Bigos:
Wiedza podstawowa -
1, Bigos gotuję tylko wtedy,gdy naprawdę tego chcę - nic na przemoc
2. Jak już siądzie na mnie "muza bigosowa", muszę mieć na niego dużo czasu.
3. Puszczam wtedy moją ukochaną muzykę - np. - fado.
4.i zaczynam:
- potrzebuję co najmniej 3 gatunki mięsa( podstawa to- wieprzowe,wołowe i dziczyzna),wszystkie,w formie gulaszu doprawiam i piekę odzielnie,inaczej.
- kapusty -też 2 rodzaje,kiszona i zwykła,każda również inaczej doprawiana i osobno gotowana
-wędzonki - zawsze boczek wędzony(nie tzw."parzony),kiełbasa musi być polska(najlepiej śląska,albo toruńska)
-dodatki: przecier pomidorowy,grzybki suszone(często,jeżeli jesień,to świerze,samoręcznie zbierane),suszone śliwki,wino Kadarka,
To tyle.Jeśli ktoś odpisze,to podam przepis na śledzie "pod pierzynką" i korzenne.