herzenDziewczyny dziękuję za rozwiniecie watku,ja sama zdecydowałam sie na mini job otoz od 7 lat pracuje w jednej rodzinie i uznałam ze to najwyzszy czas by miec z tego jeszcze jakies dodatkowe korzysci,w polsce dowiedziałam się ze jesli przepracujesz na mini job w ciagu półtora roku rok przysługuje ci prawo do zasiłku jakby co z tym ze mini job musi byc powyzej 400euro , w moim przypadku jest to 420euro +składki emerytalno-rentowe oraz zdrowotna ,pracodawca ponosi koszt 175euro miesiecznie .... zatrudniaja mnie od 15 wrzesnia wiec zobacze jak to sie potoczy ...pozdrawiam
dokładnie to jest tak : Warunkiem otrzymania tego zasiłku jest to, aby osoba, pracująca w Niemczech minimum przez 12 miesięcy w ciągu ostatnich dwóch lat odprowadzała składki na ustawowe ubezpieczenie socjalne w tym najbardziej istotne jest składka na Arbeitslosenversicherung (ubezpieczenie na wypadek bezrobocia). Z tej ostatniej składki finansuje się wypłatę zasiłku dla bezrobotnego.Przy normalnym zatrudnieniu na miniJOb - twój pracodawca , ma obowiązek płacić skłądkę zdrowotną i część składki emerytalnej ale nie ma obowiązku płacić Arbeitslosenversicherung (ubezpieczenie na wypadek bezrobocia). Czyli , owszem , jeżeli spełnisz warunek , że przez oststnie dwa lata pracowałaś łacznie 12 miesięcy/ bez względu na to czy to był Vollzeit czy miniJob - będziesz mogła zarejestrowac się jako bezrobotny ale zasiłu nie dostaniesz . Prawdopodobnie będziesz mogła się starać o zasiłek socjalny o ile będziesz miała zameldowanie w Niemczech i twoja sytuacja finansowa będzie cię upoważniać do pobierania tzw.ALG II .. Przy normalnym zasiłku dla bezrobotnych wynosi on 60 % twojej średniej płący netto za ostatnie 12 miesięcy . Jak masz dzieci , na które ew pobiera się KIndergeld - t dostaniesz 67 % . Sprawdź czy odprowadzana jest składka na Arbeitslosenversicherung.