Powitajki przy kawie 66

15 sierpnia 2021 11:51 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo udanego swietowania
15 sierpnia 2021 13:07 / 7 osobom podoba się ten post
witam w pierwszą niedzielę w pracy miłego dzionka wszystkim
15 sierpnia 2021 13:19 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Witajcie Kochani wieczorową porą :-)
Cały tydzień nie zaglądałam do Was, bo...nie pracuję i czasu nie mam :lol1:
I dobrze mi jest i dobrze mi tak :radosc:
Nadrobiłam zaległości w czytaniu  Waszych postów, jestem więc zorientowana co się dzieje. Luke pewnie już dotarł na miejsce, nowe i oby spokojne, inni też,jak widzę, powracali z urlopu, niektórzy na nowe miejsca. Damessa, cieszę się bardzo że dobrze trafiłaś, nie dość że spokojna praca,piękne miejsce to jeszcze siostrę bliźniaczkę znalazłaś :oczko1:. Niech Ci się tam wiedzie w tym Szfajcu :-).
Ogólnie to wszyscy raczej dobrze trafili. 
Jan gotuje i wypieka ,inni też prawie das perfekte dinnery serwują, Tina krewetki wcina. Cóż, nóżkami swymi zgrabnymi pewnie już przebiera w oczekiwaniu na męża osobistego :-). Oj, będzie się działo, oby tego kampera w całości oddali. No i te krewetki  bo je lubi a nie afrodyzjaków potrzebuje?:hihi:
Spokojnej nocy i pięknej niedzieli Wam życzę. Czymcie się ludzie 

♡"Jan gotuje i wypieka "
-Zgadza się i za dobre słowo, na jeszcze dzień dobry, dzielę się radośnie, bo nawet w całości wyszło z formy, pomimo bardzo słodkich śliwek. No szaleństwo, szaleństwo??? i palunie po okcie lizać do dobrej, małej czarnej??❤
Szkoda, że tylko tak?
15 sierpnia 2021 18:59 / 6 osobom podoba się ten post
Maluda

15 sierpnia w Polsce ??️ i Niemczech ??️
 (w szczególności w: Badenii-Wirtembergii, Bawarii, Hesji, Nadrenii-Północnej-Westfalii, Nadrenii-Palatynacie, Kraju Saary, Saksonii i Turyngii) obchodzimy Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – niem. Mariae Himmelfart. 
??? ?????, ż? .... podobnie jak w Polsce, w Niemczech (w niektórych landach) Boże Ciało świętowane jest przez liczne procesje i msze święte? 
Zgodnie ze zwyczajem również rolnicy oddają tego dnia hołd Maryi. Dawniej uważano, że jeśli w dzień Wniebowstąpienia jest piękna słoneczna pogoda, to można spodziewać się urodzaju słodkich winogron i innych drzew owocowych. Uważano, że właśnie w ten sposób Maryja błogosławi niebo, ziemię, florę i faunę.
W niektórych landach tworzy się specjalne krzewy ziołowe, które mają za zadanie ochrony przed złem. Ważne jest aby ów bukiet składał się z 7 ziół ➡ arniki, babki lancetowatej, dziewanny, dziurawca, piołunu, rumianku i szałwii.
Wiązanki mają symbolikę szacunku dla boskiego dzieła stworzenia ?
W Kolonii organizowana jest procesja statków na rzece Ren, Muelheimer Gottestracht ?Skopiowane z neta. Raz jeszcze dzień dobry ??

