08 września 2017 09:28 / 4 osobom podoba się ten post
margaritka59Ja w kwestii pomocy , porady . Po moim powrocie z urlopu nastapiły pewne zmiany u mojej Pdp. Problem z sikaniem jakby nasilił się . Przypominam jej o sikani, prowadze na kibelek i albo zrobi, albo nie. Podczas tego tygodnia juz dwa razy zasikała łózko . Ona próbuje wstawać nad ranem do toalety, ale jak juz zacznie sikać. Dzisiaj , po rozmowie z córką ustaliłysmy, ze na noc bedą pampersy. Mam je gdzieś kupić i moja prośba tego dotyczy. Gdzie kupujecie i czy to jest jakoś refundowane? Byłam raz na stelli , u babci z inkontynencją, ale pampersy dostawałam i nie interesowałam sie tym.
Recepta od lekarza rodzinnego, a potem to zależy od kasy chorych. U lekarza powinni wiedzieć. Na początku zanosiłam receptę do sklepu medycznego, czasami do apteki, a tu gdzie teraz jestem to córka Podopiecznej zamawa pampersy w centrali i wszystko przychodzi pocztą. Reasumując zależnie od kasy chorych różne są drogi.
Teraz pampersy-
-mogą być takie duuuuże wkładki i do tego specjalne majtki (wkładki o różnym stopniu chłonności), to jak Pdp mobilna,
-pieluchomajtki -takie z gumką,
-no i regularne pampersy z przylepcami. Też o różnym stopniu chłonności, na początek może wystarczą niezbyt chłonne.
Najpierw musisz się dowiedzieć jaka kasa chorych, potem u lekarza czy w sklepie medycznym zapytać co dalej robić z tą receptą. Ewentualnie można zadzwonić do kasy chorych (ja tak zrobiłam, a mój niemiecki nie jest perfekcyjny). Z mojego dotychczasowego doświadczenia- w dwóch przypadkach wysyłało się receptę do centarali, w dwóch -prywatne ubezpieczenie- sklep medyczny , raz apteka. To chyba zależy od ichnich umów.
I najważniejsze, to jest zadanie rodziny, chociaż mnie się zdarzało często samodzielnie to załatwiać.