No to dzielmy się.. czego się uczyć na początku? co jest wazne? a co najważniejsze.. itp
No to dzielmy się.. czego się uczyć na początku? co jest wazne? a co najważniejsze.. itp
cd. Tworzymy zdania pytajace; np.ich habe Kinder -mam dzieci,pytamy hast du kinder?-czy ty masz dzieci? zaimek osobowy w zdaniu twierdzacym jest przed czasownikiem ,w pytaniu po czasowniku!Trzeba troche pocwiczyc najlepiej pisemnie.Wazny czasownik do nauczenia mochten-chce ,chcialabym. np.ich mochte spaziren gehen.-chcialabym pojsc na spacer.
Jeśli ich mochte spazieren gehen
to dlaczego w drugiej osobie machen zamiast gejen? czy mozna tak i tak?
np ich mochte spazieren machen?
Znalazłam extra stronkę!! wystarczy tylko wpisać czasownik w bezokoliczniku i w sekundzie jest odmiana we wszystkich osobach i czasach!
http://www.jniemiecki.pl/czasowniki.html
już mam "möchten" :)
Jeśli strona sie nie otwiera to trzeba LINK skopiować i wkleić do przeglądarki.. wtedy działa!
radosna said:cd. Tworzymy zdania pytajace; np.ich habe Kinder -mam dzieci,pytamy hast du kinder?-czy ty masz dzieci? zaimek osobowy w zdaniu twierdzacym jest przed czasownikiem ,w pytaniu po czasowniku!Trzeba troche pocwiczyc najlepiej pisemnie.Wazny czasownik do nauczenia mochten-chce ,chcialabym. np.ich mochte spaziren gehen.-chcialabym pojsc na spacer.
Jeśli ich mochte spazieren gehen
to dlaczego w drugiej osobie machen zamiast gejen? czy mozna tak i tak?
np ich mochte spazieren machen?
sorry.. chciałam zacytować a edytowałam;) ale dowiedziałam się przy okazji, że można edytować nie swoj post!
gosh said:
gosh,jesli juz to du mochtest eine spaziergang machen!Milego wieczoru!
hmm.. no ale widze , że jest spazieren machen;) dlatego pytałam..