Sposoby na odporność - jesień, zima

25 września 2017 17:58 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Jak do zeszytu, to napiszę dokładniej.
Cebulę w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać czosnek i chwilę jeszcze pomieszać. Ja na maśle klarowanym, no niewielkiej ilości.
Dalej kroję pomidora i dorzucam. Smażę na wolnym ogniu, aż zmiękną.
Solę i pieprzę.
Następnie przecieram to dokładnie przez metalowe sitko.
Do tej przetartej masy wkładam przelane wrzątkiem krewetki duże i duszę na średnim ogniu po 2,5-3 minuty z każdej strony.
Na koniec dodaję krojone świeże listki bazylii i małą łyżeczkę masła. 
Doprawiam do smaku. Można dodać szczyptę cukru, mielonej papryki słodkiej.
Dodaję ugotowany nie do końca makaron spaghetti.
Mieszam dokładnie, odstawiam na minutę lub dwie. 
Wykladam na talerze, Na grubych oczkach trę dobrej jakości ser górski twardy. Posypuję przed podaniem.
I jeszcze pokrojonym drobnym szczypiorkiem. Ozdabiam lliśćmi świeżej bazylii.

Żona pomyśli, że mam kolegę kucharza :D
25 września 2017 18:00 / 2 osobom podoba się ten post
Darko

Żona pomyśli, że mam kolegę kucharza :D

W pewnym sensie, to prawda. Knorr jest świetnym kucharzem
25 września 2017 18:03 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

W pewnym sensie, to prawda. Knorr jest świetnym kucharzem:-)

Wiedziałem! Widziałaś jak mi podał przepis? W domu gotuje najczęściej teściowa.
25 września 2017 18:06 / 2 osobom podoba się ten post
Darko

Wiedziałem! Widziałaś jak mi podał przepis? W domu gotuje najczęściej teściowa.

A tak  i jeszcze jak on to wszystko ładnie opisuje- ja jestem pod dużym wrażeniem 
27 września 2017 15:35
Ja tam za krewetkami nie przepadam :P Ale połączenie krewetek z czosnkiem wydaje się całkiem ciekawe. Moim zdaniem w kwestii odporności, to niestety jesteśmy coraz to słabsi. Jeszcze kilka lat temu zdecydowanie mniej osób chorowało na alergie. Przeziębienia nigdy zawsze były, ale chyba nie takie częste. A teraz powietrze jest tak zanieczyszczone, że w sumie wydaje nam się, że grzejemy się w domu i tym sposobem ochraniamy się wirusami, nie zdając sobie sprawy ile zanieczyszczeń jest w naszym otoczeniu. Gorąco polecam artykuł o tym jak działa oczyszczacz powietrza w kontakcie ze smogiem https://loveair.pl/oczyszczacz-powietrza-na-smog Z artykułu też wynika, że smog skraca nasze życie średnio o 8-9 miesięcy... także warto zadbać o odporność kompleksowo. Eliminując zanieczyszczenia i wirusy z naszego otoczenia.
27 września 2017 18:22
olapawlik

Ja tam za krewetkami nie przepadam :P Ale połączenie krewetek z czosnkiem wydaje się całkiem ciekawe. Moim zdaniem w kwestii odporności, to niestety jesteśmy coraz to słabsi. Jeszcze kilka lat temu zdecydowanie mniej osób chorowało na alergie. Przeziębienia nigdy zawsze były, ale chyba nie takie częste. A teraz powietrze jest tak zanieczyszczone, że w sumie wydaje nam się, że grzejemy się w domu i tym sposobem ochraniamy się wirusami, nie zdając sobie sprawy ile zanieczyszczeń jest w naszym otoczeniu. Gorąco polecam artykuł o tym jak działa oczyszczacz powietrza w kontakcie ze smogiem https://loveair.pl/oczyszczacz-powietrza-na-smog Z artykułu też wynika, że smog skraca nasze życie średnio o 8-9 miesięcy... także warto zadbać o odporność kompleksowo. Eliminując zanieczyszczenia i wirusy z naszego otoczenia.

