Mindestlohn - płaca minimalna

09 stycznia 2015 12:38 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Oj tam ! i rewolucje były i są potrzene , żeby coś na lepsze ( ??? ) zmienić ...... tylko ja sie zastanawiam , czy potrzebny mi większy stres ? co tu dużo gadać 60- tka we wrześniu na kark wejdzie - stara dupa jestem ! -:))))

Jak będziesz miała 80 i wrócisz w rozmowie bądź wspomnieniach do roku pańskiego 2015 to powiesz: miałam wtedy 60 lat, młoda jeszcze byłam:) Ja jak miałam 25 to nie raz sobie myślałam jaka ja juz stara dupa jestem :P  

Jak Tobie z 20h wychodzi taka sama stawka jak innym z 40h? :))) Pytanie retoryczne, musiałabym te wszystkie umowy mieć na kolanach i wtedy może wysnułabym jakis logiczny wniosek.    
09 stycznia 2015 12:44 / 1 osobie podoba się ten post

Spam! Moderator

09 stycznia 2015 12:45
Marta

Spam! Moderator

Spam! Moderator

09 stycznia 2015 12:59 / 1 osobie podoba się ten post
AsiaM

Żegnam! Moderator

Szukaj w opiniach o firmach na naszym forum, następnie dzwoń, dopytuj się absolutnie o wszystko, każdy szczegół jest ważny.
W miarę porządnych firm nie trzeba specjalnie za język ciągnąć, sami wychodzą z inicjatywą przesłania na meila umowy do wglądu, a nawet kontaktują z rodziną niemiecką:)
09 stycznia 2015 13:18
Marta

Spam! Moderator

Spam! Moderator

09 stycznia 2015 13:56 / 3 osobom podoba się ten post
A ja nadal tego wszystkiego nie rozumiem , jak można w pracy 24 h z zamieszkaniem pisać 40 h pracy na tydzień ??
tzn. po przepracowaniu np.8 godzin dziennie mogę wyjść ? moge nie zwracac uwagi na potrzeby Pdp? a w nocy? Logiczne , że tak nie mogę postąpić , jestem w pracy 24 h , bo czuwanie to tak jak dyżur np.lekarza w szpitalu, może byc ostro , ale może być też tak , że nockę elegacko prześpi, a kasę dostanie , bo był w pracy. To ta reszta godzin w naszym wypadku jest za Bóg zapłać? Tak hobbystycznie czas tutaj spędzamy.Tragedia!
09 stycznia 2015 14:10
No zobaczymy co to dalej będzie, podejrzewam, że firmy same nie potrafia się w tym odnależć.
09 stycznia 2015 15:42 / 4 osobom podoba się ten post
Ani firmy ani my nie potrafimy sie odnaleźć bo ustawodawca niemiecki tworząc tę ustawę zapomniał m.in. o takim zawodzie jak nasz i teraz wszyscy maja kłopot -niemieckie agencje też:)No bo tak jak Necsa napisała-no jak to ugryźć?co z 24godzinnym zamieszkaniem i wyzywieniem ,dotychczas obligatoryjnie darmowym? co z wychodzeniem z domu po 8godzinnej "szychcie"?Nikt nie wie.Agencje kombinuja jak mogą ,żeby na swoje wyjśc ,opiekunka dla niech ważna nie jest.Jak juz wczesniej pisałam ,chyba tylko samozatrudnienie albo praca na czarno,bo póki co takich agencji jak ta ,w której np.IGGA pracuje,które potrafiły problem tak rozwiązac ,żeby i opiekunka zyskała ,jest mało....Ustawodawca jakieś poprawki chyba wniesie bo nie tylko nasz sektor się skarży na problematycznośc rozwiązań.
09 stycznia 2015 16:01 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Ani firmy ani my nie potrafimy sie odnaleźć bo ustawodawca niemiecki tworząc tę ustawę zapomniał m.in. o takim zawodzie jak nasz i teraz wszyscy maja kłopot -niemieckie agencje też:)No bo tak jak Necsa napisała-no jak to ugryźć?co z 24godzinnym zamieszkaniem i wyzywieniem ,dotychczas obligatoryjnie darmowym? co z wychodzeniem z domu po 8godzinnej "szychcie"?Nikt nie wie.Agencje kombinuja jak mogą ,żeby na swoje wyjśc ,opiekunka dla niech ważna nie jest.Jak juz wczesniej pisałam ,chyba tylko samozatrudnienie albo praca na czarno,bo póki co takich agencji jak ta ,w której np.IGGA pracuje,które potrafiły problem tak rozwiązac ,żeby i opiekunka zyskała ,jest mało....Ustawodawca jakieś poprawki chyba wniesie bo nie tylko nasz sektor się skarży na problematycznośc rozwiązań.

Kasiu , to niech mi zapłaca za 24 h, a ja mogę zapłacic za pokój( ile to może być  250 e ? ) i za własne wyżywienie....Oj to byśmy bogate były. 24 x 8.50 netto= 204 204 x 30= 6120   Nawet od tego moga sobie składki odliczyć. Się rozmarzyłam :)
09 stycznia 2015 16:02 / 2 osobom podoba się ten post
nesca_nebesca

A ja nadal tego wszystkiego nie rozumiem , jak można w pracy 24 h z zamieszkaniem pisać 40 h pracy na tydzień ??
tzn. po przepracowaniu np.8 godzin dziennie mogę wyjść ? moge nie zwracac uwagi na potrzeby Pdp? a w nocy? Logiczne , że tak nie mogę postąpić , jestem w pracy 24 h , bo czuwanie to tak jak dyżur np.lekarza w szpitalu, może byc ostro , ale może być też tak , że nockę elegacko prześpi, a kasę dostanie , bo był w pracy. To ta reszta godzin w naszym wypadku jest za Bóg zapłać? Tak hobbystycznie czas tutaj spędzamy.Tragedia!

