07 lutego 2018 14:02 / 5 osobom podoba się ten post
salazarDzień dobry Opiekunkowo :)!
Zakładam nowy wątek, bo szukam osób, które mają zdiagnozowaną tę chorobę i nie mają 70+ ;).
Mam parę pytań: macie chory jeden staw, czy więcej? Jak choroba postępowała (czas, nasilenie)? Czy przed postawieniem diagnozy sprawdzałyście inne przyczyny bólu stawów?
Będę bardzo wdzięczna za info :).
U mojej mamy artretyzm zaczął się po 60 tym roku życia. Lekarz zlecił badania wykluczające reumatoidalne zapalenie stawów i w obrazie rentgenowskim były widoczne narośla kostne tzw. osteofity, charakterystyczne własnie dla artrozy. Choroba nie rozwija się szybko- najpierw to są bóle o niewielkim nasileniu , poranna sztywność stawów, potem niestety mimo przyjmowania m.in suplementów , zwyrodnienie postępuje i chrząstka stawowa ulega zniszczeniu a odsłonięte powierzchnie stawów trą o siebie i wywołują coraz większy ból. Moja mama po kilkunastu latach od diagnozy przeszła ostatecznie wszczepienie jednej endoprotezy stawu biodrowego, a następnie został wymieniony drugi staw. Jest już prawie miesiąc po operacji . Artretyzm raczej rozwija się powoli. Aby postęp choroby nie był zbyt szybki trzeba przede wszystkim dbać o wagę ciała, aby nie obciązac już chorych stawów.
A atakuje również stawy kolanowe i kręgosłup- nie ma reguły, bo i przyczyn tej choroby zwyrodnieniowej moze być kilka.
No i niestety, mimo nowoczesnych metod, jak wstrzykiwanie dostawowo hialuronu, czy osocza bogatopłyktowego- w koncu trzeba staw wymienić.