Dluzszego szukania, rozumiem....
Dluzszego szukania, rozumiem....
Hagia, ja nie na temat, ale w końcu dziś znalazłam super skrót od siebie do Ausgrabungen Wareswald. Już ze trzy podejścia robiłam, bo Google mi cały czas pokazywało, że ode mnie to tylko 3,2 km. No i w końcu nie pobłądziłam i doszłam już do tego parkingu, czyli byłam bardzo blisko. Jednak nie zdążyłabym wrócić na czas, więc zrezygnowałam, ale w najbliższych dniach nie odpuszczę. To byłby wstyd, być tak blisko tego historycznego miejsca i go nie zobaczyć.
Super, że mi o tym powiedziałaś. Przy okazji znalazłam zabytkowy, ale opuszczony żydowski cmentarz.
Hagia, ja nie na temat, ale w końcu dziś znalazłam super skrót od siebie do Ausgrabungen Wareswald. Już ze trzy podejścia robiłam, bo Google mi cały czas pokazywało, że ode mnie to tylko 3,2 km. No i w końcu nie pobłądziłam i doszłam już do tego parkingu, czyli byłam bardzo blisko. Jednak nie zdążyłabym wrócić na czas, więc zrezygnowałam, ale w najbliższych dniach nie odpuszczę. To byłby wstyd, być tak blisko tego historycznego miejsca i go nie zobaczyć.
Super, że mi o tym powiedziałaś. Przy okazji znalazłam zabytkowy, ale opuszczony żydowski cmentarz.
Opuszczony, ale zadbany. Zwróciłaś uwagę na groby tzw. ostarbeiter z II wojny? Same młode osoby obu płci, za jednym wyjątkiem 40l, sądząc z nazwisk Rosjanie.
Tak! Tez na to zwróciłam uwagę i na to, że cmentarz bardzo zadbany. Podobno kiedyś porastał chwastami. Tak twierdzi pan Dziadek, choć był na nim tylko raz.
Ten cmentarz to moze byc perelka. Moje miasto mozna rzec lezalo na skrzyzowaniu trzech kultur: polskiej, niemieckiej i zydowskiej, stad znalazly sie tam koscioly i cmentarze wyznawcow trzech religii. Najbardziej podoba mi sie maly cmentarz zydowski.
Przebijam :)
Łódź była miastem 4 kultur. Dodana była jeszcze rosyjska.
Funkcjonują jeszcze po 2 świątynie ewangelickie, prawosławne i 1 bożnica żydowska schowana głęboko w podwórkach kamienic. Z cmentarzy jakoś przegapiłam prawosławny, ale pewnie też jest na Dołach.
Bardzo lubie jak moi podopieczni grzecznie chodza spac do godz.20.00
No to jest naprawdę dobre:-)Ja tak mam i... nawet nie myślę że może być kiedyś inaczej ?
Funkcjonują jeszcze po 2 świątynie ewangelickie, prawosławne i 1 bożnica żydowska schowana głęboko w podwórkach kamienic. Z cmentarzy jakoś przegapiłam prawosławny, ale pewnie też jest na Dołach.
Moze byc inaczej. Czlowiek docenia jak straci ten luksus.
A moja między 18.00, a 19.00 i też nie daje się tego zmienić :bezradny: