Barbara48Aniu ,jakie są te knedle, możesz wrzucić przepis? A mam pytanie-mus jabłkowy do placków ziemniaczanych podaje się osobno czy polewą placki?
Basia ja podaje mus w miseczce a pdp i tak sobie na talerz naklada a potem po kryjomu reszte zje łyżeczką . I na zdrowie.
Te knedle to są serowe . Pojemniczek serka chudego (250 g ) 1 jajko , łyzka mąki , bułka tarta, odrobina soli. Jajko wymieszaj z masłem i solą dodaj serek wymieszaj, dodaj łyzke maki wymieszaj , dodaj bułki tartej tyle, zeby masa miała konsystencje jak mieso na kotlety mielone. Nie za duzo bo będą twarde. Niech to postoi tak z poł godziny, napęcznieje bułka i zwiąże dobrze . Przygotuj jakis owoc miekki moze być truskawka , śliwka , morela , wisnia . Masę bierzesz Basiu w ręke ( dłoń musi byc zwilzona dobrze woda to nie klei ) robisz placek wkładasz owoc zawijasz ,robisz kulke i kładziesz do gotującej sie wody.Gotujesz 8 min (wolniutko) po tym czasie nakryj pokrywka garnek i odstaw na pare minut. Na patelni rozpuść masło i dodaj bułke tartą jak sie zarumieni dodaj curu najlepiej pudru ale nie wiele. Wyciagaj knedle z wody kladz na bułke i obtocz je całe, Na talerz połoz dżem taki jaki owoc w środu i podawaj gorące. Sa pyszne , mięciutkie, SMACZNEGO .
Aha , bułke ciągle na patelni mieszaj ,żeby sie nie przypaliła. Musi być sypka nie sklejona.