15 grudnia 2014 12:03 / 5 osobom podoba się ten post
Mrożona cytryna W wielu restauracjach dostajemy potrawy, w których użyto całej cytryny. I nie jest to tylko fanaberia kucharzy, by danie wyglądało ładnie. Oni wiedzą, ze najwięcej witamin ma nie sam sok z cytryny, ale właśnie skórka. A najlepiej jeść ten egzotyczny owoc cały. Jak zużywać całą cytrynę? Najlepiej umytą i sparzoną wrzątkiem włożyć do zamrażalnika. Zamrożoną utrzeć na drobnej tarce i posypać jedzenie (sałatkę, lody, zupę, dania). Cale jedzenie zyska niespodziewanie intensywny smak, którego nie zapewni nam sam sok z cytryny. Cytrynę w tej postaci warto jeść codziennie.
Witaminy w duecie Te popularne owoce nie tylko ze względu na właściwości kulinarne, ale i zdrowotne były już znane starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy uważali je za symbol zdrowia. Cytryna uprawiana jest dla swoich owoców zawierających: olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu). Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (znana jako rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest właśnie skórka – warto więc ją wykorzystać, a nie wyrzucać!