Ivanilia40 jak ja powiedziałam córce jak się babcia zachowuje to ta mi powiedziała, że to ja mam problem z demencją bo jej nie rozumiem i może lepiej będzie jak wróce do Polski. To się dopiero nazywa wsparcie... Szok!
Ivanilia40 jak ja powiedziałam córce jak się babcia zachowuje to ta mi powiedziała, że to ja mam problem z demencją bo jej nie rozumiem i może lepiej będzie jak wróce do Polski. To się dopiero nazywa wsparcie... Szok!
Jesli z babcią trudno sie dogadujesz, natomiast z jej mężem żartujesz,rozmawiasz bez problemu, to nie ma się co dziwić, że babcia zła i zazdrosna
To znaczy,że sugerowała Ci ,że być może dementywna jesteś?Jeżeli ona ma takie nastawienie,to faktycznie .może nie ma co wsparcia oczekiwać.A odnośnie zachowań babci,to byłam u małżeństwa,babcia miała Alzheimera,no i już takie całkiem,całkiem zaburzenia poznawcze,ale o dziadka była zazdrosna i opiekunka ,która była przede mną,również miała ten sam problem.Ani ja,ani ona nie rozmawiałysmy zbyt dlugo z dziadkiem mając świadomość konsekwencji.Nie na wiele się to zdało,sama nasza obecność wywoływała stany zazdrości u babci,sam fakt,że obca baba się w jej kuchni krząta.No,całkiem zrozumiała reakcja.Teraz jak się da wytrzymać to dasz radę,ale na przyszłość,aby uniknąć takich sytuacji,to lepiej do małżeństw nie jeździć.
Kochani gdzies wyczytalam ze u ludzi z demencja nawet zapach powoduje agresje,np,krem do rak,szampon,plyn do mebli czy nawet gotowanie,dla nas cos ladnie pachnie a im moze kojarzyc sie np,z niebezpieczenstwem,takze moze tez to miec wplyw,potem telefony np rozmowa z rodzina po polsku,nastepnie zazdrosc babci o dziadka ,takze wiele czynnikow moze miec wplyw na pdp