Każdy kraj ma swoje obrzędy i tradycje, które jest dobrze poznać. Bardzo są ciekawe. Fajny, interesujący wpis. 
Wniebowstąpienie i w neutralnej pod względem wyznaniowym Szwajcarii jest świętem państwowym i co roku dniem wolnym od pracy. Jest tu dużo rolników, rolnictwo jest na wysokim poziomie. Taki gospodarz to jest gość, zresztą pewnie widziałaś , że w Niemczech też. Tylko u nas cienko pod tym względem. Koszty wytworzenia swojskich produktów są wysokie i dowalony taki podatek, że  w porównaniu z zarobkami ceny są duże  , a ludzie w trudniejszej sytuacji finansowej muszą kupować w dyskontach. I tak się koło zamyka. Zresztą nie tylko w tej dziedzinie. 
No ale do dzisiejszego święta wracając, to raniutko będąc na joggingu widziałam procesję konną. Można było zioła poświęcić w miejscowym kościele , co też zrobiłam. Mamy w ogródku melisę cytrynową, miętę, bazylię, rozmaryn, świeży majeranek i czosnyczek. To jest podobne w smaku do czosnku niedźwiedziego, tylko łagodniejsze. Plac przed kościołem udekorowano pięknie słonecznikami, które to słoneczniki, też były motywem dekoracyjnym na wczorajszej imprezie muzycznej. 
Jakby było mało, to o 17 wrócilam z koncertu organowego :)
Korzystam z życia jak widzice  do wtorku, bo potem będę tylko sufit oglądać  Dodatkowo dziadek do obsługi, czyli gotowanie, pranie i seks  Módlcie się za mnie a ja będę Wam życzyć dni spokojnych i wesołych , jako i dziś to robię :)
16 sierpnia 2021 05:50 / 6 osobom podoba się ten post
Doberek poniedziałkowo, nowy tydzień czas zacząć. Mi leci drugi tydzień turnusu. Wczoraj z dwutygodniową wizytą zapowiedziała się córka seniorki. Aż mną zatrzęsło. Poprosiła o przygotowanie jej łóżka, bo będzie koło 23 ciej, ale ma swój własny klucz. Ja sofort z zapytaniem co będzie z zakupami i gotowaniem. Odpowiedziała milutko, czy w środę mogę przyrządzić obiad a potem - mal gucken wir, jak się wyraziła. Noo, cienko to widzę a raczej grubo, bo patrząc na jej zdjęcie, to ma dobre 120 kilo. O, matulu, a takie achy i ochy wyspiewywalam. No nic, obaczy się. No teraz kawa i dalszy ciąg programu. 
16 sierpnia 2021 06:32 / 6 osobom podoba się ten post
Witam w poniedziałek.  Ja trzeci tydzień turnusu zaczynam. A do końca jeszcze trochę mi zostało. Nic była bezsenna przez trwające burzę. Teraz znowu się błyska i grzmi. I dobrze. Może w końcu przyjdzie ochłodzenie bo lubię ciepło ale nie afrykańskie upaly. Wszystkim nam życzę spokojnego dnia i całego tygodnia. 
16 sierpnia 2021 07:23 / 4 osobom podoba się ten post
Hej,hej wszystkim :). I u mnie powiał odświeżający , chłodniejszy wietrzyk. Burzy jeszcze nie było, ale wszystko na to wskazuje, bo chmury wyglądają na szkwałowe, więc raczej po kościach się nie rozejdzie. Dobrze znoszę upały i zmiany pogody, ale wolę jak jest około 25 stopni , a  nie jak u Mokebe w piekarniku 
Zastanawiam się gdzie jest Maras, ten który znalazł intratną posadkę w Genewie. Czy znalazł kogoś na pogaduchy, czy pojechał juz do domku? W każdym razie będziemy go wypatrywać z małzonkiem, czy nie przechadza się nad jeziorem Genewskim, gdyż będziemy jechać w tamtym kierunku .
Dobrego dnia wszystkim życzę .
16 sierpnia 2021 07:25 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

Doberek poniedziałkowo, nowy tydzień czas zacząć. Mi leci drugi tydzień turnusu. Wczoraj z dwutygodniową wizytą zapowiedziała się córka seniorki. Aż mną zatrzęsło. Poprosiła o przygotowanie jej łóżka, bo będzie koło 23 ciej, ale ma swój własny klucz. Ja sofort z zapytaniem co będzie z zakupami i gotowaniem. Odpowiedziała milutko, czy w środę mogę przyrządzić obiad a potem - mal gucken wir, jak się wyraziła. Noo, cienko to widzę a raczej grubo, bo patrząc na jej zdjęcie, to ma dobre 120 kilo. O, matulu, a takie achy i ochy wyspiewywalam. No nic, obaczy się. No teraz kawa i dalszy ciąg programu. :kwiaty_serca:

Oj. Te mal gucken brzmi złowrogo. Pojawi się jak brunet wieczorową porą i najpierw zje obiad, a potem Ciebie i to bez sztućców :)
16 sierpnia 2021 07:37 / 6 osobom podoba się ten post
Witam! Zmieniła się pogoda, chłodniej...Będzie  dłuższy  spacerek.Milego dnia kochani 
16 sierpnia 2021 08:07 / 6 osobom podoba się ten post
Ciepły dzionek przed nami. Chociaż już nie tak upalny, jak wczoraj.
Witam w poniedziałek
Życzę Życzę Wam miłego dnia 
16 sierpnia 2021 08:30 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry witam wszystkich przy kawusi i spokojnego dzionka życzę 
16 sierpnia 2021 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
No i tak. Pan Spitexiarz , pojawił się krótko przed 11 i dopiero po telefonie do Station. Ok , zdarza się, bo mają Notfalle, ale nigdy tak póżno. Od dawna nie byłam tak zażenowana i nie było mi tak przed dziadkami wstyd. Za Polaka niestety....
Farbowany na czarno fircyk , jedyną rzeczą jaką potrafił nas tu poczęstować to tajnymi informacjami , pokrytymi głęboką niewiedzą. Żal mi było dziadka, i pomogłam przy toalecie, a własciwie to ja ją wykonałam, bo pan był kompletnie niedouczony pod tym względem , co pokrywał głupim cwaniactwem. Żal.pl...
Całe szczęscie przyjezdza czasem tylko jako Aushilfle. Zmiennik mi mówił jakie miał szczęscie. Wygląda na to, że do niego.
Pracuje w Spitex Birkensdorf, ale trudno określić w jakim charakterze. Kto w Szwajc jest gdzies w pobliżu, może mieć naprawdę wesoło :)
16 sierpnia 2021 13:05 / 4 osobom podoba się ten post
i ja sie witam z Wami cieplutko spokojnego popołudnia
16 sierpnia 2021 13:10 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowoz deszczowego Düsseldorfu
16 sierpnia 2021 20:24 / 5 osobom podoba się ten post
Cześć .Pozdrawiam wszystkich z Augsburga 
Krótko ,zwięźle i na temat