Internet w Niemczech

29 stycznia 2014 21:28
Ja mam inernet od rodziny, dali mi sticka ale jest tak słaby, że czeka wieki aż mi się jaka kolwiek strona otworzy. Kupiłam sicka congstar za 39,90 i doładowanie za 15 i nie mam zielonego pojecia jak go uruchomić. Powiedzziałam dla syna babci to powiedział po co kupowałam jak mam od nich za darmo, ale on nie rozumie, że chciałabym z rodzina porozmawiać na skypie, po co mi skyp jak mam darmowe rozmowy i tak nie mogę się dogadać.Wchodziłam na stronę congstar i tak robiłam jak pisało i nic, jestem mało techniczna i po cichu liczę na pomoc mądrzejszych Koleżanek lub Kolegów.Już tak się męcze 3 tygodnie. pozdrawiam
29 stycznia 2014 23:52 / 1 osobie podoba się ten post
michalina

Ja mam inernet od rodziny, dali mi sticka ale jest tak słaby, że czeka wieki aż mi się jaka kolwiek strona otworzy. Kupiłam sicka congstar za 39,90 i doładowanie za 15 i nie mam zielonego pojecia jak go uruchomić. Powiedzziałam dla syna babci to powiedział po co kupowałam jak mam od nich za darmo, ale on nie rozumie, że chciałabym z rodzina porozmawiać na skypie, po co mi skyp jak mam darmowe rozmowy i tak nie mogę się dogadać.Wchodziłam na stronę congstar i tak robiłam jak pisało i nic, jestem mało techniczna i po cichu liczę na pomoc mądrzejszych Koleżanek lub Kolegów.Już tak się męcze 3 tygodnie. pozdrawiam

Napisz dokladnie, w czym problem. Zajrzalam na strone Congstara, to jest dosc dokladnie opisane.
https://www.congstar.de/prepaid/prepaid-internet-stick-installieren/

Po kolei:
1/ Najpierw aktywacja karty SIM, w tekscie tej strony, w pierwszym punkcie jest link (pod slowem "hier", podkreslonym), klikasz w ten link, przenosi Cie do strony, gdzie w odpowiednich okienkach trzeba wpisac:
a/ numer telefonu - tak jak jest podany przykladowy
b/ Kod PUK, ktory musisz miec w papierach od sticka.

Dalej Ci nie powiem, bo przeciez nie mam Twoich danych, tam beda dane osobowe do wypelnienia.

Jak sie uporasz z aktywacja, to wkladasz karte SIM do sticka, wpinasz to urzadzonko do portu USB, powinna nastapic automatyczna instalacja oprogramowania. I to wszystko.
Ale - w ten operator w tej taryfie podaje tylko 250 MB miesiecznie transferu - wiec nie wiem, nie jestem pewna, czy Skype Ci bedzie dzialal ... Prawdopodobnie, po wyczerpaniu tych 250 MB, a to szybko "idzie", predkosc bedziesz miala, hmm, zolwia idacego tylem.

30 stycznia 2014 09:23 / 1 osobie podoba się ten post
michalina

Miałam kiedyś Cogstara - fukcjonował świetnie (ma najlepszy zasięg, bo to D-Telecom). Kupił mi syn babci, bo oba moje Sticki Aldi i Lindl prawie nie miały zasięgu.

Nie wiem skąd Emilia wzięła tylko 250 MB, bo taryfy na Sticka są takie:
http://www.congstar.de/surf-flat-tarife/
Dla nas właściwie jedyną jest opcja Surf Flat 3000 (3 GB na 30 dni) za 19,90. Jest to drożej niż u aldika i lidla (5GB za 15,-) ale jak nic innego nie funkcjonuje....

Michalina, postępuj tak jak Ci Emilia napisała (jeśli masz co najmniej 2 konta na laptopie, to musisz wejść na konto administratora - inaczej program się nie zainstaluje).
Potem musisz doładować konto tymi 15e i zabukować odpowiednią opcję (bez wchodzenia w internet !!!)

Doładujesz na 2 sposoby:
-albo włożyć kartę SIM do komórki, wybrać *101*kod doładowania# i wcisnąć zieloną słuchawkę,
-albo poprzez Congstar-Manager (ten programik co się zainstaluje) : wcisnąć Guthaben-Verwaltung, potem Guthaben-aufladen i wpisać kod w okienko

Potem bukujesz opcję (bez wchodzenia w internet!):
-albo  komórki albo z Congstar-Manager wysyłasz smsa na 2011 o treści: START 3GB 
(te 15e powinno Ci wystarczyć, bo na początek masz 5e "startowego" już na karcie.

Teoretycznie można doładować i zabukować opcję już w momencie rejestracji -ale nie wiem, czy to zadziała -> spróbuj :)

W trakcie rejestracji masz też zakładane konto "Mein Congstar" -dlatego obmyśl sobie wcześniej i zapisz login i hasło. 
To koto  to fajna rzecz, bo widzisz na nim wszystko (również ilość wykorzystanych MB, a więc możesz sobie kontrolować), możesz wypowaidać i bukować nowe opcje, doładowywać itp. Potem wejdziesz na nie bezpośrednio z Congstar Manager, wciskając "Mein Congstar".

