albo gdyby podatki bankowe i lidlowe i kauflandowe i aldikowe i inne jeszcze trafiały do polskich kas a nie do niemieckich, to już całkiem byłoby ze ho, ho!
albo gdyby podatki bankowe i lidlowe i kauflandowe i aldikowe i inne jeszcze trafiały do polskich kas a nie do niemieckich, to już całkiem byłoby ze ho, ho!
Własnie maja trafic i zobaczymy czy bedzie ho ,ho .
Znaczy się , że co będzie ho, ho ? .....A już wiem ! te wszystkie Lidle , Kauflandy i inne Aldiki tak podniosą ceny , że przeciętny obywatel po dupsku dostanie ?Nic to ! Już parę ładnych lat temu jeden " wielki polityk " stwierdził , że " Biedronki " są dla biednych ....E , to ja sie nie mam czego obawiać , gdyż "Biedronkę " mam tak blisko . Sie będzie w " Biedronach " kupowało , się będzie żyć .........jak panisko ! :-)
Znaczy się , że co będzie ho, ho ? .....A już wiem ! te wszystkie Lidle , Kauflandy i inne Aldiki tak podniosą ceny , że przeciętny obywatel po dupsku dostanie ?Nic to ! Już parę ładnych lat temu jeden " wielki polityk " stwierdził , że " Biedronki " są dla biednych ....E , to ja sie nie mam czego obawiać , gdyż "Biedronkę " mam tak blisko . Sie będzie w " Biedronach " kupowało , się będzie żyć .........jak panisko ! :-)
a no z bardzo prostych powodow- roznicy kulturowej , pomimo ze to kraj tez europejski. Kazdy nacja ma swoje odwieczne przekonania itp. Wlasciwie to niewielu jest juz typowych Niemcow. Stalo sie to z powodu wielonarodwosciowosci w tym kraju. Niemcy sami chyba niebardzo rozumieja siebie. Roznicy waznosci WARTOSCI zyciowych. Dla slowian, rodzina jest sprawa najwazniejsza w zyciu i dla niej potrafia prawie wszystko zrobic. Niemcy nie sa tak zaradni jak Polacy i aby pozbyc sie problemow np. zatrudniaja opiekunke z Polski, co w Polsce nie jest do pomyslenia. Polska rodzina staje na glowie i opiekuje sie swoimi bliskimi, pomimo wielu niesprzyjajacych warunkow. Wiekszosc Niemcow uwaza, ze to oni nam pomagaja, bo daja mozliwosc zapracowania na chleb i nie dopuszczaja do siebie myslenia, ze sprawa dziala w dwoch kierunkach. Stoimy wiec na pozycji raczej przegranej , jesli chodzi o prawdziwy szacunek dla naszej pracy. Poza tym to narod zimny, wyizolowany w wiekszosci z zycia towarzyskiego, tylko praca i dom i swiety spokoj. Polacy sa inni, uczuciowi, wylewni, pomocni........ i dlatego dostajemy od naszych pracodawcow po tylku. Polak jest z zasady- sie zesramsie a nie dam sie- Niemiec nie potrafi docenic niestety tego, ze wielu z nas wykonuje te prace ponad wielka norme tylko dlatego, ze tak jest od dziecka nauczony. Tutaj kazdy wykonuje tylko swoje zadanie i nie ruszy nic wiecej, my potrafimy dzialac za dziesieciu. Tutaj slyszy sie tylko- langsam, langsam- a my jestesmy spontaniczni, ruchliwi, pomyslowi...... Powaznie Andrejka, nie da sie zrozumiec Niemca. Pomijajac moich pomylencow tutaj, to nawet wsrod tych bardziej normalnych, ktorych znam, nie znajduje nikogo, kto miescilby sie chociaz troszke w polskich ramach .
Też lubie w portugalskiej "Biedronce" kupować.
No , ale Biedronce też pofolgowane nie będzie i podatki będzie srogie płacić ? a jak zapłaci to i podrożeje , że się stanie taką jakby Edeką cenową , nie ?
Może się mylę , może nie o to chodzi ......wybacz , we łbie mi huczy i w kościach łamie , nie potrafię myśleć logicznie a może będziemy mieć takie nasze , swoskie , polskie Eldorado ? .......Ech , się rozmarzyłam ....
Chciałbym, żeby było normalnie kiedyś w tym Kraju. Tak jak jest w Niemczech na przykład.Ten kto zarabia, uczciwie płaci podatki. Żeby nie było korupcji,praca dla tych co chcą w Polsce pracować,żeby żaden inny kraj (jak nie z prawej, to z lewej) nie dyktował nam co mamy we własnym kraju robić. Zeby sprawy Polski nie były tematem dyskusji na międzynarodowych spotkaniach. A polityczne spory nie były rozgrywane czy roztrząsane na oczach całej Europy....Ech, ..też się rozmarzyłem . Ale nie, zażarta walka o władzę ważniejsza niz ludzie.
Chciałbym, żeby było normalnie kiedyś w tym Kraju. Tak jak jest w Niemczech na przykład.Ten kto zarabia, uczciwie płaci podatki. Żeby nie było korupcji,praca dla tych co chcą w Polsce pracować,żeby żaden inny kraj (jak nie z prawej, to z lewej) nie dyktował nam co mamy we własnym kraju robić. Zeby sprawy Polski nie były tematem dyskusji na międzynarodowych spotkaniach. A polityczne spory nie były rozgrywane czy roztrząsane na oczach całej Europy....Ech, ..też się rozmarzyłem . Ale nie, zażarta walka o władzę ważniejsza niz ludzie.
Czyli chcesz naszego wyjścia z Unii Europejskiej?
Sprawy Hiszpanii,Grecji też były roztrząsane,nie tylko nasze
Nigdzie tego nie napisałem.Naturalnie,że nie. Nie jestesmy mocarstwem i musimy należeć do grupy innych państw.
Grecy i Hiszpanie nie są tak pracowitym narodem jak my Polacy. Te kraje nie mają tak drstycznej przeszłości jak my.Dlatego powinniśmy z historii wyciągać wnioski i nie popełniać takich błędów.Suwerenność, która z takim trudem odzyskaliśmy niedawno trzeba pielęgnować. Ale kto tam by pomyslał o zwykłych ludzziach, gdy władza wymsknęła sie z rąk. Z resztą nie tylko na wysokich szczeblach za granicą Polak Polakowi wilkiem. Przykre to. Nienawiść, zazdrość ...e, tam.... ja chyba niedzisiejszy jakiś sorry......
Dla jasności mnie wsio jedno, kto u nas rządzi, (PO, PiS, Współczesna czy PSL. Tak tylko obserwuję to wszystko z boku i tak to zauważam.