22 lutego 2018 15:47 / 10 osobom podoba się ten post
Kiedy jade jako pierwsza w domu jeszcze przygotowuję sobie gotowca PLAN DNIA/Tagesplan/ i zaznaczam na nim kolejno :pobudka PDP,toaleta PDP,śniadanie,obiad,MOJA PRZERWA/meine pauze/,kolacja,toaleta PDP,kiedy chodzi spać.O resztę dopytuję ,o tabletki czy trzeba podawac czy samodzielnie,o jedzenie czego nie lubi, co lubi, na co jest uczulony.O spacery,aktywizację PDP czyli co lubi robić typu TV,gazetki,gry,wizyty u lekarza,osobę decyzyjną,żeby nie było tak że otrzymujesz od każdego członka rodziny inne komunikaty dotyczące PDP i potrzebne telefony,na co choruje PDP, na co trzeba uważać,jak przesypia noce,o mozliwość rozmów do PL,o internet,o zakupy -kwota.o dostarczanie srodków higieny/rękawice,pampersy,płyny dezynfekcyjne itp.,zakupy apteczne/Jeśli te ostatnie zakupy sa wliczone do kwoty cotygodniowej na życie ,nie moze to być 50euro bo będziesz się gimnastykować.W zależności od kondycji PDP pytam też czy przychodzi Pflegedienst np.do kąpieli,kto rozkłada leki-my nie!!!!Pytam jak radził sobie PDP do tej pory.To wszystkoz alezy tezod tego na jaką rodzinę trafisz-jak normalna ,kontaktowa to można pogadać a jak tylko pokaże tu to, tu tamto, tu siamto i znika czym predzej to juz wiadomo,ze może być trudno jakieś sprawy wyegzekwować.Pytam tez o to czy PDP spokojnie może zostać sam kiedy idę na zakupy oraz podczas mojej przerwy.Żeby się nie okazało,że na sekundę nie może...O część spraw zapytasz,druga część w trakcie wyjdzie-najważniejsze nie czekać kiedy sa wątpliwości ,zgłaszać rodzinie i załątwiać od razu na bieżąco.I mieć na uwadze,że tak ja Ty sobie tę sztelę poukładasz, tak będa miały następne.Jeśli np.zgodzisz się odgruzowywać strych albo cerować tony starych szmat,
od zmienniczek też bedą tego wymagali.Njaważniejszy jest PDP i jego potrzeby ,wszystko pozostałe robić tak ,żeby było zrobione jak należy ,a jednocześnie ,żeby nie wyjść przed szereg, bo Niemcy do dobrego to się jakoś skandalicznie szybko przyzwyczajają i już po tygodniu uważają ,że tak było zawsze...:)