No niesamowite... ponad 25 lat temu, gdy prowadziłem spotkania z rewelacyjnym urządzeniem Rainbow, też to było napisane, oczywiście z wyższej półki...Pewnie takie "pokazy" także robicie...teraz na czasie, tylko kogo będzie stać na zakup i umieszczenie w każdym pomieszczeni po takim jednym "cudownym" urządzeniu. Przecudowna reklama, bardzo mi się podoba...
27 września 2017 18:24 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Jak do zeszytu, to napiszę dokładniej.
Cebulę w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać czosnek i chwilę jeszcze pomieszać. Ja na maśle klarowanym, no niewielkiej ilości.
Dalej kroję pomidora i dorzucam. Smażę na wolnym ogniu, aż zmiękną.
Solę i pieprzę.
Następnie przecieram to dokładnie przez metalowe sitko.
Do tej przetartej masy wkładam przelane wrzątkiem krewetki duże i duszę na średnim ogniu po 2,5-3 minuty z każdej strony.
Na koniec dodaję krojone świeże listki bazylii i małą łyżeczkę masła. 
Doprawiam do smaku. Można dodać szczyptę cukru, mielonej papryki słodkiej.
Dodaję ugotowany nie do końca makaron spaghetti.
Mieszam dokładnie, odstawiam na minutę lub dwie. 
Wykladam na talerze, Na grubych oczkach trę dobrej jakości ser górski twardy. Posypuję przed podaniem.
I jeszcze pokrojonym drobnym szczypiorkiem. Ozdabiam lliśćmi świeżej bazylii.

Mniam...mniam...
10 października 2017 23:14
Bardzo lubię krewetki duszone w maśle czosnkowym. Czy to masło musi być koniecznie klarowane ?
10 października 2017 23:17 / 1 osobie podoba się ten post
Anna56

Bardzo lubię krewetki duszone w maśle czosnkowym. Czy to masło musi być koniecznie klarowane ?

Może być kozie a z małpy najlepsze 
10 października 2017 23:21
W okresie jesienno - zimowym lubię chodzić na saunę po takim seansie czuję się naprawdę dużo lepiej. Od czasu jak relaksuję się w saunie choruję rzadziej.
10 października 2017 23:23 / 3 osobom podoba się ten post
MeryKy

Może być kozie a z małpy najlepsze :smiech3:

Z Koziolka Matolka.Wazne, zeby zjadl czosnek.
10 października 2017 23:27 / 4 osobom podoba się ten post
hawana

Z Koziolka Matolka.Wazne, zeby zjadl czosnek.

Czosnek musi być z Pacanowa 
10 października 2017 23:29 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

Jak do zeszytu, to napiszę dokładniej.
Cebulę w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać czosnek i chwilę jeszcze pomieszać. Ja na maśle klarowanym, no niewielkiej ilości.
Dalej kroję pomidora i dorzucam. Smażę na wolnym ogniu, aż zmiękną.
Solę i pieprzę.
Następnie przecieram to dokładnie przez metalowe sitko.
Do tej przetartej masy wkładam przelane wrzątkiem krewetki duże i duszę na średnim ogniu po 2,5-3 minuty z każdej strony.
Na koniec dodaję krojone świeże listki bazylii i małą łyżeczkę masła. 
Doprawiam do smaku. Można dodać szczyptę cukru, mielonej papryki słodkiej.
Dodaję ugotowany nie do końca makaron spaghetti.
Mieszam dokładnie, odstawiam na minutę lub dwie. 
Wykladam na talerze, Na grubych oczkach trę dobrej jakości ser górski twardy. Posypuję przed podaniem.
I jeszcze pokrojonym drobnym szczypiorkiem. Ozdabiam lliśćmi świeżej bazylii.

Knorrku tylko z ta bazylia uwazaj, bo wiesz, ze swieza nie znosi goracych potraw...
11 października 2017 12:14
Napar z suszonych kwiatów lipy zwalczy każde przeziębienie . 3 filiżanki w ciągu dnia .
25 października 2017 07:35 / 1 osobie podoba się ten post
Polecam saunę. Pomijając to,że takie seanse są bardzo przyjemne oraz redukują napięcie to sauna polecana jest osobom mającym problem z odpornością. Podczas każdej takiej sesji produkuje się bardzo wiele przeciwciał odpornosćiowych.
Kilka sposobów na odporność jest opisanych jeszcze na tej stronie
http://czytelnia.cefarm24.pl/profilaktyka/porady-na-zime/top-10-sposoby-na-odpornosc-przed-zima
Najwazniejsze to"
zdrowa dieta
sport
oraz odpowiednia dawka snu