03 stycznia 2015 11:28 / 6 osobom podoba się ten post
margolciaLiczylam w tym temacie na wiecej rad od samych opiekunek, duzo mam juz, sa przecie wsrod nas ASY(pigułki)bardzo pomocne. Kilka osob wysłalo mi bardzo pomocne rady dotyczące odlezyn na priv, szkoda bo temat tu otwarty i doswiadczenie tychze opiekunek bezcenne, moze obawialy sie bo taka draka sie zrobiła w temacie.
No i całkiem niepotrzebnie.Owszem odleżyny, czy inne sączace rany jak np.owrzodzenie podudzi wskutek żylaków,( a z tym również mozna się spotkać pracując w opiece), to niełatwe zadanie ,ale da się ogarnąć.Oczywiście potrzebna jest wspołpraca z lekarzem i Pflegedienstem w przypadku ran rozległych i głebokich,ale bywają sytuacje, np. w weekend ,kiedy może zajść potrzeba, że będziemy musiały działać same.Mam na mysli np. zerwanie opatrunku przez pdp.W takich sytuacjach dobrze mieć nr tel. do przychodni dyżurujących w weekend, ale często tak bywa, że do zdartego opatrunku nikt przyjechac nie chce, udzielą najwyżej instrukcji przez telefon i każą się zgłosić do lekarza w poniedziałek, bądź zamówić wizytę domową.Abstrahując od ran, w przypadku zagrożenia życia wzywamy pogotowie,ale to każdy wie:).
A co ja to chciałam napisać:) Chciałam napisać,że miałam pdp ,z demencją, szybko przemieszczającą się z punktu A do punktu B z owrzodzeniami podudzi.No i ta pdp z uporem maniaka zrywała opatrunki.Omówiłam sprawę z lekarzem, który ujęty moją zbolałą miną zaopoatrzył mnie sierotę w srodki opatrunkowe w razie W, a ponadto wypisał buteleczkę neuroleptyku w kroplach.Zapisał w karcie, jaki jest stan rzeczy i że własnie w razie potrzeby opatrunki będą zmieniane w domu.Wszystko jest kwestią organizacji,ale po prostu są osoby, które zwyczajnie nie przełamią oporów,żeby człowiekiem z odlezynami, czy innymi atrakcjami się zajmować.To zrozumiałe, niektore i pampersa nie zmienią.Po prostu takie zlecenie nie jest dla każdego.
Dopiszę jeszcze,że w profilaktyce odleżyn bardzo sa pomocne specjalistyczne poduszki, a i przyspieszają gojenie już tych istniejących poprzez zwolnienie ucisku.Są rózne kształty i różne wielkości tych poduszek.
My opiekunki możemy odlezynom zapobiegać, pomagać w leczeniu już istniejących(myślę o pielęgnacji),chociaż i awaryjne sytuacje się zdarzają.No i jeszcze czujność i obserwacja chorego.Od tego wiele zależy:)