Oj tam ! i rewolucje były i są potrzene , żeby coś na lepsze ( ??? ) zmienić ...... tylko ja sie zastanawiam , czy potrzebny mi większy stres ? co tu dużo gadać 60- tka we wrześniu na kark wejdzie - stara dupa jestem ! -:))))
Oj tam ! i rewolucje były i są potrzene , żeby coś na lepsze ( ??? ) zmienić ...... tylko ja sie zastanawiam , czy potrzebny mi większy stres ? co tu dużo gadać 60- tka we wrześniu na kark wejdzie - stara dupa jestem ! -:))))
Spam! Moderator
Spam! Moderator
Spam! Moderator
Żegnam! Moderator
Spam! Moderator
Spam! Moderator
Ani firmy ani my nie potrafimy sie odnaleźć bo ustawodawca niemiecki tworząc tę ustawę zapomniał m.in. o takim zawodzie jak nasz i teraz wszyscy maja kłopot -niemieckie agencje też:)No bo tak jak Necsa napisała-no jak to ugryźć?co z 24godzinnym zamieszkaniem i wyzywieniem ,dotychczas obligatoryjnie darmowym? co z wychodzeniem z domu po 8godzinnej "szychcie"?Nikt nie wie.Agencje kombinuja jak mogą ,żeby na swoje wyjśc ,opiekunka dla niech ważna nie jest.Jak juz wczesniej pisałam ,chyba tylko samozatrudnienie albo praca na czarno,bo póki co takich agencji jak ta ,w której np.IGGA pracuje,które potrafiły problem tak rozwiązac ,żeby i opiekunka zyskała ,jest mało....Ustawodawca jakieś poprawki chyba wniesie bo nie tylko nasz sektor się skarży na problematycznośc rozwiązań.
A ja nadal tego wszystkiego nie rozumiem , jak można w pracy 24 h z zamieszkaniem pisać 40 h pracy na tydzień ??
tzn. po przepracowaniu np.8 godzin dziennie mogę wyjść ? moge nie zwracac uwagi na potrzeby Pdp? a w nocy? Logiczne , że tak nie mogę postąpić , jestem w pracy 24 h , bo czuwanie to tak jak dyżur np.lekarza w szpitalu, może byc ostro , ale może być też tak , że nockę elegacko prześpi, a kasę dostanie , bo był w pracy. To ta reszta godzin w naszym wypadku jest za Bóg zapłać? Tak hobbystycznie czas tutaj spędzamy.Tragedia!
Ja teraz jestem na etapie szukania firmy, która da mi korzystne warunki pracy. Dzwonię tu i tam. Wszystko, co piszecie się zgadza. Nasze firmy są wyjatkowo przebiegłe w kratywności pisania umów. W jedenj firmie usłyszłam takie wytłumaczenie odnośnie pracy (czuwania - gotowości niesienia pomocy) ponad 8 godzin. Czas czuwania jest postrzegany na zasadzie tzw. świadczenia wymiennego za dach nad głową i nasze wyżywienie. Normalnie te bonusy (zamieszkanie i wyżywienie) powinno być wycenione i opodatkowane. Ten Umtausch jest zapisany w jakiś sposób i zgodny z niemieckim prawem. Prawdopodobnie można w taki sposób rozliczać nasze utrzymanie u PDP. Nie mam pojęcia jakie przepisy to regulują.
Kasiu , to niech mi zapłaca za 24 h, a ja mogę zapłacic za pokój( ile to może być 250 e ? ) i za własne wyżywienie....Oj to byśmy bogate były. 24 x 8.50 netto= 204 204 x 30= 6120 Nawet od tego moga sobie składki odliczyć. Się rozmarzyłam :)
to chyba jesteśmy z jednej agencji, wiesz, że nie zarobisz więcej niż 1100?
Ja teraz jestem na etapie szukania firmy, która da mi korzystne warunki pracy. Dzwonię tu i tam. Wszystko, co piszecie się zgadza. Nasze firmy są wyjatkowo przebiegłe w kratywności pisania umów. W jedenj firmie usłyszłam takie wytłumaczenie odnośnie pracy (czuwania - gotowości niesienia pomocy) ponad 8 godzin. Czas czuwania jest postrzegany na zasadzie tzw. świadczenia wymiennego za dach nad głową i nasze wyżywienie. Normalnie te bonusy (zamieszkanie i wyżywienie) powinno być wycenione i opodatkowane. Ten Umtausch jest zapisany w jakiś sposób i zgodny z niemieckim prawem. Prawdopodobnie można w taki sposób rozliczać nasze utrzymanie u PDP. Nie mam pojęcia jakie przepisy to regulują.