11 listopada 2017 09:30 / 8 osobom podoba się ten post
AlinaA sstres spowodowany z przebywaniem na codzień z toksyczną pdp? Jak sobie z nim poradzić?
Poza tym wypełniłam.
Nie mogę wypowiadać się jako psycholog (wszak jestem tylko studentem pierwszego semestru), ale mogę odpowiedzieć jako opiekunka.
Najprościej zmienić miejsce - zawsze mówię, że pracy w DE jest wystraczająco dużo, że nie musimy się na wszystko godzić i siedzieć i cierpieć. Straconego zdrowia (również psychicznego) nikt i nic nam nie zwróci
A gdy z jakiegoś powodu jednak wyjechać nie można - przede wszystkim dbać o siebie i szanować sobie swój czas pauzy, dbać o dobre wysypianie się (oczywiście o ile kontrakt nie zawierał od razu pracy w nocy), dietę (ja obecnie zajadam się owocami w ilościach hurtowych wręcz). Pilęgnować drobne przyjemności (lubię np. rano wypić sobie dobrą kawę), relacje z innymi (może w okolicy są inne opiekunki? a jak nie zawsze zostaje internetowe okno)...
Co do PDP - człowieka nie zmienimy, tym bardziej gdy jego zachowanie spowodowane jest chorobą - ale można postawić granicę np. w momencie gdy nas wyzywa, czepia się, krzyczy - zostawić na chwilę i wyjść z pokoju. Niech się uspokoi, zdziwi (a zdziwi na pewno) - i robić tak za każdym razem
To tak na szybko