Sposoby na odporność - jesień, zima

14 grudnia 2014 20:07
anerik

Może taka miesznka na zdrówko
 
Eliksir na naczynia krwionośne i serce
Zmiksować kilogram dokładnie umytych cytryn ze skórką z 300g czosnku, zalać 1,5 litra wrzącej wody gotowanej uprzednio przez 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia, zamknąć szczelnie w szklanym słoiku. Spożywać 50 ml dziennie przed posiłkiem. Pełna terapia trwa około 25 dni, po czym kiedy należy zrobić 10 dni przerwy. Jako środek profilaktyczny stosować raz na 6 miesięcy. Eliksir oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega udarom i zawałom serca, ma tez korzystny wpływ na cały organizm m.in. poprawia wzrok.

Dzisiaj czytałam o tym w "Tinie" - umieszczaj w odpowiednim topiku.Jak jest cos potrzebne to szybciej sie wyszuka.Kazda ma jakies domowe sposoby, ale lepiej gdyby były tam umieszczone.
14 grudnia 2014 20:34 / 5 osobom podoba się ten post
mleczko47

Dzisiaj czytałam o tym w "Tinie" - umieszczaj w odpowiednim topiku.Jak jest cos potrzebne to szybciej sie wyszuka.Kazda ma jakies domowe sposoby, ale lepiej gdyby były tam umieszczone.

No jak w Tinie to na pewno nie pomaga. Bo tak: wysoka temperatura wrzątku niszczy witaminę C, którą zawiera cytryna. 
Z resztą na ten przykład czarna porzeczka, kiwi zawierają tej witaminy po wielokroć więcej.
A czosnek najbardziej wartościowy też nieprzetworzony, starty lub zgnieciony i na chleb pod szynkę albo zapiec pod żółtym serem.
Tak sobie tylko "głośno myślę".
 
 
14 grudnia 2014 20:36 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

No jak w Tinie to na pewno nie pomaga. Bo tak: wysoka temperatura wrzątku niszczy witaminę C, którą zawiera cytryna. 
Z resztą na ten przykład czarna porzeczka, kiwi zawierają tej witaminy po wielokroć więcej.
A czosnek najbardziej wartościowy też nieprzetworzony, starty lub zgnieciony i na chleb pod szynkę albo zapiec pod żółtym serem.
Tak sobie tylko "głośno myślę".
 
 

Albo sałatka z pomidorów,które zawierają ogromną dawkę vit C i likopen dobry na układ krązenia.To mieszam z drobno posiekanym czosnkiem,dodaję świeżej bazylii i kroplę oliwy z oliwek.
14 grudnia 2014 20:40 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Albo sałatka z pomidorów,które zawierają ogromną dawkę vit C i likopen dobry na układ krązenia.To mieszam z drobno posiekanym czosnkiem,dodaję świeżej bazylii i kroplę oliwy z oliwek.

Pycha,ja jeszcze dodaję zielonej pietruchy,uwielbiam :)
14 grudnia 2014 20:43 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

To dlaczego ja przeczytałam PIERDZĘ?????Ha ha ha.Ortografia na wesoło o 22.30:):):):):) Jako ciekawostke dodam iż jest taki ptaszek co się piegża nazywa,przez Ż:)Troszku podobnie a jednak inaczej:)  
 
 
 
 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieg%C5%BCa    

 
Od dwóch lat codziennie zażywam po 2 tabletki rutinoskorbinu i odpukać, aczkolwiek nie wiem, czy on to mi pomaga,
alem zdrowa i przeziębienia omijają mnie z daleka. 
Wcześniej zawsze każdej zimy obowiązkowo grypę zaliczałam.
A o ptaszku pierwszy raz słyszę i poczytam zaraz.
15 grudnia 2014 11:54 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Dzisiaj czytałam o tym w "Tinie" - umieszczaj w odpowiednim topiku.Jak jest cos potrzebne to szybciej sie wyszuka.Kazda ma jakies domowe sposoby, ale lepiej gdyby były tam umieszczone.

Nie znalazłam odpowiedniego wątku , a przepis pasuje też do odporności. Jest to medycyna tybetańska, sama tego nie próbowałam, ale jak zjadę do domu to na pewno to zrobię.
Jeśli chodzi o obawy wrzątku który niszczy wit C to przy takiej ilości czosnku i cytryn to temperatura znacznie się obniża poza tym cytryna jest ze skórą więc bezpieczniej jest zalać gorącą wodą i czosnek nie będzie tak ś.... ł. Czytałam też, że gotwany czosnek niszczy robaki takie jak lambie inne. Nie każdy organizm toleruje, surowiznę.
 
