

Też muszę kupić nowy czajnik, tylko nie chce mi się jechać też 35 euro 
Gulasz trzeba gotować , za tydzień może ugotuję.
Oszczędność starego Rudolfa w Neuss sprawiła , że mnie już na c nie zdziwi. 
Albo dortmundzkie -verlaengern des Essens- Niedzielne resztki były do środy przedłużane 
Woda plus mąką i się rozmnażalo.
11 marca 2022 16:56 / 5 osobom podoba się ten post
Zrobiłam sobie zupę krem z brokuła i ukręciłam na deser drożdżowy placek ze śliwkami 
11 marca 2022 17:05 / 4 osobom podoba się ten post
Tutaj też wszystko stare, ale funkcjonuje!
Budżet też raczej skromny, 100euro na tydzień. Nam w zupełności wystarcza. Babcia nie je ryb ani żadnych świeżych grzybów, nawet kurek czy pieczarek. No i żadnego czosnku. Dzisiaj do szpinaku więcej gałki sypnęłam,żeby nabrał trochę smaku ?. Z jej opowiadań wnioskuję, że zawsze żyli  oszczędnie. Wcześniej mieszkała, w tym domu, razem z tesciami. Mieli duży ogród warzywny,wszystko przetwarzali, przyzwyczajona jest do prostego jedzenia. Jak sama mówi, jedli  zawsze to samo,tzn powtarzalnie w każdy dzień tygodnia . I tak prawie przez całe  życie.Sobie muszę dosmaczać, bo ostrzejszych potraw babcia nie lubi. Nie ma więc mowy o jakichś azjatyckich czy innych orientalnych daniach . Nie je też żadnych surówek ze świeżych warzyw. Nawet buraczków jako dodatku do obiadu nie zna ☹. Będą w niedzielę, może mielone do tego, bo chce spróbować.  Gotuję więc prosto, ale dodaję więcej ziół i przypraw, i nawet proste potrawy smakują inaczej. Stąd uważa mnie za bardzo dobrą gotowaczkę ?.
Oglądamy programy kulinarne, tzn babcia słucha, a ja opowiadam. Zaciekawiło ją mleko kokosowe, o którym tylko w tv słyszała. Nie jest to czas dyniowy, ale może zrobię marchewkowy krem z mlekiem kokosowym, dla niej w łagodniejszej wersji. 
12 marca 2022 11:05 / 3 osobom podoba się ten post
"Czwartkowa "zupa kalafiorowa i budyń czekoladowy. Pierwsza podopieczna, która, tak jak i ja ,lubi ciepły budyń 
12 marca 2022 11:08 / 4 osobom podoba się ten post
Sobotnie lenistwo, jadę do miasta , coś od Wlocha przywiozę 
12 marca 2022 11:21 / 4 osobom podoba się ten post
Puszka z soljanką wyciągnięta, babka na zakupach  Potem napiszę, co na obiad było
12 marca 2022 11:26 / 3 osobom podoba się ten post
Dietka
12 marca 2022 11:29 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Puszka z soljanką wyciągnięta, babka na zakupach :smiech3: Potem napiszę, co na obiad było

Nigdy tej solanki nie jadłam, a babcia o niej wspominała. 
Co to takiego?