Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

01 listopada 2016 13:21 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

I winka dośrodka proponuje, a ze śliweczką to Geronimo ma rację .Kolorku też nadaje:)

Oj, Michasiu, ładnie zaproponowałaś to winko i śliweczkę....rozmarzyłam się wizją bigosu... Ugotuję zaraz po powrocie !
01 listopada 2016 13:28 / 2 osobom podoba się ten post
Kobietka

Oj, Michasiu, ładnie zaproponowałaś to winko i śliweczkę....rozmarzyłam się wizją bigosu... Ugotuję zaraz po powrocie !

Na mnie czeka w słoiku.Winko i śliweczka do bigosu nie przy bigosie bo za dużo by było tego dobrego
01 listopada 2016 13:29 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Na mnie czeka w słoiku.Winko i śliweczka do bigosu nie przy bigosie bo za dużo by było tego dobrego:lol2:

Trochę winka obok też nie zaszkodzi....:pomponiara: A bigos z kiszonej, czy mieszanej kapusty ?
01 listopada 2016 13:30 / 2 osobom podoba się ten post
Czerwona kapusta,ziemniak i pieczeń wieprzowa.jogurt naturalny z jabłkiem.Jabłecznik do kawy z bitą śmietaną.
01 listopada 2016 13:41 / 7 osobom podoba się ten post
Kobietka

Trochę winka obok też nie zaszkodzi....:pomponiara: A bigos z kiszonej, czy mieszanej kapusty ?

Ja robię z 3kg kiszonej i sporej główki świeżej kapusty a ózniej to już poezja.wszystkie rodzaje mięsa, wedliny , cebulę przsmażam, namoczone grzybki , śliwki, liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziea, jałowca, majeranek, trochę koncentratu, miodu, wino na końcu i tak się bujam z nim 3 dni, a po każdym dniu coraz mniej :)
01 listopada 2016 14:01 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Ja robię z 3kg kiszonej i sporej główki świeżej kapusty a ózniej to już poezja.wszystkie rodzaje mięsa, wedliny , cebulę przsmażam, namoczone grzybki , śliwki, liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziea, jałowca, majeranek, trochę koncentratu, miodu, wino na końcu i tak się bujam z nim 3 dni, a po każdym dniu coraz mniej :)

Ja podobnie - chociaż nie dawałam nigdy miodu. No i zwykle u mnie chcą  z kiełbasą. Mnie obojętne, lubię wersję mięsną i kiełbasianą
01 listopada 2016 14:43 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś obiadu nie robiłam ,przyniosły dzieci PDP ugotowaną kapustę,parówki ,chleb.Było jeszcze jakieś ciasto ,ale nie wiem jakie ,bo poszłam do pokoju,żeby sobie porozmawiali ,a jak przyszłam to już córka która przyniosła zabrała resztę wraz z pojemnikiem. Głodny to obiad ,ale skoro mają taka tradycję na Wszystkich Świętych ,to ja się dopasowałam (bo innego wyjścia nie miałam).
01 listopada 2016 17:09 / 2 osobom podoba się ten post
Ja też, nie wiem, czy tydzień, ale 4-5 dni co najmniej (dłużej nie mogę czekać ) I schładzam też
Ale nie wszyscy tak robią, niektórzy zdziwieni, że tyle dni. Dla mnie taki "jedno" albo "dwudniowy" to nie bigos. 
01 listopada 2016 18:13 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj szybki obiad, bo na cmentarz jechaliśmy.
Spagetti orkiszowe z krewetkami (ale koktailowymi) i sosem na białym winie. Pomidory, sałata, rzodkiewka i szczypior.
Sok do popicia.
01 listopada 2016 18:15 / 2 osobom podoba się ten post
Kobietka

Ja też, nie wiem, czy tydzień, ale 4-5 dni co najmniej (dłużej nie mogę czekać :lol3:) I schładzam też :-)
Ale nie wszyscy tak robią, niektórzy zdziwieni, że tyle dni. Dla mnie taki "jedno" albo "dwudniowy" to nie bigos. 

Bigos gotowany 3 dni dopiero smaku nabiera,musi być śliwka obowiazkowo.  Wśród moich znajomych to normalka,ale jak opowiadałam Niemcom o kilkudniowym gotowaniu bigosu to byli zdziwieni.
01 listopada 2016 18:16 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

koncentratu? Ne lepiej pomidor sparzony, czyli bez skórki?
A fe, niszczysz cały dobry bigos,który robisz. 
01 listopada 2016 18:23 / 4 osobom podoba się ten post
Knorr

koncentratu? Ne lepiej pomidor sparzony, czyli bez skórki?
A fe, niszczysz cały dobry bigos,który robisz. 

Koncentrat z domowych pomidor,ow??? poczytaj stare receptury
01 listopada 2016 18:34 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Koncentrat z domowych pomidor,ow??? poczytaj stare receptury:yeah:

a, chyba że tak ))
01 listopada 2016 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

a, chyba że tak :-)))

02 listopada 2016 07:06 / 4 osobom podoba się ten post
Ziemniaczki smazone ,jajka sadzone,szpinak,no i ten niesmiertelny mus jabłkowy dla pdp,woda dla nas