04 stycznia 2015 08:11 / 8 osobom podoba się ten post
Dzien dobry wszystkim tym co czytaja zza krzaka* też. Niech sie wszystkim wiedzie dobrze w domu na na Stelli.Dojechałam wczoraj poznym wieczorem zmęczona na maxa jazda w tunelu śnieżnym z mocno padającego lepkiego, mokrego śniegu. W gratisie mieliśmy dwa razy "Stau" jeden o niebotycznej długości.Dojechałam ku dwustronnej radości i jestem ciepłym czyściutkim domku mojej pdp.Jechało nas 8 opiekunek w tym jeden pan, taki w wieku średnim, ale bardzo rozmowny.Tematem rozmow oczywiście była opieka i warunki pracy.Atmosfera w czasie podrozy jak w rodzinie szybko sie jakos zblizyłiśmy bo i problemy wspolne.Nasłuchałam się wielu skarg, ale tez wiele wniosków wyciągnełam.Co było moim zaskoczeniem nie usłyszałam zadnego brzydkiego okreslenia pdp w takiej formie jak na forum,ale żadna z opiekunek nie jest na forum. Informowałam o tym, że tu mozna o wielu sprawach się dowiedziec, pomocnych w pracy, w zatrudnieniu,uzyskać wielewskazówek a mozna też się z kimś zaprzyjażnić.Ale mysle,że wielkiej szkody z tego tytułu nie poniosą może nie nauczą sie arogancji w stosunku do swoich pdp, a to im wyjdzie na korzyść.
Skąd się bierze ta nienawiść na forum,zastanawiam sie po co to, w takie trudnej pracy?Tu przeszkadza bład ortograficzny,wyrazenie innego zdania, bo za ładne i za dobre.Nascie godzin jechałysmy razem nikt nie krzyczał nie poprawiał innej mowiącej i nie udzielał rad w stylu "olej to".
Dowiedzialam sie,że są kobiety ktore utrzymyja całe rodziny z tej pensji i nie stawiaja warunków pracodawcy, bo nie maja wyjścia.Pracują, bo to jedyny sposób,żeby dzieci miały ubiezpieczenie i one były ubezpieczone.Jedna z wysiadających powiedziała,jeszcze raz zapale sobie papierosa tu z wami, bo nastepny raz za furtke wyjde za dwa miesiące jak będę jechała do domu.Przykre to bardzo.Opisze to szerzej ale pewnie dopiero po poludniu siąde do lapka zrobiłam tez pare zdjęć w czasie jazdy wstawie je.A teraz leze jeszcze w łózku wprawdzie po kawie juz jestem ale dzisiaj niedziele więc leżymy sobie do 9-te.
Pieknego dnia życzę i optymizmu.