30 września 2016 21:26 / 4 osobom podoba się ten post
W ostatnich dniach mam mały problem ze sprawami urologicznymi mojego PDP. On ma stomie urynową, czyli cewnik odbrzuszny. Cewnik wymieniany jest co 5-6 tygodni i wczoraj byłam z nim u lekarza na tym zabiegu. Od paru dni PDP odczuwa ucisk w pęcherzu, jak do konieczności sikania, biega na kibelek, ale i tak nic nie sika, bo wszystko spływa przez cewnik do worka urynowego. Myślałam, że po wymianie cewnika te dolegliwości ustąpią, ale niestety nic z tego. Wczoraj powiedziłam o tym lekarzowi. Kazał obserwować i jeśli nic się nie zmieni przywieść mocz do badania, bo może funduje się jakiś stan zapalny.
Dzisiaj pojechałam z moczem, zbadali to na szybko i stwierdzili, że wprawdzie są jakieś tam bakterie, ale nic groźnego na razie się nie dzieje. Odesłali mnie niejako z kwitkiem .... w razie pogorszenia mam dzwonić. Natomiast od rana dolegliwości się nasiliły. Zadzwoniłam na Dienstarztnummer, opowiedziałam co się dzieje pani odbierającej telefon. Po 2 godzinach zadzwonił lekarz, wypytał mnie o wszystko i stwierdził, że staruszek może poczekać do jutra.....Noc więc będzie latana. Dobrze, że mój PDP sam wstaje do toalety i mnie nie woła, chociaż i tak słyszę jego wędrówki. Widzę, że niemiecka służba zdrowia z troską o pacjenta zbliża się do polskiego ZOZ.