Pozytywne i negatywne aspekty bycia opiekunka

13 marca 2017 13:05 / 1 osobie podoba się ten post
Chwalić trzeba bez tego nie rozkwitamy, nieprawdaż? Nie tam jakieś naciągane. Bardzo brzydko jest nie płacić i myśleć, że pochwały załatwią sprawę, miałem tak na budowie ale postawiłem się okoniem i podwyżkę dostałem. Za dziękuję nikt nie pracuje a my tam również często, gęsto nocki trzaskamy bo trzeba budowę zamknąć i zakończyć. O płaceniu za nocki czy nadgodziny podwójnie pomarzyć..............
15 marca 2017 10:25
No tak to już jest na budowach i raczej trudno coś w tym temacie zmienić.
04 stycznia 2022 13:29 / 2 osobom podoba się ten post
EwaR65

Pozytywne cechy to kasa, kasa, kasa i jeszcze raz kasa i wszystkie inne dobra, ktore za tym ida. Ja tam sobie lubie tyz przy okazji pozwiedzac miejsca, w ktorych jestem o ile mam czzaas a z tym roznie. Lokalizacje czasami tak dolujace bo trafiamy na koniec swiata, tam gdzie psy d...mi szczekaja. Negatywne to pewnie jak u wszystkich: rozlaka z rodzina, meczace podroze, stres, zmeczenie, poczucie ponizenia bo zawod nie jest wcale taki z wyzszej polki. Ludzie nie oceniaja nas pozytywnie a do tego potrafia przysolic o tym jak to my du...y podcieramy i takie tam. Zazdrosc sasiedzka nie ma czasami granic i mnie to najjbardziej denerwuje, ze ludzie nie potrafia zajac sie swoim zyciem tylko mieszaja w moim a to moja sprawa co robie i gdzie pracuje i na co wydaje. Jest tego wszystkiego tez pozytywny efekt a mianowicie mamy coraz bardziej twardy kregoslup "moralny" ma sie rozumiec i coraz mniej bierzemy do siebie.

Zawsze w takich sytuacjach odpowiadam, że życzę tej osobie tego, żeby ktoś dupę na stare lata mu/jej podcierał tak dobrze jak ja :D 
04 stycznia 2022 14:34 / 2 osobom podoba się ten post
Ja jak zawsze widzę tylko jeden pozytyw kasa.Nic poza tym i tylko dlatego pracuję w tej branży.Nic więcej mnie tu nie cieszy.
04 stycznia 2022 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
opiekunkoland

Zawsze w takich sytuacjach odpowiadam, że życzę tej osobie tego, żeby ktoś dupę na stare lata mu/jej podcierał tak dobrze jak ja :D 

I jeszcze ładnie nakremowal pachwinki ?
25 czerwca 2024 10:31 / 1 osobie podoba się ten post
Z pozytywnych to na pewno możliwość zarobku, bo w domu nikt tych pieniędzy nie wysiedzi, do tego sam fakt, że człowiek jest komuś realnie potrzebny i pomaga. A z negatywnych to rozłąka z rodziną. To ciężkie gdy się ma świadomość, że w domu rodzinnym toczy się życie a my w Niemczech opiekujemy się w zasadzie kimś obcym... 
25 czerwca 2024 12:29 / 1 osobie podoba się ten post
gosiako

Ja jak zawsze widzę tylko jeden pozytyw kasa.Nic poza tym i tylko dlatego pracuję w tej branży.Nic więcej mnie tu nie cieszy.

W sumie to racja, że pracuje się dla pieniędzy.. i dla mnie to też największa motywacja. Ale z drugiej strony szczerze przyznam że nudziłoby mi się nic nie robiąc.. lubię wyjechać parę razy do roku. Poza tym jakiś czas temu trafiłam do świetnej seniorki. Naprawdę równa babka, dobrze się z nią rozmawia, nawet gotujemy razem. Więc tak naprwdę to lubię do niej jechać... :)
27 czerwca 2024 16:08 / 3 osobom podoba się ten post
Ja też jeżdżę często, bo wiadomo, że pieniądze ważne, ale zawsze mówię, że w domu tego nie wysiedzę. Lepiej pojechać i zarobić na zleceniu niż lamentować, że ciężko z pracą. U mnie w rodzinnej miejscowości dużo takich narzekaczy co się do roboty nie wezmą. 
01 lipca 2024 12:35
stanislawn

Ja też jeżdżę często, bo wiadomo, że pieniądze ważne, ale zawsze mówię, że w domu tego nie wysiedzę. Lepiej pojechać i zarobić na zleceniu niż lamentować, że ciężko z pracą. U mnie w rodzinnej miejscowości dużo takich narzekaczy co się do roboty nie wezmą. 

Ja też doceniam że mogę pracować i być aktywna. 
01 lipca 2024 14:17 / 1 osobie podoba się ten post
Luiza65

Ja też doceniam że mogę pracować i być aktywna. 

No właśnie. Sam fakt posiadania pracy w naszym wieku to już jest korzyść. Szukałem wcześniej jakiś czas i wiadomo że zwłaszcza w małych miejscowościach bywa różnie... Dobrze, że zacząłem jeździć na zlecenia
23 października 2024 13:20 / 1 osobie podoba się ten post
Praca jako opiekunka osób starszych to fizycznie i emocjonalnie trudne zajęcie, które wymaga poświęcenia i cierpliwości. Z jednej strony daje możliwość pomagania innym, widzenia rezultatów swojej troski i poczucia, że jest się potrzebnym. Z drugiej strony może być wyczerpująca, szczególnie ze względu na emocjonalne obciążenie i trudności z czasem wolnym. To praca, którą nie każdy wybiera świadomie, a czasem wymuszają ją okoliczności, i mimo niedogodności kontynuujemy ją, wiedząc, że nasza obecność jest ważna dla tych, którzy potrzebują opieki.
23 października 2024 14:22
ja jestem świeżo upieczona opiekunką bo na razie w 3 miejscach byłam, ale wszystkie były ok. Fajni ludzie, bardzi mili podopieczni. Więc chyba mam na razie szczęście i nagatywó nie widzę, Tylko ten że tesknie bardzo za moją rodzinką , ale tez nie pracuje po kilka miesięcy. Dla mnie 6 tygodni to już długo, ale za to jak wypłata wpada na konto to przynajmniej rekompensuje troche tą tęsknotę.