Powitajki przy kawie 61

23 czerwca 2020 16:38 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Nie znam tej wódeczki ale pewnie będzie dobra. Spróbuj kielonek jak to smakuje. Ja mam tutaj blisko do ruskiego sklepu a w nim jest ..... Soplica. No to zalałam. W ubiegłym roku, też w DE, wlażłam kiedyś na spacerze na tarninę. No nie mogłam uwierzyć, bo w PL w moim rejonie nie mogłam na nią trafić. Faktem jest, że jakoś wybitnie za nią nie biegałam. Ale skoro mi sama w oczy weszła no to ok. Tylko że w okolicy nie było polskiej wódki. Zalałam ruską :zlosc: :palka: Pierwszy i ostatni raz. Może źle wybrałam, ale nasze najtańsze są o niebo lepsze. Tak więc jak widzisz z nudów i głupoty wracam do PL z jakimś "nalewem" który mnie potem cieszy w różny sposób :lol2: No czemu nieee ??? Oby tylko całe forum nie rzuciło się na niemieckie orzechy :lol3:

Nie orientuję się w niuansach smaku wódek  ale to co zdążyłam ocenić na wdechu- to taka woda ognista 
Dziadzio powiedział, że to sznaps czysty . Ten akurat szwedzki. Akvavit to u nich wlasnie sznaps znaczy. Nawet ładnie 
Czyli będzie ok.
Znalazłam przepis na likierek z kasztanów jadalnych. Nalewki co widziałam to ze zwykłych i na żylaki pomagają.
Nie mam akurat, ale jakby kto miał, to się musi jeszcze zorientowac , czy  to do picia , czy smarowania 
23 czerwca 2020 17:02 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie orientuję się w niuansach smaku wódek :-) ale to co zdążyłam ocenić na wdechu- to taka woda ognista :-)
Dziadzio powiedział, że to sznaps czysty . Ten akurat szwedzki. Akvavit to u nich wlasnie sznaps znaczy. Nawet ładnie :-)
Czyli będzie ok.
Znalazłam przepis na likierek z kasztanów jadalnych. Nalewki co widziałam to ze zwykłych i na żylaki pomagają.
Nie mam akurat, ale jakby kto miał, to się musi jeszcze zorientowac , czy  to do picia , czy smarowania :-)

Te nalewki ze zwykłych kasztanów to raczej do smarowania są. A o jadalnych to nie mam pojęcia. 
23 czerwca 2020 17:04 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Jakby co to mam w ogrodzie Margaretki młode orzechy włoskie:-) może forumowy ludek nasadzi tu i tam:-)

Forumowy ludek to może te orzeszki oskubać a nie sadzić 
23 czerwca 2020 19:19 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Te nalewki ze zwykłych kasztanów to raczej do smarowania są. A o jadalnych to nie mam pojęcia. 

Przepis na likier znalazłam w necie. 
Sama muszę powiedzieć, że lubię jadalne kasztany. W sezonie nie mogę sobie odmówić prażonych.
https://chilitonka.com/2013/01/01/likier-kasztanowy/

24 czerwca 2020 05:43 / 9 osobom podoba się ten post
Pozdrawiam serdecznie z łóżkowego pokładu, kawa sztuk jedna zaparzona. Wszystkim miłej środy. 
24 czerwca 2020 07:01 / 9 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w środę.  Środa minie tydzień zginie.  Za oknem koncert ptaków i słoneczko też już mocno dogrzewa. Dziś muszę poprawić opaleniznę bo powoli znika.. Wam.i sobie spokojnego dnia i smacznej kawki. 
24 czerwca 2020 07:10 / 9 osobom podoba się ten post
Witam w kolejny piękny dzień
Życzę Wam miłego dnia 

24 czerwca 2020 07:35 / 10 osobom podoba się ten post
Dzień dobry o poranku! Słońce świeci, u mnie też ptaki dają koncert za oknem. Pies dziś swoje dołożył szczekaniem- co jej się nieczęsto zdarza. Dobrego dnia!
24 czerwca 2020 07:58 / 9 osobom podoba się ten post
Dzień dobry,miłego dnia wszystkim . U mnie słonko już od rana na niebie i ma być podobno 26 stopni,uf gorąco będzie więc chyba na rower nie pojadę.Zaraz pdp wstanie więc znikam
24 czerwca 2020 08:01 / 9 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  dobrego dzionka kochani  
24 czerwca 2020 08:37 / 10 osobom podoba się ten post
Dzień dobry, witam gorąco, bo gorąco za oknem już od rana, po nocnym deszczu. 
Dopijam kawę, kończę pakowanie, jeszcze dopieścić mieszkanie i trzeba będzie ruszać nach Deutschland. 
Nie chce mi się . Nie, że do pracy mi się nie chce ,tylko ta podróż okropnie długa 
Może trafi się wesoły autobus i będzie całkiem dobrze. Mam co czytać, jeść i pić ,towarzystwo w podróży nie jest dla mnie niezbędne. Może posłucham autobusowych opowieści innych opiekunek, o których często wspominacie? W samolotach nigdy żadna się nie ujawniła 
Pięknego dnia Wam życzę no i przytulam na odległość w tym dniu przytulania 
24 czerwca 2020 08:46 / 8 osobom podoba się ten post
Bezpiecznej podróży Gusia  
24 czerwca 2020 08:56 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzień dobry, witam gorąco, bo gorąco za oknem już od rana, po nocnym deszczu. 
Dopijam kawę, kończę pakowanie, jeszcze dopieścić mieszkanie i trzeba będzie ruszać nach Deutschland. 
Nie chce mi się . Nie, że do pracy mi się nie chce ,tylko ta podróż okropnie długa :-(
Może trafi się wesoły autobus i będzie całkiem dobrze. Mam co czytać, jeść i pić ,towarzystwo w podróży nie jest dla mnie niezbędne. Może posłucham autobusowych opowieści innych opiekunek, o których często wspominacie? W samolotach nigdy żadna się nie ujawniła :-)
Pięknego dnia Wam życzę no i przytulam na odległość w tym dniu przytulania 
:najlepszego3:

No właśnie ta podróż w tej pracy jest najgorsza. Też jej nie lubię. Miłej i szybkiej drogi Gusiu.

Miłego dnia dla wszystkich i dzien dobry 
24 czerwca 2020 08:59 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Przepis na likier znalazłam w necie. 
Sama muszę powiedzieć, że lubię jadalne kasztany. W sezonie nie mogę sobie odmówić prażonych.
https://chilitonka.com/2013/01/01/likier-kasztanowy/

Jak trafię na kasztany w odpowiedniej porze roku, to na bank zrobię, bo mnie to wciągnęło. I pasują mi słabsze nalewki czyli na wódce, takie babskie. 
24 czerwca 2020 09:21 / 10 osobom podoba się ten post
Witam was i pięknego dzionka życzę