07 sierpnia 2017 17:38 / 1 osobie podoba się ten post
ewelinciaKasiu,dziekuje za podpowiedz,doda to dobry namiar.
Nie widzialam tego listu ale mama mi czytala i podobno nie spelniam warunkow wymiany transgranicznej,czy cos takiego.
Rozmawialam z biurem zakladajacym gewerbe i powiedzieli,ze jak nie mam meldunku w DE,to najlepiej jak bede miala 2 dzialalnosci i bede sie rozliczala w PL.Tez tego nie rozumiem ale kiedys rozmawialam ze zmienniczka i ona tez opowiadala,ze tak pracuje.
Jestem gotowa oplacac ZUS w PL ale jakie wtedy sa koszty gewerby?Jezeli tylko 40 e dla biura to co to za gewerba?
Ale ,to wiem na pewno ,nie mozna miec w obu krajach dwóch działalności.Spokojnie poczekaj na odpowiedz Dody.A niezaleznie od tego ja bym zadzwoniła do ZUS-u lub napisała meila i zapytała konkretnie dlaczego nie dostałaśPracownik transgraniczny to osoba ,która pracuje w jednym kraju,ale codziennie lub minimum raz na tydzień wraca po pracy do domu,do swojego kraju/ktoś kto mieszka np.w Zgorzelcu a pracuje w Goerlitz/-więc na logike biorąc, tych warunków nie spełniasz.Ale najpierw musisz dokładnie znać treśc tego listu-żeby wiedziec o co pytać:)Wydaje mi się,ze może składając wniosek o A1 którąś rubryczkę zaznaczyłas nie tak jak trzeba.I stąd się wziął kłopot:(Jak miałam dz.gosp w PL to A1 niemal z marszu dostałam.