Jaki zakaz konkurencji??co oni wymyslili? zainwestowali w Ciebie?mają Ciebie na wyłączność przez rok? z jakiego tytułu
Jaki zakaz konkurencji??co oni wymyslili? zainwestowali w Ciebie?mają Ciebie na wyłączność przez rok? z jakiego tytułu
Że podpisałam umowę. ;D Ja myślałam że to już jest powszechne,że wszytkie solidne firmy maja taka klauzule.
Kiedyż ja się w ogóle nie przejmuje żadna klauzulą.Umowa zlecenia ma 2 tyg. wypowiedzenia i jak już ktoś wspominał można wypowiedzieć i pojechać na nowe miejsce z nową firmą nie jadąc do Polski w miedzy czasie.Wiążąca jest umowa o pracę,bo wtedy okres wypowiedzenia trwa 3 miesiące i nie wiem jak to dalej jest z konkurencja.Ale te nasze umowy zlecenia to taki pic na wode by papierek był.
Kiedyż ja się w ogóle nie przejmuje żadna klauzulą.Umowa zlecenia ma 2 tyg. wypowiedzenia i jak już ktoś wspominał można wypowiedzieć i pojechać na nowe miejsce z nową firmą nie jadąc do Polski w miedzy czasie.Wiążąca jest umowa o pracę,bo wtedy okres wypowiedzenia trwa 3 miesiące i nie wiem jak to dalej jest z konkurencja.Ale te nasze umowy zlecenia to taki pic na wode by papierek był.
http://www.infor.pl/prawo/praca/rozwiazanie-umowy/72631,Jakie-sa-okresy-wypowiedzenia-umowy-o-prace.html
Pozmieniało się dużo w tej kwestii-okres wypowiedzenia teraz zalezy od rodzaju umowy o pracę.
A i w umowach -zleceniach tez nie zawsze okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie-trzeba dokąłdnie czytać co mamy zapisane w naszej umowie.
Czy mozna cos podpisać a potem w ogóle sie tym nie przejmować...? Ja bym była ostrożna
Zawsze zanim sie podpisze trzeba dokladnie przeczytac i zastanowic sie,czy ja na pewno CHCĘ to podpisać...bo moga byc potem niemiłe niespodzianki
http://www.regiopraca.pl/portal/porady/prawa-pracownika/zakaz-konkurencji-po-ustaniu-zatrudnienia
Pierwsze zdanie artykuły wyraźnie mówi o tym,że przepisy o zakazie konkurencji reguluje Kodeks Pracy co oznacza,że osób zatrudnionych na umowie zleceniu taki zakaz absolutnie nie dotyczy a zawieranie go w umowie z agencja jest niezgodne z obowiązującym prawem.Następnie,w połowie strony na niebiesko jest odnośnik pt.Lojalki-wart przeczytania oraz jeszcze jeden o tym ,kiedy taki zakaz konkurencji może stosować pracodawca.Wszystko to dotyczy tylko i wyłącznie pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę.Dodatkowo zaznaczone jest,że nie wolno pracodawcy umieszczać w umowie informacji o karach finansowych bądź innych za złamanie zakazu przez pracownika.Tak więc ,zakaz konkurencji zawierany w naszych opiekunkowych umowach zleceniach to tylko i wyłącznie firmowy straszak,dla niezorientowanych w przepisach opiekunek:)
Ludziska umów nie czytają.Tzn większość nie czyta,dużo osób nie rozumie co tam jest napisane,a o kodeksie pracy nawet nie wspomina.No i kółko się zamyka.
Jak co niektóre osoby nie wiedzą z jaką firmą wyjechały ,to o czym mowa.
Kodeks pracy nie obowiązuje przy umowie zleceniu, bo jest to umowa cywilno- prawna, a "pogubionych" opiekunek też wyjeżdża sporo, o czym przekonałam się jeżdżąc busami.