Tak, jest to bardzo wygodna forma nauki, lansowana obecnie przez wiele szkół językowych. Ale, niestety, sprawdza się tylko wtedy, gdy jesteś w domu. Moja obecna praca w DE nie pozwala mi na wzięcie udziału w takiej skypowej grupie. Nie mam regularnych przerw, w czasie których mogłabym ewentualnie wziąć udział w kursie. Ja preferuję jednak indywidualne zajęcia z lektorem. Wiem gdzie mam braki, co należy dopracować. Godzina z wykładowcą z Empik kosztuje u mnie 35zł. Zaznaczam jednak, że każdy wybiera to co lubi, co mu najbardziej odpowiada. Jedno jest bezsprzeczne - uczyć należy się ciągle:)
Polecam kurs niemieckiego w nieco innnej formie, a mianowicie przez skype. Wzięłam udział w ostatniej edycji takiego kursu i jestem bardzo zadowolona. W ciągu 10 tygodni nauczyłam się słownictwa dopasowanego do pracy jako opiekunka oraz podstaw gramatyki niemieckiej. Po kursie potrafię budować proste zdania i poradzę sobie językowo na poziomie podstawowym w wielu sytuacjach życia codziennego. Grupa składała się z 6 osób, panie z Gdańska, Wrocławia, Opola i Rzeszowa. W naszej grupie były również takie panie, które miały już jakieś podstawy a kurs okazał się dla nich świetnym utrwaleniem wiedzy ale także nauczeniem się wielu nowych rzeczy. Wszystkie materiały otrzymałyśmy bezpłatnie na maila a podczas zajęć lektorka wysyłała nam na bieżąco materiały dodatkowe i urozmaicała lekcje multimediami. Zajęcia były nastawione głównie na konwersacje, każda z pań miała dużo czasu, by mówić. Poza tym miałyśmy dużo ćwiczeń, ćwiczenia ze słuchu, zadania domowe i za każdym razem solidną powtórkę tego, czego nauczyłyśmy się wcześniej. Zajęcia prowadzone były przez kompetentną lektorkę, która potrafiła w ciekawy sposób przekazać nam wiedzę i trafić do każdej z nas.
Zaczynałam ten kurs z mieszanymi uczuciami, jak można uczyć się przez internet, ale nauka okazała się łatwa i przyjemna. Trzeba jedynie mieć sprawny komputer i dobre łącze internetowe. Nauka w takiej formie była dla mnie również bardzo wygodna, nie musiałam się spieszyć na autobus, płacić za bilet, mogłam sobie siedzieć przyjemnie w domu z kawką. Zamiast wydać pieniądze na bilet na dojazd autobusem 2 razy w tygodniu na jakiś inny kurs, przeznaczyłam te pieniądze na lekcje przez skype. Pokryło to 1/3 kosztów kursu. Dla mnie były to dobrze wydane pieniądze. Jedna godzina zajęć kosztowała tylko 9,90 zł.
Poniżej podaję link dla zainteresowanych:
http://www.gumtree.pl/cp-kursy-i-szkolenia/wroclaw/niemiecki-dla-opiekunek-i-pielegniarek-575566225