Jak do zeszytu, to napiszę dokładniej.
Cebulę w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać czosnek i chwilę jeszcze pomieszać. Ja na maśle klarowanym, no niewielkiej ilości.
Dalej kroję pomidora i dorzucam. Smażę na wolnym ogniu, aż zmiękną.
Solę i pieprzę.
Następnie przecieram to dokładnie przez metalowe sitko.
Do tej przetartej masy wkładam przelane wrzątkiem krewetki duże i duszę na średnim ogniu po 2,5-3 minuty z każdej strony.
Na koniec dodaję krojone świeże listki bazylii i małą łyżeczkę masła.
Doprawiam do smaku. Można dodać szczyptę cukru, mielonej papryki słodkiej.
Dodaję ugotowany nie do końca makaron spaghetti.
Mieszam dokładnie, odstawiam na minutę lub dwie.
Wykladam na talerze, Na grubych oczkach trę dobrej jakości ser górski twardy. Posypuję przed podaniem.
I jeszcze pokrojonym drobnym szczypiorkiem. Ozdabiam lliśćmi świeżej bazylii.