Kuchnia Niemiecka - przepisy

12 grudnia 2017 21:17 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ja nie robię często- trzymam bestie na dystans :-)

Tak trzymaj,żeby się nie rozbestwiła
12 grudnia 2017 21:17 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Niemiecki przepis na Spatzle to na 100 g mąki jedno jajko,na 200 g dwa jajka itd. Ciasto ma być dość gęste. Można przepuszczać przez maszynkę bezp. do wrzątku,albo rozsmarować na drewnianej desce i nożem zcinać prosto do wrzątku,ale to już prawdziwi kucharze umieją. Najlepiej kupić Spatzle w Lidlu ,już gotowe są naprawdę pyszne.

Dziękuję 
12 grudnia 2017 21:19 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Tak trzymaj,żeby się nie rozbestwiła :-)

Nie da rady inaczej- z ciastem potem nie wyrobię 
12 grudnia 2017 21:25 / 2 osobom podoba się ten post
Jestem w domu . Dla męża zrobię tzn. Spróbuję zrobić .
22 stycznia 2018 14:35 / 1 osobie podoba się ten post
Czy może ktoś z was ma pomysł na przygotowanie potrawy z kiełbasek? Zastanawiam się z czym podajecie niemieckie kiełbaski?
22 stycznia 2018 18:09 / 2 osobom podoba się ten post
izabellla

Czy może ktoś z was ma pomysł na przygotowanie potrawy z kiełbasek? Zastanawiam się z czym podajecie niemieckie kiełbaski?

O te białe Ci chodzi ? Jeżeli tak, to one są albo do grillowania/opiekania, albo takie typowe bawarskie, do parzenia w wodzie i zajada się je z ich musztardą ( ciemniejszy kolor i słodkawa)- zapomniałam nazwy i brezlami. Te opiekane to ja lubię z kapustą kwaszoną na ciepło i ziemniakami.
22 stycznia 2018 18:44 / 3 osobom podoba się ten post
izabellla

Najdurniejszy obiad w De to kartofelsalat na zimno i kiełbaski białe opiekane na patelni. To całość obiadu.
22 stycznia 2018 20:11 / 7 osobom podoba się ten post
opiekun.5

Najdurniejszy obiad w De to kartofelsalat na zimno i kiełbaski białe opiekane na patelni. To całość obiadu.

Jeszcze durniejszy obiad to Kartofellsalat i do tego parówki ze słoika. No ale za to szybko i nieskomplikowanie, jak się wszystko w markecie kupi. W końcu to w połowie niemieckich rodzin danie główne wigilijne.
No i żeby nie było... Ja to nawet od czasu do czasu lubię pod warunkiem, że Kartoffelsalat bez octu jest.

22 stycznia 2018 20:38 / 6 osobom podoba się ten post
Binor

Jeszcze durniejszy obiad to Kartofellsalat i do tego parówki ze słoika:-). No ale za to szybko i nieskomplikowanie, jak się wszystko w markecie kupi. W końcu to w połowie niemieckich rodzin danie główne wigilijne:-).
No i żeby nie było... Ja to nawet od czasu do czasu lubię pod warunkiem, że Kartoffelsalat bez octu jest.

Niemki maja czas na kawę z przyjaciółką , na kręgle i inne pierdoły . A my stoimy przy garach , patelniach , żeby tylko mężom dogodzić . Niemka ...otworzy słoik , naplacze się ile kartofelkow musiała obrać na w/w sałatkę ...i ...niejeden poniemiecki mąż taką kobietę na rękach nosi , bo się napracowala ... 
22 stycznia 2018 21:31 / 6 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Niemki maja czas na kawę z przyjaciółką , na kręgle i inne pierdoły . A my stoimy przy garach , patelniach , żeby tylko mężom dogodzić . Niemka ...otworzy słoik , naplacze się ile kartofelkow musiała obrać na w/w sałatkę ...i ...niejeden poniemiecki mąż taką kobietę na rękach nosi , bo się napracowala ... 

Niestety tak ja mam i połowę życia w kuchni spędzam i mnie nikt na rękach nie nosi.Powoli staram sie odkodowac w tej mojej mózgownicy ze powinnam iśś na łatwiznę, ale siedzę w domu to placuszki to kopytka to pyzy i tak pół dnia w kuchni spędzam. Moja córka ma to po mnie i zarzuca mi że tak wyniosła.Synowa bardziej nowoczesna i powoli schodzi na latwiznę i ma więcej czasu dla siebie.
22 stycznia 2018 21:46 / 3 osobom podoba się ten post
Binor

Jeszcze durniejszy obiad to Kartofellsalat i do tego parówki ze słoika:-). No ale za to szybko i nieskomplikowanie, jak się wszystko w markecie kupi. W końcu to w połowie niemieckich rodzin danie główne wigilijne:-).

Jako urodzinowy obiad razu jednego jadłem tu tak:
ugotowane w wodzie plastry cebuli i marchwi. Posolone, pieprzone i pooctowane.
Jak warzywka miękkie, włożone białe, surowe i cienkie kiełbaski. 
Do tego brezle. 
Koniec roboty.

22 stycznia 2018 21:57 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Bo my starej daty kobiety jesteśmy ! Teraz nowoczesne gospodynie to wkładają do mikrofali obiad zakupiony w markecie i po kłopocie. To i mają czas na wszystko.....albo złożą zamówienie przez telefon na jakieś chińskie, włoskie lub arabskie jedzenie i za pół godziny dostawca Ci do domu przyniesie....nie mówię, ze codziennie ale ze dwa razy w tygodniu.....teraz młode gospodynie są mądrzejsze 
22 stycznia 2018 21:58 / 5 osobom podoba się ten post
Knorr

Do tego brezle. 
Koniec roboty.

Niemiecka kreatywność kulinarna nie zna granic
22 stycznia 2018 22:03 / 4 osobom podoba się ten post
michasia

Niestety tak ja mam i połowę życia w kuchni spędzam i mnie nikt na rękach nie nosi:lovu2:.Powoli staram sie odkodowac w tej mojej mózgownicy ze powinnam iśś na łatwiznę, ale siedzę w domu to placuszki to kopytka to pyzy i tak pół dnia w kuchni spędzam. Moja córka ma to po mnie i zarzuca mi że tak wyniosła.Synowa bardziej nowoczesna i powoli schodzi na latwiznę i ma więcej czasu dla siebie.

Ja zmądrzalam na starość. Przed wyjazdem do de tylko dostałam jakiegoś fioła i nagotowalam i zamrozilam bo mnie córka prosiła. Ale jak wrócę to pewnie mało ubędzie bo Oni ciągle coś zamawiają albo jedzą na mieście. I będzie draka.
22 stycznia 2018 22:16 / 5 osobom podoba się ten post
Knorr

Do tego brezle. 
Koniec roboty.

O, ja to znam! 
To tzw. Blaue Zipfel. Taki jeden niemiecki Dziadek życzył sobie takie kiełbaski na kolację dosyć często i dał mi przepis, jak mam to zrobić. Ocet dodaje się już do wody, w której się te kiełbaski gotuje i dlatego mają odcień niebieski.
Mnie to smakowało i razu pewnego nawet w domu zrobiłam, ale to był pierwszy i ostatni raz,  bo i tak musiałam sama zjeść. No najwyraźniej u mnie w domu niemiecka kuchnia nie podchodzi. Nie wiedzą, co dobre