Tu masz filmiki jak zarejestrować i zainstalować Sticka (2gi i 3ci film)
https://www.congstar.de/hilfe-zu-prepaid-hilfe-videos/congstar-prepaid-internet-stick/

Z dalszymi doładowaniami jest trochę niewygodnie - bo mają po 15e (za mało), 30e i 50 e ....jeżeli jesteś na dłużej, to może potem warto kupić za 50e - od razu na 2 miesiące.

Aha, jeśli wykorzystasz te 3GB wcześniej, to w Constarze nie ma żadnego połączenia do internetu - pokazuje się wyłącznie strona "doładuj konto". Czyli jak chcesz rozmawiać przez Skype, to nie radzę oglądać filmów i TV.

30 stycznia 2014 09:57 / 3 osobom podoba się ten post
Emilka, jako osoba w podeszlym wieku, spojrzala nie w ta taryfe !!! Sorry !!!
30 stycznia 2014 12:44 / 3 osobom podoba się ten post
emilia

Emilka, jako osoba w podeszlym wieku, spojrzala nie w ta taryfe !!! Sorry !!!

Hahahaha :) dobre !
Jakoś po Twoich wpisach nie widać tego "podeszłego wieku". Z tego co się orientuję to tylko kilka latek nas dzieli .....a też nie uważam się za osobę w podeszłym wielku .....no może statecznym - chociaż i to nie zawsze :)
30 stycznia 2014 13:19 / 2 osobom podoba się ten post
Dziękuje serdecznie  Koleżanki,człowiekowi od razu razniej na duszy jak tyle pomocnych postów. JaK uporam się z dzisiejszym dniem będę próbować,pozdrawiam ciepło - dzięki :)
04 lutego 2014 14:28
wyświetla mi sie taki komunikat, ----,nie można poprawnie otworzyć pliku.Niektóre funkcje moga byc niedostepne.Sprawdź czy profil istnieje oraz czy masz uprawnienia do odzcytu i zapisu jego zawartości...o co tu chodzi ???
04 lutego 2014 14:44
iwunia

wyświetla mi sie taki komunikat, ----,nie można poprawnie otworzyć pliku.Niektóre funkcje moga byc niedostepne.Sprawdź czy profil istnieje oraz czy masz uprawnienia do odzcytu i zapisu jego zawartości...o co tu chodzi ???

Hmm, a mozesz napisac, co chcesz otworzyc, jaki to plik, profil ...
04 lutego 2014 15:44
michalina

Dziękuje serdecznie  Koleżanki,człowiekowi od razu razniej na duszy jak tyle pomocnych postów. JaK uporam się z dzisiejszym dniem będę próbować,pozdrawiam ciepło - dzięki :)

Michalinko, udało Ci sie uruchomić ten Congstar?
Jak działa?
04 lutego 2014 20:13 / 1 osobie podoba się ten post
Witam,
Michalino też jestem zainteresowana czy działa ten Congstar??
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie koleżanki :))
04 lutego 2014 20:35
Maja

Witam,
Michalino też jestem zainteresowana czy działa ten Congstar??
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie koleżanki :))

Poprosiłam o pomoc syna Babci, aten znowu swoje ,że muszę płacic, więc ja mówię że będe płacic ale będe miała kontakt wiekszy z rodziną i ze swiatem. Drogie kolezanki nie ma uruchomionego congstara ale dał mi swojego styka z telekom i o nibo lepiej.Congstar nie uruchomiony,robiłam tak jak mi koleżanki napisały: włozyłam kartę sim do sticka, stick do laptopa i wyswietla się logo constara i nic,ja chyba głąb kapusciany jestem. - pozdrawiam
04 lutego 2014 20:47
Nie wiem co jest grane trzeci raz już piszę i nie mogę się przebić ;((
Jak by się jednak udało to ponawiam pytanie: Czy sprawdziłaś tego congstara tzn. kartę w telefonie np. sms lub rozmowa ąby wiedzieć czy jest aktywna???
Sory za to pytanie ale może coś nie tak z aktywacją karty?
05 lutego 2014 13:19
Maja

Nie wiem co jest grane trzeci raz już piszę i nie mogę się przebić ;((
Jak by się jednak udało to ponawiam pytanie: Czy sprawdziłaś tego congstara tzn. kartę w telefonie np. sms lub rozmowa ąby wiedzieć czy jest aktywna???
Sory za to pytanie ale może coś nie tak z aktywacją karty?

Hej Maju jestem nie sprawdzałam !!! sprawdzę i napiszę czy jest aktywna, ok dzięki za podpowiedz :)
05 lutego 2014 14:23 / 1 osobie podoba się ten post
michalina

Hej Maju jestem nie sprawdzałam !!! sprawdzę i napiszę czy jest aktywna, ok dzięki za podpowiedz :)

Jeżeli masz internet z innego źródła to nie rozumie po co tę kartę aktywować? Stracisz na tym bo te 30 Euro ci się zużyje po miesiącu mimo że nie będziesz surfować. To nie jest tak jak w Polsce kupujesz karte wkładasz i sprawdzasz. W Niemczech trzeba zarejestrować i wybrać opcję np. miesięczną.
05 lutego 2014 16:50
Myślisz Mery, że zje jej kasę?? Mam congstara, nie używam od kilku miesięcy a na koncie 18 euro cały czas jest, nawet bałam się czy tak jak u nas prepaid nie używany to zablokują ale mogę normalnie nawet w PL używać. Fakt, zmieniłam na necie taryfę.

Michalino, sory bardzo to może nie sprawdzaj. Nie chciałabym abyś straciła niepotrzebnie kasę.