Jeszcze inna zasada, każdy z nas ma inny organizm i jednemu to pomoże a drugiemu nie, ale na pewno nie zaszkodzi.
15 grudnia 2014 12:03 / 5 osobom podoba się ten post
Mrożona cytryna W wielu restauracjach dostajemy potrawy, w których użyto całej cytryny. I nie jest to tylko fanaberia kucharzy, by danie wyglądało ładnie. Oni wiedzą, ze najwięcej witamin ma nie sam sok z cytryny, ale właśnie skórka. A najlepiej jeść ten egzotyczny owoc cały. Jak zużywać całą cytrynę? Najlepiej umytą i sparzoną wrzątkiem włożyć do zamrażalnika. Zamrożoną utrzeć na drobnej tarce i posypać jedzenie (sałatkę, lody, zupę, dania). Cale jedzenie zyska niespodziewanie intensywny smak, którego nie zapewni nam sam sok z cytryny. Cytrynę w tej postaci warto jeść codziennie.
 
 
Witaminy w duecie Te popularne owoce nie tylko ze względu na właściwości kulinarne, ale i zdrowotne były już znane starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy uważali je za symbol zdrowia. Cytryna uprawiana jest dla swoich owoców zawierających: olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu). Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (znana jako rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest właśnie skórka – warto więc ją wykorzystać, a nie wyrzucać!
12 września 2016 15:16 / 1 osobie podoba się ten post
24 września 2016 13:49 / 1 osobie podoba się ten post
"Wyraźnie widać za oknami, że jesień się zbliża szybkimi krokami."
Drogie Opiekunki,szczepicie się przeciw grypie?Jakie macie doswiadczenia?
24 września 2016 19:17 / 4 osobom podoba się ten post
MartaP

"Wyraźnie widać za oknami, że jesień się zbliża szybkimi krokami."
Drogie Opiekunki,szczepicie się przeciw grypie?Jakie macie doswiadczenia?

Nie szczepiłam sie od 7 sezonów i dopiero poprzedniej zimy złapało mnie niewielkie przeziębienie.Wczesniej ,jak pracowałam, to nas co rok szczepili.Ja nie miałam problemów,ale niektórzy po szczepionce xle sie czuli ,objawy grypowe 3-4 dni.Ztymi grypowymi to jest tak ,że co roku jest produkowana nowa wersja ,na podstawie zeszłorocznego wirusa.Czytałam kiedyś artykuł ,że dlatego na jednych ona działa i nie choruja a na innych nie.Osobiscie jestem zdania,że pwowinni się szczepić wszyscy,którzy pracują w duzych skupiskach ludzi i osoby starsze/70-75+/ o ile nie ma przeciwwskazań.I zawsze po wizycie u dr!
24 września 2016 19:34 / 3 osobom podoba się ten post
Po co się szczepić szczepionką,która "uodparnia???1" na  z e s z ł o r o c z n e g o  wirusa?.Odpukać-u mnie w domu nie ma chorób,bo wydaję na kucharza a nie na lekarza!!! Zresztą tzw.zdrowe jedzenie u mnie króluje od 25- a pewnie i dłużej-lat.Wcześniej moja Mama była "fanką" Ireny Gumowskiej a co za tym idzie-miałam dobry wzór z domu rodzinnego.Możecie mi wierzyć,że moj syn frytki w "kaczorze"zjadł po raz pierwszy na wycieczce szkolnej.Byla to chyba 4 klasa! Nie wiem czy "to" nie do Pochwalijek-hi,hi.Proszę sprawdzić gdzie znajduje się nasz układ immunologiczny.I wszystko na ten temat-uffff.
14 października 2016 17:34
Jestem przeziębiona.Leże w lóżku i sie kuruje.Owoce jem tonami.Zaraz znów wypije cieple mleko z miodem-pomaga Wam taki drink?
14 października 2016 19:07 / 3 osobom podoba się ten post
MartaP

Jestem przeziębiona.Leże w lóżku i sie kuruje.Owoce jem tonami.Zaraz znów wypije cieple mleko z miodem-pomaga Wam taki drink? :goraczka:

Ja pracuje u p,dr ona zaleciła mi tylko cynk i aspirin plus C firmy Bayer musująca,bardzo skuteczne leczenie przy przeziębieniu
14 października 2016 22:48
MartaP

Jestem przeziębiona.Leże w lóżku i sie kuruje.Owoce jem tonami.Zaraz znów wypije cieple mleko z miodem-pomaga Wam taki drink? :goraczka:

Czosnku nie dodajesz do tego mleka?Jak juz sobie takie robie to z czosnkiem.
22 października 2016 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
Mnie też coś bierze i właśnie przeglądam ten temat w poszukiwaniu ratunku ;) Do tej pory wypiłam herbatę z miodem, cytryną i imbirem. Szkoda, że nie mam rumu w domu, bo byłaby jeszcze lepsza. Mleka się niestety nie napiję, bo nie toleruje laktozy