14 czerwca 2015 19:01 / 3 osobom podoba się ten post
barbara66Kochane ,prosze napiszcie mi co jadaja Niemcy , jakie zupy , 2 dania. Dziadek moj mieszka z synem,ale jak mi ten syn wczoraj ugotowal twarde szparagi i ziemniaki, to do dzis to czuje. Postanowilam sie nie meczyc i ja dzis zrobilam obiad, ziemniaczki z wody,pulpeciki w sosie i kalafior, tak wcinali,az Herman poczerwienial, a dziadek Kurt,dokladke pokazywal. Jestem 2 raz w opiece, w 1 pracy, byla przewaznie ,zupa pomidorowa, ryba , i te ich steki,zawsze mi wychodza twarde, a i zupa jarzynowa. Co mozna im jeszcze gotowac
To nie rób steków tylko sznycle, też mięso, a na pewno wyjdą miękkie, zwłaszcza jeśli zrobisz je z rozbitej piersi kurczaka. Nie wiem w jakiej części Niemiec jesteś ale to chyba nie ma większego znaczenia bo wszyscy bardzo chętnie jedzą białe sosy. Poza tym najlepiej gotować tak aby się nie narobić czyli smacznie i niedrogo. Tradycyjnym daniem w Dolnej Saksonii są gruszki z fasolką szparagową i boczkiem wędzonym. Do tego ziemniaki.Brzmi dziwnie ale jest to smaczne.Jakby kogoś interesowało to podaję przepis. - 1/2 kg fasolki szparagowej. - 1 opakowanie boczku wędzonego ( chyba ma 30 dkg). - 4 duże gruszk.i - cząber świeży lub suszony. Boczek układamy na dnie garnka, dodajemy fasolkę pozbawioną końcówek i zalewamy wodą. Na wierzch kładziemy gruszki w całości razem ze skórką. Gotujemy aż gruszki będą miękkie. Po ugotowaniu wyciągamy gruszki i boczek, robimy zaklepkę z mąki i wody, zaciągamy tak aby powstał sos. Boczek jest słony więc doprawimy dopiero na końcu solą. To wszystko smaczne, pożywne, tanie, nie trzeba się napracować. Na talerzu układamy po jednej gruszce, fasolkę i ziemniaki. Sosem polewamy ziemniaki, a boczek serwujemy na oddzielnym talerzyku z musztardą. Zapomniałam o natce pietruszki, którą drobno pokrojoną dodajemy na samym końcu do fasolki. Smacznego. Mnie uczy tradycyjnej kuchni niemieckiej moja pdp więc jeszcze trochę a będę ekspertem...hi,hihi.