Bardzo powierzchowna ta Twoja opinia o Niemcach. Nie wszyscy Niemcy w czasie wojny byli nazistami. Było wielu, ktorzy nie wierzyli w idee Hitlera i było wielu, ktorzy byli ofiarami nazizmu. To elementarz historii II wojny swiatowej i sa tego wiarygodne publikacje, podobnie jak są na to potwierdzone dowody historyczne. Nie umniejszam tutaj absolutnie zbrodni Hitlera, ludobójstwa II wojny itd.., ale nigdy nie odważyłabym się wszystkich Niemców traktować jako zbrodniarzy. Może jestem dziwolągiem, ale dla mnie ludzie nie mają narodowości. Dla mnie ludzie są albo ludzmi, albo istotami bez honoru i kultury.Nie ma dla mnie znaczenia czy to Ruski, czy Arab, czy Francuz czy Niemiec, czy Anglik itd.....
Albo jesteś człowiekiem, albo nie. Rodzimy się wszyscy tacy sami, uczymy się , rozwijamy intelektualnie, duzo czytamy, poznajemy inne kultury i albo to akceptujemy, albo nie. Ksiązki poszerzają horyzonty myslowe, od warunkiem , że rozumiemy co czytamy i wiemy dlaczego to czytamy. Niemcy, a szczególnie powojenne pokolenie pewnie chciało poznać idee Hitlera, stad tez w wielu domach na pólce stoi Mein Kampf. Czy to coś złego? Ja uważam , że nie. Większosć pewnie odbiera to jako kult Hitlera. Ja odbieram to inaczej. Może dlatego, że nie mam kompleksów z powodu swojej narodowości. Ostatnio miałam.........nieprzyjemność poznać przez chwilę na szczeście, panie opiekunki z Polski, ktore podrózowały do docelowego miejsca. Szczęka mi opadła, tylko tyle Wam powiem. Nawet nie umiem tego ubrać w słowa, jak one wyglądały, jak się wypowiadały i jak zachowywały. To był własnie typ, ktory będzie się żalił na tych wrednych Niemców, bo GWIAZDY po szescdziesiątce zaszczyciły swoja osobą ich domy. Ende!