Język niemiecki - od czego zacząć?

14 września 2014 12:44 / 1 osobie podoba się ten post
Ktos tu powinien choc jedna gwiazdke z profilu usunac
14 września 2014 12:46 / 2 osobom podoba się ten post
Ja a jego miejscu zaczął bym od modalnych.
14 września 2014 12:46 / 1 osobie podoba się ten post
Er hat ... gehabt to się raczej nie używa.
Er hatte - łatwiejsze i używane.
14 września 2014 12:48 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

czy w zdaniu jak chce się powiedzieć miał, to po niemiecku brzmi to tak ; Grus i Kohlenstaub ; link ; http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie?q=mia%C5%82&l=depl&in=&lf=de . Bo hat to jest czas teraźniejszy, a jak się tworzy przeszły?

Dobre:)))))
14 września 2014 12:51 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Er hat ... gehabt to się raczej nie używa.
Er hatte - łatwiejsze i używane.

Ich habe gehabt. I habe gegesen, gemacht, gewaschen usw. Tych zwrotów używamy podczas weryfikacji języka,  przez opiekunki kontraktow z ktorych wiekszosc nie byla w Niemczech dłużej niz tydzień. 
14 września 2014 12:54
filip

Ich habe gehabt. I habe gegesen, gemacht, gewaschen usw. Tych zwrotów używamy podczas weryfikacji języka,  przez opiekunki kontraktow z ktorych wiekszosc nie byla w Niemczech dłużej niz tydzień. 

Yyy - nie rozumiem:)
W każdym razie ich habe gegessen, ich habe gemacht itd. jak najbardziej się używa, ale ich habe gehabt to tak nikt nie mówi. Albo bardzo rzadko. 
Tak samo jak modalnych używa się w Imperfekcie, a nie w Perfekcie. 
14 września 2014 13:19 / 3 osobom podoba się ten post
filip

Ktos tu powinien choc jedna gwiazdke z profilu usunac

usunołem gwiazdki z profilu, została mi tylko jedna, chciałem ją też usunąć ale się chyba nie da?
14 września 2014 13:24
marshall.area

usunołem gwiazdki z profilu, została mi tylko jedna, chciałem ją też usunąć ale się chyba nie da?

Bo to gwiazdka na zachętę.Zobaczysz jeszcze trochę a będziesz musiał z powrotem gwiazdki dodawać.Trochę cierpliwości i samozaparcia a wszystko będzie ok.Trzymam kciuki.
14 września 2014 13:25
filip

Aaa - już zaczaiłam:)
Język opiekunek kontraktu rzeczywiście na kolana nie rzuca. 
14 września 2014 13:27 / 2 osobom podoba się ten post
filip

Ja a jego miejscu zaczął bym od modalnych.

A mnie intuicja podpowiada, że to jakieś wkręcanie :)) I specjalnie takie pytania zadaje żeby was rozruszać?????
14 września 2014 13:30
Ja tez sie ucze, ha ha , ale tak czy owak panie Nowak jest ciezko. Mówisz i wyrazasz swoje emocje Andrea, a z takim calkiem głuchym(0,00000)słuchu jest katastrofa, mam do dyspozycji tylko wykrzykniki i znaki zapytania,  dziadek z opowiadan jest hektykiem, przy mnie stara sie panowac na d soba. Dla niego tez lekko nie jest, stracil słuch calkowicie 4 mc temu po cezkiej operacji. Ucze sie pisac bez błedow, szukam w ksiazkach w słownikach i tu na forum. Mówic jest duzo prosciej. 
14 września 2014 13:35 / 3 osobom podoba się ten post
margolcia

Ja tez sie ucze, ha ha , ale tak czy owak panie Nowak jest ciezko. Mówisz i wyrazasz swoje emocje Andrea, a z takim calkiem głuchym(0,00000)słuchu jest katastrofa, mam do dyspozycji tylko wykrzykniki i znaki zapytania,  dziadek z opowiadan jest hektykiem, przy mnie stara sie panowac na d soba. Dla niego tez lekko nie jest, stracil słuch calkowicie 4 mc temu po cezkiej operacji. Ucze sie pisac bez błedow, szukam w ksiazkach w słownikach i tu na forum. Mówic jest duzo prosciej. 

Och, Margolciu to jeszcze trochę i bedziesz mogła tłumaczem przysięgłym zostać i cała tę brudną robotę zostawić????:))
Ja się nie potrafie ostatnio zmobilizować do nauki jakas leńgotropia mnie tropi!!!!
Ale że na ten temat kukam ostatnio to i  materiały z niemca rozłożone po biurku mam. Może w końcu się wezmę do roboty???
14 września 2014 13:39 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Margolcia ...ale jaka będziesz wyszkolona po powrocie....
 Pani Profersor pewnie będziemy musiały  mówić :))))))
14 września 2014 13:41
marshall.area

A ja myślałam, ze mi coś na oczy poszło, bo nie widziałam tych trzech gwiazdek???
14 września 2014 13:43 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

Och, Margolciu to jeszcze trochę i bedziesz mogła tłumaczem przysięgłym zostać i cała tę brudną robotę zostawić????:))
Ja się nie potrafie ostatnio zmobilizować do nauki jakas leńgotropia mnie tropi!!!!
Ale że na ten temat kukam ostatnio to i  materiały z niemca rozłożone po biurku mam. Może w końcu się wezmę do roboty???

MeryKy ja mam tyle materiałów do nauki,że nie wiem za który się brać.Chyba za dużo od siebie wymagam i nic mi z tego nie wychodzi.Co spojrzę na moje pomoce to niemoc mnie ogarnia.I co ja mam począć?