Ja teraz jestem na etapie szukania firmy, która da mi korzystne warunki pracy. Dzwonię tu i tam. Wszystko, co piszecie się zgadza. Nasze firmy są wyjatkowo przebiegłe w kratywności pisania umów. W jedenj firmie usłyszłam takie wytłumaczenie  odnośnie pracy (czuwania - gotowości niesienia pomocy) ponad 8 godzin. Czas czuwania jest postrzegany na zasadzie tzw. świadczenia wymiennego za dach nad głową i nasze wyżywienie. Normalnie te bonusy (zamieszkanie i wyżywienie) powinno być wycenione i opodatkowane. Ten Umtausch jest zapisany w jakiś sposób i zgodny z niemieckim prawem. Prawdopodobnie można w taki sposób rozliczać nasze utrzymanie u PDP. Nie mam pojęcia jakie przepisy to regulują.
09 stycznia 2015 16:03
Zofija

Ja teraz jestem na etapie szukania firmy, która da mi korzystne warunki pracy. Dzwonię tu i tam. Wszystko, co piszecie się zgadza. Nasze firmy są wyjatkowo przebiegłe w kratywności pisania umów. W jedenj firmie usłyszłam takie wytłumaczenie  odnośnie pracy (czuwania - gotowości niesienia pomocy) ponad 8 godzin. Czas czuwania jest postrzegany na zasadzie tzw. świadczenia wymiennego za dach nad głową i nasze wyżywienie. Normalnie te bonusy (zamieszkanie i wyżywienie) powinno być wycenione i opodatkowane. Ten Umtausch jest zapisany w jakiś sposób i zgodny z niemieckim prawem. Prawdopodobnie można w taki sposób rozliczać nasze utrzymanie u PDP. Nie mam pojęcia jakie przepisy to regulują.

Zofija własnie odnośnie darmowego mieszkania napisałam wyżej:)
09 stycznia 2015 16:05 / 1 osobie podoba się ten post
nesca_nebesca

Kasiu , to niech mi zapłaca za 24 h, a ja mogę zapłacic za pokój( ile to może być  250 e ? ) i za własne wyżywienie....Oj to byśmy bogate były. 24 x 8.50 netto= 204 204 x 30= 6120   Nawet od tego moga sobie składki odliczyć. Się rozmarzyłam :)

No nie zdążyłam przeczytać przed napisaniem mojego posta
09 stycznia 2015 18:26 / 6 osobom podoba się ten post
Firma w ktorej pracuje "zaproponowala" rodzinie ....godz. tygodniowo ,mysle nie jest zle ,ale moze byc lepiej.Porozmawialam z rodzina podopiecznej,"przeforsowalam "swoj punkt widzenia i... o 2,30godz. podnioslam "stawke.Firma byla zorientowana w moich poczynaniach itp. i itd.Emeil do niemieckiej agencji (wysyla rodzina),ze .....beda placic wiecej itp.Odp....nie musza podnosic i placic wiecej(tylko to co moja firma im wyliczyla) bo....opiekunka i tak nie dostanie tych pieniedzy a pracowac bedzie na starych zasadach tj.24 godz.Czas wziac sprawy w swoje rece i pracowac na wlasny rachunek.
09 stycznia 2015 18:58 / 2 osobom podoba się ten post
marikana

to chyba jesteśmy z jednej agencji, wiesz, że nie zarobisz więcej niż 1100?

Nie wiem z jakiej jesteś agencji,ale ja mam stawkę większą niż 1100 €.i jestem bardzo zadowlona i z umowy i z zarobkow.
09 stycznia 2015 20:04 / 4 osobom podoba się ten post
Zofija

Żadne :)))

"Ten Umtausch jest zapisany w jakiś sposób i zgodny z niemieckim prawem" - absolutnie nie !!
Rzeczywiście, w przypadku pracy na zasadach niemieckich (umowa o pracę z niemiecką rodziną lub np. z Pflegedienstem) mieszkanie i wyżywienie jest wg. prawa niemieckiego traktowane jako bezpłatny deputat (ryczałt ok. 430e/mies.) i zwiększa podstawę do oskladkowania (wyn.brutto + 430e).
Czyli:
od tej podwyższonej i deputat kwoty odprowadza się:
-wszelkie składki ubezpieczeniowe - do Krankenkasse, Rentenvesicherung itd.
-wszelkie podatki - Finanzamt itp.
-------------
Jeszcze nikt nie słyszał o takim prawie, aby Finanzamt, Krankenkasse czy inne instytucje zrezygnowały ze składek na rzecz polskiej agencji czy niemieckiej rodziny.
Poza tym my jesteśmy oskładkowane w PL !!
_______
A czy agencja zdradziła się słówkiem .....jak do tego się mają wypłacane diety?
Z jednej strony wypłacają (w większości) diety -dozwolone tylko przy braku wyżywienia,
a z 2giej twierdzą, że czas dyżuru (ok. 12 godz./dobę x 30 dni) - to Umtausch za bezpłatne mieszkanie i wyżywienie - 430e !!!
_______

Wiem, że nierealne jest abyśmy miały płacone za 40-godz. tydzień pracy + pełny czas gotowości,
ale wkurza mnie robienie nas w balona i traktowanie jako przygłupów, wymyślanie "prawa niemieckiego", a nade wszystko żerowanie na ustawie o Mindestlohn - która ma na celu wyłącznie podwyżkę zarobków i oskładkowania pracownika ....a nie zysk posrednika.

Ciekawa jestem, czy znajdzie się agencja która w 100% przeznaczy na pracownika wydębioną podwyżkę 100, 200, czy 300 e.